volgende < Pagina 5, 4, 3, 2, 1 > vorige

27 mei 2018

Afgelopen vrijdag was het dan zover, opa Henk ging weer naar school en deze keer om te ondersteunen bij de techniekles.  De tafels van zo'n 28 kinderen werden in 3 rijen gezet en ze mochten eerst een figuur op een A4 tekenen. Deze tekeningen zijn later op een houten plank gelijmd en daarna mochten de kinderen aan de slag om de randen van hun figuren te voorzien van kleine spijkers.

 

Het was al enigszins onrustig bij het tekenen en lijmen, aangezien dit de eerste les was van techniek. Sommige kinderen hadden nog nooit een tang of hamer aangeraakt, puur omdat dat nog niet mocht van hun ouders. Het is de bedoeling dat de kinderen de spijkers vasthielden met een punttang en deze met een hamer een klein stukje in het hout slaan.

 

Omdat de school niet genoeg hamers en tangen in voorraad heeft, had de juf een e-mail gestuurd naar de ouder met de vraag om hun kind een hamer en een punttang mee te geven. Een paar kinderen hadden de klauwhamer van pa meegekregen, maar waren veel te groot voor de spijkers. Ik had voor de zekerheid mijn voorraad hamers voor de modelbouw meegenomen en mijn hele voorraad aan tangen en pincetten. Op deze manier was het toch nog enigszins mogelijk om met een klauwhamer en een pincet de spijkers er in te slaan.

 

Halverwege de les kon iedereen starten met de hamers en spijkertjes. Ik hoef u niet te vertellen hoeveel herrie 28 kinderen met hamers kunnen maken, zeker als ze zeer enthousiast zijn en de juf stond zelf ook flink mee te spijkeren. Grote ongelukken zijn gelukkig achterwege gebleven, een paar slagen op de duim.

 

Thuis heb ik toch nog even snel mijn pincetten nagekeken. Een paar hadden toch een flinke knal van een klauwhamer gekregen. Gelukkig geen schade en volgende week vrijdag gaan we weer verder met spijkeren.

 

________________
Groet,


Opa Henk

 

20 mei 2018

Afgelopen vrijdag ben ik gezamenlijk met mijn dochter de 2 apen van school wezen halen. Omdat ik help bij de techniekles, moest ik even met de juf van de oudste aap de les voor volgende week doornemen.

 

De jongste aap is altijd iets vroeger klaar met de les dan zijn broer. Toen die mij zag staan, gaf die aan dat het wel weer tijd was om bij oma en opa te logeren. Nu zijn we op dit punt vrij gemakkelijk over te halen en zodoende stond dit weekend in het teken van de jongste aap. We hadden nog een bouwpakket staan en deze moest en zou in elkaar gezet worden.

 

Inmiddels is de politieauto in elkaar gezet en heeft die een nieuwe kleur gekregen.  Volgens Armin wordt het wel eens tijd dat de politie in Nederland over gaat naar een nieuwe kleur en dat moet dan rood worden. Zijn grootste idool in de film Cars is namelijk ook rood. Als brandweerman kon ik er ook gelijk mee instemmen.

________________
Groet,


Opa Henk

 

 

6 mei 2018

Het was een drukke week met bouwen. Beide apen hebben vakantie en dan komen ze altijd wel een dagje langs. Deze week werd er ook nog een nachtje logeren bij bedongen, we hebben ze dus allebei weer een nachtje apart gehad.

 

Nog wel even hard gelachen met Déon...terwijl hij in bad zat, vertelde hij dat hij thuis niet meer  van zijn moeder in bad mocht. Oh... zei oma... waarom dan niet? Vanwege de propjes tegen het plafond!

Hij was er achter gekomen dat je wc papier nat kan maken in het bad en daar propjes van kunt maken. Als je die dan tegen het plafond gooi, dan blijven die mooi hangen. Ik zelf lag in bed het gehele verhaal aan te horen en kreeg flinke kritiek van oma toen ze mij hoorde bulderen van het lachen. Dat is niet leuk Opa!

 

Zoals beloofd moest de treinbaan afgebouwd worden. De gebouwen zijn geplaatst en de rails zijn aangelegd. Ik hoef hem ook niet meer uit te leggen wat een lijmtang is en hoe deze werkt, hij kan het dus zelf. Toen de baan klaar was moest er direct gestart worden met de éénwieler. Die hebben we in twee dagen gebouwd. Het is leuk om te zien hoe de oudste aap zich verdiept in de techniek, hij kan precies uitleggen hoe één en ander werkt.

