1 april 2018

De Sailroom, Carpenters Walk en de Passage zijn gereed en de eerste wanden van The Boatswain Cabine en Store zijn geplaatst. De deuren naar The Fore Peak zijn in zijn geheel geplaatst. Het is een beetje zoeken naar de verschillende hoogtes van de wanden. Het zicht naar The Sail room, enz., moet goed zijn.

 

De lantaarn in The Boatswain Store komt niet in de Store te hangen, maar wordt geplaatst achter een luik in de wand tussen The Boatswain Store en Cabin. Hij staat in een vitrine. Zover ik nu heb kunnen nazoeken werd dit gedaan om het brandgevaar, opslag van touw, weg te nemen. Ik moet nog even uitzoeken hoe ik deze lantaarn aan ga sluiten.

 

In de aankomende week ga ik eerst de dekconstructie tussen de ankerbetingen aanbrengen.

________________

Groet,

Henk

 

25 maart 2018

De dekbalken van het Lower Deck zijn voorzien van z.g. 'Hanging Knees' die extra verstevigd zijn met 'Iron Knees'. Ik heb besloten deze wel aan te brengen en intussen weet ik waarom sommige modelbouwers deze niet meegenomen hebben in hun model. Om alles goed aan te brengen moeten deze voor het plaatsen van de dekbalk aangebracht worden en dat is veel passen en meten. De 'Iron Knees' maak ik van koper, ik maak deze niet meer zwart omdat dit erg veel tijd kost. Over een paar jaar zijn deze vanzelf zwart geworden.

 

Een ander projectje is het vervaardigen van deuren. Deze worden gemaakt van licht notenhout en de spijlen maak ik van donker notenhout. Het hang- en sluitwerk wordt gemaakt van messing/kopper. Ik heb er bewust voor gekozen om iets minder spijlen in de deur te plaatsen, dit vergroot namelijk de doorkijk.

 

Het is verder spelen met de hoogtes van de wanden. De achterste wanden bouw ik helemaal tot aan de dekconstructie van het Lower Deck. Hierdoor ontstaat vanzelf The Carpenter's Walk. Dit is feitelijk een gang tussen de Boatwains Store/Sailroom en de romp. De wanden daarvoor maak ik minder hoog. Op deze manier krijg je zicht  op de Passage en kan je zo in The Sailroom kijken. Het luik naar het latere Lightroom, aan het eind van de passage, is geheel weggewerkt en is afgesloten met een deur. Deze is goed te zien op de laatste foto.

 

Intussen is ook de eerste verlichting geplaatst. In The Carpenters Walk hangt een lichtpunt dat de gang verlicht. Dit lichtpunt is straks niet meer zichtbaar. In The Sailroom hang een lantaarn. Deze blijft zichtbaar.

________________

Groet,

Henk

 

18 maart 2018

De voorbereidingen om het Orlop Deck verder in te richten zijn gereed. Als eerste is het ventilatiekanaal door getrokken naar het volgende dek. Deze loopt nu vanaf de vloer van The Main Room door naar The Lower Deck. Daarna is het eerste deel van de dekconstructie van The Lower Deck geplaatst.

 

De meeste staanders onder de dekbalken zijn gemaakt van vierkante balken en daarvan in het middelste gedeelte rond en conisch. Deze maak ik van ebbenhout om een mooi kleurcontrast te krijgen. Omdat ik toch al aan werk was met de draaibank, heb ik direct even een voorraad onderdelen gemaakt voor de lantaarns. Op het Orlop Deck komen namelijk nog al wat lantaarns te hangen.

 

Inmiddels ben ik gestart met de wanden van The Sailroom en The Boatmains Store. Volgende week de foto's.

 ________________

Groet,

Henk

 

11 maart 2018

De dekbeplanking van het Orlop Deck is zo goed als gereed en de meeste roosters zijn geplaatst. Het achterste deel blijft voorlopig open. Ik moet daar namelijk nog het ventilatiekanaal aansluiten op het onderste deel en het Lower Deck. Dit stuk van het ventilatiekanaal loopt ook nog eens door de roosters heen. Ik doe dat pas op het eind van het inrichten van het Orlop Deck

 

Ik ga nu starten met de echte inrichting van het Orlop Deck. Dit doe ik op dezelfde wijze als bij het ruim, dus ruimtes aanbrengen en direct de dekconstructie van het Lower Deck aanbrengen. Daarbij werk ik weer vanaf de boeg naar de achterzijde.

