volgende< Pagina 3, 2, 1 >vorige

 

 

29 oktober 2016

 

Vanmorgen heb ik Vic eindelijk uit haar mal kunnen bevrijden. Dit was nog een hele klus, maar ze staat nu zoals ze moet staan. Nadat ze uit de mal was heb ik alle spanten van buiten nog eens extra gecontroleerd. Ik moet 1 spant vernieuwen omdat deze gebarsten is in de bocht. Op zich niet erg, want dit is juist 1 van de spanten achter de boeg waarvan de draai en ronding niet goed is.

 

Vic stond eerst op een oude huistafel, maar die vond ik eigenlijk te laag en te groot. Vandaag zijn we gezamenlijk met de kleinkinderen een nieuwe werkbank gaan halen en die hebben we met zijn allen in elkaar gezet. Ik heb dus weer wat meer ruimte in de werkplaats en Vic staat nu een stuk hoger. Daarnaast is de werkbank een stuk smaller, dit werkt ook veel prettiger.

 

Eigenlijk is dit ook het laatste bericht in deze blog. Het beplanken van het ruim is nu afgerond en ik kan mij nu gaan richten op de buitenzijde. Aankomende week ga ik haar dus op de andere mal plaatsen en starten met het schuren van de onderzijde

 

Eerst nog even een paar keer gaan kijken in de werkplaats. Als je nu binnen komt lopen, dan zie je direct een schip met best imponerende afmetingen. Dat is wel een heel ander beeld dan een grote mal, waar iets van een schip in zit.

_________________

Groet,

 

Henk 

 

 

28 oktober 2016

 

Afgelopen week heb ik de standaard gemaakt waar Vic onderste boven op kan hangen. Op deze manier kan ik straks de onderzijde schuren en beplanken.

 

Daarna ben ik gestart met het fixeren van de spanten, deze zijn gefixeerd tussen 2 latten. Morgen gaat ze uit de mal en kan ze los op de onderplaat staan.

Bijna alle spanten zijn goed en kunnen in één lijn getrokken worden. Ik ben alleen niet tevreden met het bovenste deel van een aantal spanten, net achter de boeg. Deze staan teveel naar binnen en de ronding is niet goed.

 

Deze worden aangepast zodra de mal aan de onderzijde geschuurd is en ik naar boven ga werken. Na het schuren worden dan aan de binnenzijde eerst de Balkwegers van alle dekken aangebracht. Op dat moment maak ik ze los uit de verbinding en kan ik ze precies langs de Balkwegers laten lopen.

_________________

Groet,

 

Henk 

 

 

23 oktober 2016

 

Dit weekend gestart met de werkzaamheden om Vic uit haar eerste mal te halen. Ik zou haar nog even in deze mal kunnen laten, maar het is wat eenvoudiger werken als ik haar in diverse posities kan plaatsen


Voordat ik haar definitief uit deze mal kan halen moeten er drie onderdelen gereed zijn en, zoals gebruikelijk, wil ik hebben dat alles er goed uit ziet. Het moet geen rommeltje worden.

 

Het eerste onderdeel is het fixeren van de spanten, vooral het bovenste deel. Ik ben begonnen om de spanten in de boeg te fixeren. Ik heb van MDF een boog gemaakt die in aan de binnenzijde kan spannen, zodat de mal aan de buitenzijde weg kan. De spanten zijn met een sterk garen vastgezet aan de boog en de garen zijn weer met houtlijn gefixeerd aan de boog. Ik kan nu starten met de spanten aan de zijkanten.

 

Als tweede wil ik Vic kunnen plaatsen op de huidige onderplaat, zonder steun van de zwevende plaat. De kiel staat over de gehele lengte op de onderplaat en zit geklemd tussen twee latten. Om te voorkomen dat ze naar de zijkant kan hellen, zijn aan weerszijden 2 steunen aangebracht. Aan de steunen zijn viltkussens geplakt om krassen te voorkomen. Ik maak later een normale scheepsvoetstuk, maar dat doe ik pas zodra ik haar niet meer hoeft te draaien.

 

Als derde en laatste onderdeel maak ik een standaard waarop Vic onderste boven geplaatst kan worden. Op deze manier kan ik gemakkelijk de onderkant schuren, beplanken, enz.

 

Er is dus nog wel wat werk te verrichten voordat ze definitief uit de mal kan

_________________

Groet,

 

Henk 

 

 

20 oktober 2016

 

De beplanking van het ruim is gereed en de Steps zijn geplaatst. Ik was vanavond nog flink aan het schuren, echter ik kreeg van vrouwlief direct een schuurverbod opgelegd. Ze weet dat ik alles spiegelglad wil hebben, maar dan zou ik de warmte er uit halen en bij de echte Vic is het ruim ook niet spiegelglad afgewerkt. Mensen moeten zich wel kunnen inleven in de oude Vic als ze naar jouw Vic kijken........zo....... die zat. Met de controles zit het dus wel goed.

 

In het aankomend weekend ga ik dus voorbereidingen treffen om haar uit de mal te halen. Ik wil haar in ieder geval gefixeerd  kunnen laten staan op de huidige onderste plank van de mal. Daarnaast moet ik haar ook ondersteboven kunnen laten staan, zodat ik de buitenzijde kan schuren en de buitenzijde van de romp kan beplanken.

 

Dit betekent dat ik de spanten aan de bovenzijde moet fixeren. Morgen dus hout halen en voldoende bescherming tegen krassen gaan regelen.

 

Wordt vervolgd en foto's volgen

 

_________________

Groet,

 

Henk