 

Afgelopen donderdag hebben we de éénwieler afgebouwd en hebben we alles in de botenkamer geplaatst. De trein en éénwieler gaan over een paar weken mee naar school, dan mag die tijdens de techniekles laten zien hoe alles werkt.

 

En de jongste aap?.... die wilde zijn jeep bouwen. Ik heb hem eerst uitgelegd hoe alles werkt en hoe die hout moet lijmen. Ook hij gebruikt nu cocktailprikkers om lijm aan te brengen. Hij moet alleen nog even leren dat het enige tijd duurt voordat de houtlijm droog is, de jeep moest namelijk ook nog even geschilderd worden. Het drogen duurde meneertje iets te lang, maar het resultaat mag er zijn.

 

Opa is trots op zijn 2 jonge houtsnuivers

________________
Groet,


Opa Henk

 

 

29 april 2018

Ik heb vorig jaar beloofd om weer regelmatig wat te plaatsen over de bouw van onze apen, echter dit heeft iets langer geduurd door de komst van onze jongste dame. Sinds haar geboorte hebben zij meer oog voor haar dan voor opa. Oma blijft altijd het middelpunt, aangezien zij zorg draagt voor het eten en drinken en dat kunnen ze inmiddels alle drie.

 

Zoals in mijn vorige blog aangegeven zal ik moeten zorg dragen voor een poppenhuis. Die gaat er zeker komen voor de jongedame, echter moeders sputtert nog wat tegen v.w.b. de grootte van het huis.

 

Inmiddels zijn de 2 apen wel zover gegroeid dat ze gereed zijn voor de wat moeilijker bouwpakketten. Nu ben ik meer een houtsnuiver en zie ik persoonlijk bouwpakketten van plastic niet zitten, maar er zijn hele leuke mechanische houtpakketten te koop.

 

Zodoende zijn Déon en ik afgelopen week aan de slag gegaan om het eerste bouwpakket in elkaar te zetten. Ik heb hem geleerd om het houtlijm netjes met een cocktailprikker aan te brengen. Nu heb ik zelf altijd de neiging om de prikker, na het aanbrengen van een druppel lijm, in mijn mond te steken om zodoende beide handen even vrij te hebben. Goed om te zien dat hij opa na wilde doen en ook de prikker in zijn mond stak om beide handen vrij te hebben.


Hij moet alleen nog even leren om de juiste kant in zijn mond te steken, zodat zijn kin niet onder het houtlijm zit. Gezien het eerste resultaat breng ik zeer trots op hem. Hij werkt netjes en weet precies hoe alles in elkaar steekt.


Aankomende week de trein afmaken en dan ga ik ook aan de slag met de andere aap. Die geeft inmiddels aan dat die bouwvakker wil worden, hij wil werken met zijn handen;-)

________________
Groet,


Opa Henk

31 juli 2017


Nu ik weer op deze blog ben, zie ik dat het al ruim een jaar gelden is dat ik hier weer eens wat plaats. Het wordt dus weer eens tijd en ik beloof hierbij plechtig dat ik hier weer regelmatig iets ga plaatsen.

 

Onze apen zijn inmiddels flink gegroeid, komen veelvuldig de snoeppot en vrieskast met ijs plunderen. Kortom er is genoeg te doen en, o ja, ons derde kleinkind is ook al onderweg. Ik heb aangegeven dat, als het een kleine dame wordt, ik een poppenhuis voor haar ga bouwen.

 

Terug naar de 2 apen... na hun vakantie in Italië was er soort onderlinge heimwee ontstaan tussen de apen en oma. Zo kwamen ze een paar uur na terugkomst zich weer melden en werden er direct afspraken gemaakt voor logeerpartijen, pannenkoeken eten, enz. De oudste mocht eerst komen logeren en daarna was het de beurt aan de jongste.

 

Nu heb ik nog niet veel geplaatst over onze jongste aap, maar die heeft zich in het afgelopen jaar flink ontpopt als een tekenaar, knutselaar en zo heeft die afgelopen weekend voor het eerst mogen uitleven als schilder. Tante Tamara kwam tijdens zijn logeerpartij ook langs en het was nu aan haar de eer om eens een bouwdoos in elkaar te zetten. Armin wilde een olifant en zij zou het klusje wel even in 5 minuten klaren. Die 5 minuten werden er dus 90 en opa mocht alles daarna even vastzetten met lijm.