 

De grootste uitdaging is het zichtbaar maken van alle ruimtes en gangen. Als ik alle wanden volledig  plaats, dan zijn niet alle ruimtes zichtbaar.  Wat ik wel zeker weet is dat de knieën en de roosters aan de bakboordzijde straks voor een groot deel niet meer zichtbaar zijn. Die vallen straks weg achter de wanden van de verschillende ruimtes. 

 

 Ik moet de hoogtes van de diverse wanden nog verder uitwerken en het lichtplan aanpassen. In de aankomende week zal het meer tekenen dan bouwen worden.

 

________________

Groet,

Henk

 

 

4 maart 2018

Ik had beter even kunnen wachten met de productie van de nieuwe roosters! Jan Zwart en ik komen periodiek even bij elkaar om onze projecten te bekijken en Jan weet ontzettend veel van Vic. Afgelopen week was het zijn beurt om naar mijn Vic te kijken en zo wees Jan mij er op dat mijn nieuwe roosters fout waren. Ik had ze verkeerd in elkaar gezet. Die kwam even hard aan...niet omdat ze fout waren, maar ik had intussen al 12 avonden gewerkt aan de roosters en dan ga je toch even twijfelen om de fout te herstellen.

 

Nadat Jan weer naar huis was, ben ik toch nog eens goed in de tekeningen gedoken. Ik had inderdaad even zitten slapen. De roosters bestaan uit balken waarin latten zijn gelegd, ik bouwde ze dus verkeerd. Daarnaast bestaan de roosters uit meerdere kleine roosters. Naderhand kreeg ik van Jan nog enkele foto's opgestuurd met de echte roosters.

 

Uiteindelijk heb ik de geplaatste roosters uit het dek gehaald en alles weggegooid. Daarna een mal gemaakt om de roosters samen te stellen en een nieuwe productie opgestart. De eerste goede roosters zijn inmiddels geplaatst. Het beplanken van het Orlop Deck gaat intussen ook door. Nog een paar gaten opvullen en de rest van de roosters plaatsen.

 

________________

Groet,

Henk

 

25 februari 2018

Voor de nieuwe roosters heb ik eerst maar eens een flinke voorraad houten latten gemaakt. De eerste roosters zijn gereed en zijn al in het dek geplaatst. Zodra een rooster in elkaar gezet is, laat ik deze zichzelf zetten door hem onder druk te zetten onder een stalen plaat. Daarna worden de oppervlaktes geschuurd en schoongemaakt. Om alles aan elkaar te lijmen laat ik het rooster even weken in sterk verdunde lijm, waarna deze tussen 2 doeken, onder druk, mag drogen. Nu ik ze van notenhout maak, hoef ik ze nauwelijks na te schuren. Het resultaat is nu veel beter.

 

Na het drogen wordt het rooster op maat gemaakt en geplaatst. Ik zorg dat de roosters allemaal op dezelfde wijze worden geplaatst, zodat alle ribben hetzelfde zijn. Intussen wordt de achterzijde van het dek verder voorzien van beplanking.

________________

Groet,

Henk

 

18 februari 2018

In de afgelopen week is de dekbeplanking aan de voorzijde van het Orlop Deck gereed gekomen. Na het schuren heb ik al het hout afgenomen met 'Schoonmaak Thinner'. Voordeel is dat het hout er goed schoon van wordt, maar na het drogen zijn ook eventuele lijmresten te zien. De plekken, waar nog lijmresten zitten, drogen dan wit op en die zijn dan eenvoudig weg te schuren. Dit voorkomt later vlekken in het hout, zodra de Tung Olie aangebracht is.

 

Intussen zijn er 6 roosters gereed, echter ik kon niet leven met de geleverde kwaliteit. Hoewel ik met zeer scherp gereedschap werk, ik kreeg ze maar niet strak. Ik vond ze te wollig en daarnaast was de kleur ook niet naar mijn zin. In de afgelopen 2 dagen heb ik dus met verschillende houtsoorten meerdere proefstukken gemaakt. Vanmiddag hebben we dit maar weer eens in een bouwvergadering besproken.

 

Moeders de vrouw wilde eerst niet echt haar mening geven omdat ze wist dat elk rooster een avondje werk was. Misschien zou extra schuren e.e.a. verbeteren! Echter als we willen wijzigen, dan kun je dat beter nu doen.  Na enige discussie was het rooster van Notenhout toch de mooiste en de kleur past beter bij de andere gekozen houtsoorten.

 

Inmiddels liggen de roosters in de afvalbak en starten we aankomende week vrolijk met de nieuwe roosters.

