31 juli 2021

 

De "Forecastle" is zo goed als af. De sierlijsten zet ik er pas op zodra het 'Quarter Deck' gereed is. De planken aan de voorzijde lopen namelijk ook door naar dit dek. Vanwege drukte met verbouwingen in ons huis en het hete weer heb ik niet echt kunnen verder bouwen. De tijd die over bleef heb ik besteed aan het nalopen van het "Upper Deck". Er blijven altijd nog wel wat puntjes over en die heb ik nu nagelopen. 

 

Het inrichten van het 'Upper Deck' is nu zo goed als af. Ik moet nog alleen de leuningen plaatsen van de hoofdtrap. Deze lopen vanaf het 'Quarter Deck' naar beneden. Ik ga dus starten met de voorbereidingen voor het 'Quarter Deck'. Dit betekent tekeningen vervangen, hout uitzoeken, onderdelen verder uitwerken zoals het roer, de 'Belfry', 'Binacle, enz. Daarnaast komt er nog een extra 'Carronade Gun' op het dek te staan.

 

Voor wat betreft mijzelf heb ik nu de eenvoudige dekken gehad en gaan we met de laatste 2 dekken, het 'Quarter en het Poop deck', Vic echt afmaken aan de bovenzijde en kan ik mij ook direct gaan richten naar de romp. Daar komen nog de zijspiegels, sierlijsten, enz., op

_______________

 Groeten,

Henk

 

 

7 juni 2021

 

Ik heb flink wat kunnen bouwen en inmiddels zijn alle 'Guns' op het "Upper Deck" geplaatst, de bedieningen van de luiken aangebracht en zijn alle dekbalken van het "Quarter Deck" aangebracht. Alle lantaarns, 8 stuks, hangen aan de dekbalken en de elektradraden zijn weggewerkt.

 

De "Bitts" rondom de voorste mast heb ik, net als de "Bitts" rondom de hoofdmast, gefreesd uit ebbenhout. De schijven zitten er in en kunnen draaien. Tegelijkertijd heb ik direct de schijven aangebracht in de spanten van "The Forecastle". Het hout aan de buitenzijde van "The Forecastle" is blauw geverfd waarbij de sierlijsten een geel/goudachtige kleur hebben. Zoals u weet gebruik ik geen verf en breng ik de kleuren in door gebruikt te maken van verschillende soorten hout. Nu kun je eikenhout wel blauw kleuren door deze met looizuur te behandelen, echter deze haalt niet de diep blauwe benodigde kleur. 

 

Tijdens een bouwoverleg met de "Vrouw des huizes", die zich overigens zeer inhoudelijk bezig houdt met de kleuren, hebben we besloten de "Forecastle" geheel te maken van ebbenhout. De geel/ goudachtige sierlijsten steken hier het mooiste bij af. 

 

_______________

 Groeten,

Henk

 

7 mei 2021

 

In de afgelopen weken ben ik bij de dekbalken aangekomen waarin de "Main Companionway" aangebracht moet worden. Anderen noemen dit ook wel de hoofdtrap die van het Quarter Deck naar het Upper Deck loopt. In tegenstelling tot de anderen trappen is deze voorzien van vaste leuningen en zijn er flink wat details aangebracht. Ik heb besloten om deze te bouwen in Ebbenhout. De leuningen die straks op het Quarterdeck komen heb ik al vast gebouwd, maar nog niet vast gezet. Ik wil voorkomen dat deze straks breekt als ik de dekplanken van het Quarterdeck aan brengt.

 

Daarna zijn de dekbalken rond de hoofdmast aan de beurt en moeten de 'Jeer Bitts' en 'Top Sail sheet Bitts' vastgezet worden aan de dekbalken. Nu kun je straks rond de hoofdmast naar beneden kijken en blijft de dekcontstructie zichtbaar. Dit is ook het geval bij het "Boom Deck".  Omdat deze constructie in het echt zwart zijn, heb ik besloten deze dekconstructie en dekbalken uit Ebbenhout te maken. Het lijmen van het Ebbenhout is best wel een uitdaging. Mede omdat de lijmnaden wel eens los willen laten als er spanning op gezet wordt. Uiteindelijk heb ik een goede lijm gevonden en zet ik er extra pinnen in om alles goed vast te zetten.

 

Ebbenhout heeft na het verspanen en schuren wel een extra behandeling nodig om zorg te dragen dat het zijn zwarte kleur behoudt. Zodra een gedeelte klaar is, dan zet ik dit direct in de Tungolie. Het hout blijft dan een paar dagen glimmen, maar wordt vanzelf dof donker zwart.

 

Als je goed kijkt, dan zie je tussen de Bitts de "Elm Pump" staan. Deze loopt helemaal door alle dekken heen naar de romp beneden in het ruim. In de aankomende weken worden de laatste dekbalken van het "Boom Deck" aangebracht en ga ik mij richten op de schoorsteen van "The Broddie Stove" en de "Bitts" die bij de voormast staan. Kortom, we hebben nog wel wat werk te verzetten

 

________________

 Groeten,

Henk

 

6 april 2021

 

Na de productie van de Guns ben ik weer gestart met het verder inrichten van "The Upper Deck" en het  plaatsen van de dekbalken van "The Quarter Deck". De dekconstructie bestaat uit vooral lichtere dekbalken met hier en daar een paar verbindingen tussen de dekbalken. Hierdoor wordt de ronding aanbrengen in deze dekbalken wel iets spannender.  

