volgende <  Pagina 13, ... , 11, 10, 9, 8, 7, ... , 1   > vorige

 

 

31 mei 2015

 

Vanmorgen de laatste tuigage vast gemaakt van de 'Driver Boom'. Nu rest alleen nog de tuigage van de onderste ra's aan de voor- en hoofdmast. Daarvoor moeten een paar kleine onderdelen gemaakt worden zoals een zwevend schildpad, enz. De tuigage stelt op zich niet zo veel meer voor.

 

Voordat deze aangebracht gaat worden, ga ik eerst aan de slag om de tuigage op de dekken verder af te maken. Om alles goed aan te spannen zijn de touwen maar met enkele slagen vastgezet. In werkelijkheid is er een overvloed aan touw, feitelijk hangen en liggen overal verschillende trossen touw. Ik heb eerder aangegeven dat ik de knopen later voorzie van trossen. Ik moet dit nu eerst doen, zodra de onderste tuigage gereed is kom je nergens meer bij op het dek.

 

Nu zijn er modelbouwers die meester zijn in het vervaardigen van trossen touw, waarbij de hoogte maar 1 laag is en er wel tientallen windingen zijn. Dit doen zij door het touw op schildertape vast te plakken en daarna in te smeren met verdunde houtlijm.  Wellicht was bovenstaande uitvoering maatgevend voor de Nederlandse schepen, maar bij de Engelsen heb ik dit nog niet gezien. Als ik Nelson zou zijn, had ik ook geen intresse in mooi opgerolde éénlaagse trossen, maar zou ik kiezen voor nette en doelmatige trossen.

 

Heb daarom een malletje gemaakt van hout waarop 2 verschillende trossen kan maken. Op het hout heb ik een stuk kunstof liggen zodat ik het touw later in kan smeren met verdunde houtlijm. Op deze manier voorkom ik dat het touw aan het hout plakt.

Met de 2 pennen kan ik de hangende trossen maken en voor de liggende trossen heb ik verschillende diameters ringen genomen. Op deze manier kan ik varieren met de benodigde maten trossen. 

 

Op zich is dit een mooi vulklusje voor de avonden als ik niet met de 1:48 POF bezig ben. Zodra de tuigage af is moet ik nog wat kleine zaken aanbrengen zoals de ankers, enz. Ik twijfel nog over het aantal sloepen. Als ik ze allemaal volgens de handleiding maak, dan komen deze boven op de kuil te liggen en dan kun je vervolgens niet meer in de kuil kijken. Dit wordt later wel ingevuld.

 

_________________
Groet,

Henk
 

 

volgende <  Pagina 13, ... , 11, 10, 9, 8, 7, ... , 1   > vorige