volgende <    Pagina 15, ... , 5, 4, 3, 2 , 1   > vorige

 

 

22 februari 2015

 

De kiel is gereed. Vanmorgen alles nog even flink opgeschuurd en gepolijst met staalwol.

Heb mij van de week flink moeten verdiepen in het buigen van notenhout. Probleem was dat simpel weken en spannen niet ging. De latten waren daarvoor te dik en te breed.

Dus andere techniek toegepast.... stomen.

Moeders de vrouw blij. Ik stond deze week eindelijk weer eens in de keuken te koken. Na 10 minuten kwam ze toch eens kijken, want ze rook niets.

Als je het hout goed stoomt en direct in de vorm buigt, dan blijft het, na afkoelen, direct in de kromming staan

Ik ben van de week gestart met de bouw van de opspanbox. Heb besloten deze iets anders dan Alexandru in elkaar te zetten. Gisterenavond nog even met Germt besproken wat ik van plan ben. Aan het einde van ons gesprek besloten om de opspanbox mee te nemen naar Duizel.

Zoals gisteren aan Germt beloofd, hierbij de eerste foto's

Op de onderplaat heb ik een deel van de tekening 'bovenaanzicht van het spantenplan' gelijmd. Hetzelfde deel wordt ook op de bovenplaat gelijmd maar dan met de rompvorm uitgezaagd.


Door de kiel boven op de tekening te zetten kan ik de kiel beter uitlijnen en de spanten op de kiel beter en sneller afstellen.
Van boven af krijg je dan direct inzicht over de breedte van het schip.

Ik heb ook nog een tekening met 'zijaanzicht spantenplan' Deze lijm ik op een 3e plaat en deze wordt, afneembaar, aan de zijkant van de opspanbox gezet. Op deze wijze kan ik de spanten direct 3 dimensionaal afstellen.

Eigenlijk wordt het een soort kijkdoos waarbij je van boven en vanaf de zijkant de contouren van het schip en de spanten ziet. Het wordt dan alleen nog maar een kwestie van spanten maken en de box vullen.

Ja, ja.... was het maar zo eenvoudig


_________________
Groet,

Henk

 

18 februari 2015

 

De kiel zit sinds gisteren in elkaar.
Vandaag de laatste pennen aangebracht en de gehele kiel aan de onderzijde voorzien van notenhout

 

Morgen de voorzijde van de boeg voorzien van notenhout.

Aankomende week de bak maken waar de kiel in komt te staan. Als ik deze naar mijn zin op tijd af krijg ga ik nadenken om haar mee te nemen naar Duizel

_________________
Groet,

Henk

 

 

14 februari 2015

 

Vandaag de messing pennen aangebracht. Je mag komen tellen Jan :)

Daarna alles opgeschuurd en begonnen met de hekonderdelen. Zodra deze gereed zijn, dan wordt de hele kiel pas in elkaar gezet. 
 
Vandaag al 1 meter messing gebruikt, maar ik heb nog voorraad genoeg.
 
In de kiel en spanten worden verschillende maten pennen gebruikt. Dit zijn 1.1/4, 1.1/2 en 1.3/4 inch
De kielpennen en bevestigingspen van de spanten op de kiel zijn 1.3/4 inch.
Ik heb er 1 mm in gedaan. Als je het exact uit rekent, dan zou ik eigenlijk 0,93 mm moeten gebruiken
Verder gebruik ik dus ook 0,7 mm. Ik zou ook nog 0,8 mm moeten hebben maar ben namelijk nog geen 0,8 mm messingdraad tegengekomen tegen een redelijke prijs.

Op advies van Alexandru heb ik ook gekozen voor een eenvoudiger penpatroon, Anders zou er in elk spant circa 150 pennen komen en zie je door de bomen het bos niet meer. Wordt anders ook een beetje te veel tellen voor Jan

Zijn best indrukwekkende getallen.... 149 spanten x 150 pennen, dan nog wat halve boeg en hekspanten...

_________________
Groet,

Henk

 

 

13 februari 2015

 

De laatste dagen flink wat werk kunnen verzetten. De voortgang lijkt niet veel, maar er zitten al wat uren in nu.
Gisteren alle blokken voor de kiel voorzien van een zandstrook en de kiel in elkaar gelijmd. Dan kon hij mooi een nachtje drogen en uitharden.

Onder de kiel komt nog een laag perenhout. Deze bestaat uit 11 delen, dus hout op dikte schaven en op lengte maken.
Daaronder komt nog een laag notenhout van dezelfde dikte. Deze loopt direct door naar het galjoen en stop pas bij de bovenzijde van het galjoen.

Aan de binnenzijde van het galjoen nog 2 extra blokken gelijmd. Het eerste dwarse spant komt achter deze blokken te staan. De bovenzijde van de blokken is direct de hoogte van het onderste gedeelte van de eerste spant.

Het lijmen heb ik nu eindelijk onder de knie. Op deze wijze bevestigen betekent dat beiden zijdes goed ingesmeerd moeten worden. Ik noem het maar vet plakken. Tussen de klem zijn al de plaatsen afgetekend waar de koperen pennen komen.

 

Morgen dus boren, koperen pennen er in, alles nog een keer opschuren en dan kan de kiel aan het galjoen bevestigd worden. Je moet dus nog even wachten met tellen Jan.

_________________
Groet,

Henk

 

 

8 februari 2015

 

Na wat upload problemen, werkt alles nu. Even de laatste stand van zaken.
Vandaag begonnen met de onderste zijde van de kiel. Na enkele latten zagen, alles op maat geschaafd. Toch een uitkomst zo'n Vandiktebank.

Op dit moment begint de werkplaats een aardige puzzel te worden. Op de tafel ligt een tekening met allerlei puzzelstukjes. Ik begin nu al automatisch te roepen dat men overal moet af blijven als iemand binnen komt. Kijken doe je met de ogen en niet met de handen. Gewoon toch bang dat er iets fout gaat in het systeem.

Nadat alle delen grof op lengte zijn gezaagd, heb ik de kopse kanten afgevlakt met de frees en zijn ze exact op lengte. Daarna de verbindingsvlakken gaan frezen. Ik frees de delen, die in elkaar grijpen, gelijktijdig, zodat ze even lang zijn.

Alles ligt nu op elkaar afgestemd, nog een paar vlakken en dan kunnen we weer lijmen. 

Na het lijmen gaan direct de messing pinnen er in. Het gaat langzaam, maar het is ontzettend leuk om te doen

_________________
Groet,

Henk

 

volgende <    Pagina 15, ... , 5, 4, 3, 2 , 1   > vorige