________________

Groet,

Henk

11 februari 2018

Op dit moment ben ik overal op het Orlop Deck planken aan het leggen. Ik verwacht toch nog wel een maandje bezig te zijn met de planken van het dek. Vooral de roosters nemen flink wat tijd in beslag.  Ik heb het even uit zitten rekenen, maar een rooster van 3 x 3 cm maken neemt totaal zo'n 3 uur in beslag, maar dat ligt meer aan mijn eigenwijze manier van afwerken.

 

Ik plaats de roosters pas aan het eind in het dek. Tijdens het schuren valt er nog al wat stof naar beneden in het ruim. De gaten gebruik ik dan of alles even met de luchtpistool schoon te spuiten.

________________

Groet,

Henk

 

4 februari 2018

Op mijn verlanglijstje stond nog één machine en dat was een kleine Proxxon draaibank. De noodzaak van zo'n machine werd ook steeds groter aangezien veel pilaren op het Orlop Deck rond zijn. Na 2 jaar zoekwerk heb ik eindelijk een mooie, weinig gebruikte, machine gevonden. Vorige week zondag zijn we dus even naar het oosten van het land gereden om hem op te halen. Ze is een mooie aanwinst voor mijn werkplaats.

 

Het beplanken van het Orlop Deck vordert langzaam. Ik volg de tekeningen nauwgezet en vanwege allerlei vormen in het legsysteem, neemt dat veel tijd in beslag. Zoals vorige week al aangegeven ben ik deze week ook gestart met de roosters.

 

Voor de roosterbalken gebruik ik planken van 1,5 x 2,2 mm en hier wordt om de 3 mm een sleuf gefreesd van 1,5, 1,1 mm diep. Daarna is het een kwestie van in elkaar zetten en vastlijmen. Ik lijm de balken aan elkaar vast door het rooster onder te dompelen in sterk verdunde houtlijm, waarna ik ze onder een flink gewicht laat drogen. Daarna is het een kwestie van het rooster op maat maken en schuren. Ik loop alle gaten nog eens extra na met een kleine vierkante vijl.

 

De roosters in het midden van het dek lopen niet helemaal door, ik laat ze bewust net over het midden van het dek stoppen. Op deze manier kun je nog schuin naar het dek onder het rooster kijken.

________________

Groet,

Henk

 

28 januari 2018

 Het Orlop Deck wijkt tussen sectie 7/9 en sectie H/K af van het traditionele 4 planken systeem.  Ik ben dus begonnen bij sectie 7/9 en werk vanuit daar naar de boeg toe. Op deze manier kan ik direct alle, nog te plaatsen wanden en pilaren, goed aftekenen.

 

Het zwarte papier kost veel tijd, maar geeft wel het beste resultaat. De lijm moet namelijk goed droog zijn, voordat het overtollige materiaal weggesneden kan worden. In de droogtijd werk ik al vast aan de roosters en dat zijn er nog al wat. Het Orlop Deck heeft de meeste roosters van alle dekken. Volgende week zal ik daar iets over plaatsen. 

________________

Groet,

Henk

 

21 januari 2018

Omdat het deelproject 'Inrichten Ruim' afgerond zou worden, hebben mijn vrouw en ik flink overleg gehad over het volgende project, namelijk het 'Inrichten van het Orlop Deck'. Ik noem deze overleggen ook wel 'bouwvergaderingen' en ze heeft een behoorlijke inbreng.

 

We waren eerst van mening om de dekken niet te voorzien van een beplanking, maar daar zijn we op terug gekomen. We hebben een paar proefjes gedaan en als de beplanking weggelaten wordt, dan zie je geen dekken meer. Je raakt het zicht kwijt, zeker door de verlichting. Er is dus besloten om de dekken toch deels te beplanken!

 

Daarna kwam het bekende onderwerp weer op tafel... welke houtsoorten gebruiken we op het Orlop Deck?  Na wat proefjes met olie op het hout en belichting zijn we tot het volgende besluit gekomen. Voor de wanden van de diverse ruimtes wordt Castello gebruikt en de spanten worden gemaakt uit Perenhout.  Staanders, pilaren en steunbalken worden gemaakt uit Ebbenhout, enz. De beplanking van het dek wordt gemaakt uit Citroenhout.

 

Nu zie je op veel forums de diverse discussies over diverse beplankingssystemen (4 plank systeem) en koningsplank. Dit wordt toegepast bij alle dekken van Vic, behalve bij het Orlop deck. Daar wijkt deze behoorlijk af, ik volg hier dus de tekening van John McKay. Tussen alle planken wordt zwart papier(120 grams) geplakt om de breeuwnaden goed zichtbaar te maken. Op de onderste 2 foto's is dit al te zien

 

We zijn dus gestart met het inrichten van het Orlop Deck, wordt vervolgd.....

 

________________

Groet,

Henk