Gisteren was het dus tijd om de kwasten en verf op tafel te zetten, werd het verfschort omgehangen en kon meneertje aan de slag. Nou dat laatste heeft die dus echt gedaan. Zodra de olifant gereed was, ging hij over op verven op papier en zo werden nog even 6 vellen vol geschilderd. Ik moet zeggen dat die het best goed doet voor een jongen van 4 jaar. 's Middags vertrok die trots met een tas vol spullen naar huis. Pa en ma waren nog niet echt blij met de hoeveelheid aan spullen, maar opa en oma zijn trots op onze nieuwe jonge Anton Heiboer.

 

 ________________
Groet,


Opa Henk

   

 

12 juni 2016.

 

Een paar weken geleden zaten we in de tuin om de gaan barbecueën toen onverwachts dochterlief met haar 2 apen binnen kwam lopen.  Gelukkig was er genoeg en werd het een gezellige avond. Nu hebben we in de familie last van 2 schoonzoons en een dochter, wij noemen deze ook wel de club RTD, die regelmatig om een BBQ vragen en het liefst bij ons. Vroeger gaf dat organiseren best wel wat werk, zeker om alles op te ruimen en schoon te maken.

 

Tegenwoordig maak ik gebruik van een online bestelmogelijkheid waarbij je alles, inclusief BBQ thuis afgeleverd krijgt. Na de BBQ hoef je niets af te wassen, zet je alles bij elkaar en wordt het vuil opgehaald.... ideaal, dus er wordt nu wat vaker ja gezegd tegen de 3 bovenstaande BBQfans... althans dat dachten we.

 

De oudste aap(Déon) blijkt nu ook toegetreden te zijn tot de club RTD, die we nu maar de club RTDD noemen. Een week na de BBQ vroeg hij namelijk wanneer we weer gingen barbecueën..... het was namelijk zo gezellig en zo lekker oma  (kleine slijmbal).

 

Afgelopen week was het dus zover, hij liep de avondvierdaagse en mocht iets uitkiezen als hij deze geheel uitliep. U raadt het al.... het werd een BBQ.


Gisterenavond was het dus zo ver en het liep weer eens zoals ik gedacht had. Nog tijdens het barbecueën werd er gespeeld met water en voordat alles gereed was, was de aap onder de douche geweest en liep hij in zijn pyjama. 

 

Meneertje ging dus echt niet meer naar huis en zou dus blijven logeren. Nu is dat niet vreemd, want dat doen de andere clubleden tegenwoordig ook vaker. De club heeft namelijk daarvoor een speciaal opblaasbed binnen ons huis gepositioneerd.

 

Vanmorgen dus het bekende verhaal, de aap wilde timmeren met opa wat weer uitgebreid werd met ander knutselwerk. Het resultaat ziet u hieronder. Al met al was het weer heel gezellig OMA!!!!!

 

En de allerkleinste aap??.......die zal t.z.t. wel de voorzitter worden van de Club (A)RTDD.

 _________________
Groet,


Opa Henk

 

 

 

19 maart 2016

 

Vanmiddag waren we even thuis bij onze dochter en schoonzoon en ja hoor... daar werd de vraag gesteld 'wat eten jullie vanavond'? Op het antwoord 'Bami' kwam een heel betoog dat hij dat lekker vind en dat het veel te lang geleden was dat hij dat gegeten had.  Een hele discussie volgde en daaruit bleek dat vanmiddag kleding gekocht moest worden en hij wilde dus geen broeken passen.  Opa en oma waren dus de optie om er onder uit te komen.

Nu is kleding kopen ook geen hobby van zijn opa, dus ik kan het mij helemaal indenken. Heeft ie toch ook weer een trekje van mij;-)

 

Toen we weggingen was de discussie nog niet helemaal afgelopen. Ik gaf nog bij hem aan dat mamma zijn maten wel weet en dat ze best broeken voor hem kan kopen zonder te passen. Wat er verder is gebeurd weet ik niet, maar onderweg werden we gebeld dat Déon bij ons afgezet zou worden en dat de jongste aap wel mee moest om broeken te passen. Volgens mij was ie het daar ook niet mee eens, maar hij is nog te jong om een flinke discussie te voeren. 

 

Hij was nog niet binnen of er moest weer getimmerd worden. We zijn dus samen naar de werkplaats vertrokken en hebben een huis in elkaar gezet. Onder het bouwen heb ik hem even zitten observeren en moet eerlijk zeggen dat hij er steeds meer plezier in gaat krijgen. Hij is er bij blijven zitten tot het huis geheel in elkaar stond.

 

Omdat ik de pakketjes altijd nog even fixeer met houtlijm, heb ik hem een kist gegeven om te schilderen. Op dit moment is ie aan het wisselen en zijn tanden kunnen dan mooi in deze kist bewaard worden.


Het is dus een productieve middag geweest.

 

 _________________
Groet,


Opa Henk