 

Ik plaats de dekbalken, zodra deze gereed zijn, een paar dagen in mijn buigmal en buig ze bijna 2 centimeter door. Na een paar dagen hebben ze de ronding aangenomen en die hou ik er in door ze onder spanning vast te zetten. Tijdens het vastzetten van de dekbalken plaats ik een balk in het midden onder de dekbalk waardoor die in de juiste vorm blijft staan.

 

Intussen heb ik ook de elektrakabels voor de verlichting aangebracht en deze door getrokken naar "The Poop Deck". Als laatste onderdeel in het verlichtingsplan wil ik de 3 lantaarn op de achterspiegel ook laten branden.

__________________

Groeten,

Henk

 

31 januari 2021


Niet alle 'Gunholes' van het "Upper Deck" zijn voorzien van luiken. Van de 15 blijven er 8 open. De binnenzijde van deze luiken heb ik met Ebbenhout afgewerkt en de andere 7 zijn net als de 'Gunholes' van de andere dekken afgewerkt en voorzien van luiken.

 

Nu loopt de onderste van de 3 sierlijsten precies over de rij gunholes en die heb ik direct ook aangebracht. Ik heb het mij zelf bewust even wat moeilijker gemaakt om er voor te kiezen het profiel zo veel mogelijk na te maken. Ik heb dus wat extra freesjes aangekocht zoals Ball Nose- en Afrondfreesjes. Deze kun je tegenwoordig is flink wat kleine maten krijgen. Dit betekent wel dat je elk stukje sierlijst 8 keer met een andere frees op de freesbank moet behandelen. Dit heeft mij bijna twee volle dagen werk gekost, maar ik ben zeer tevreden met het resultaat.

 

Inmiddels zijn de trappen naar het "Middle Deck" aangebracht en heb ik ook de bank en de binnenzijde van de "Stern" afgewerkt. De volgende werkzaamheden aan dit dekt betreft dus het plaatsen van de "Guns" en het aanbrengen van de dekconstructie van het "Quarter Deck".


Dit betekent dat ik dus eerst de 'Guns' moet gaan maken. Nu zijn de rolpaarden voor de 32 & 24 Pound Guns hetzelfde, echter voor de 12 Pound Guns is deze kleiner. Op het "Upper Deck" staan 30 stuks 12 Pound Gun Long. Op het "Quarter Deck staan 12 stuks  12 Pound Gun Short en op "The Fore Castle staan 2 stuks 12 Pound Gun Medium. De rolpaarden voor deze 3 verschillende type  Guns zijn wel allemaal hetzelfde. Ik heb dan ook besloten om in één keer alle benodigde Guns te maken, inclusief de extra Guns die ik in een kleine vitrine zet. Dus de productie betreft 25 stuks rolpaarden, 17 Guns Long, 8 Guns Short en 3 Guns medium.

 

Ik maak voor de productie van deze 12 Pound Guns een apart blog en meld mij hier weer zodra alle Guns gereed zijn.

___________________

Groeten,

 

Henk

 

15 januari 2021

 

Voordat ik kon starten met het inrichten van het "Upper Deck" heb ik eerst een nieuwe voorraad hout aangelegd. Het hout op het "Upper Deck" is allemaal wat minder dik en ook de dekconstructie van het "Quarter Deck" is een stuk lichter en eenvoudiger. Dit betekent wel weer een andere werkwijze om de dekbalken in een ronding te krijgen. Ik heb daar speciale houtlijm voor gekocht en die kan goed tegen water en warmte. Dus die stoom ik zodra deze in elkaar zijn gezet om de juiste ronding te krijgen.

 

Nadat alle roosterbalken waren aangebracht was het tijd om het dek te beplanken. We hebben er bewust voor gekozen om het "Upper Deck" niet tot aan het midden te beplanken. Er zou dan teveel zicht naar beneden verdwijnen en aangezien op dit dek voornamelijk alleen "Guns" komen te staan is beplanken tot aan de roosterbalken voldoende.

 

Na het leggen van de dekplanken is de beplanking van de romp aangebracht. Daarna zijn de zwart witte tegels in de "Admiral's Day Cabin" en "Dining Cabin" aangebracht. Normaliter zijn deze ruimtes afgezet met wegneembare wanden en deze werden voor een gevecht weg gehaald zodat de "Guns" in gevechtspositie opgesteld konden worden. Ik bouw Vic in een gevechtspositie dus daarom worden deze wanden weggelaten.

 

Vandaag heb ik Vic omgedraaid en zijn de "Gunholes" op maat gemaakt. Niet alle "Gunholes" van het "Upper Deck" zijn voorzien van luiken. Dit zijn er maar 7 en de rest blijft dus open. Al met al kon ik in de afgelopen weken een aardige productie draaien en lig zelfs iets voor op de planning.

 

In de aankomende weken worden dus de "Gunholes" afgewerkt en waar nodig voorzien van luiken. Daarna is de achterspiegel aan de beurt en worden de trappen geplaatst. Intussen ga ik dan ook de voorbereidingen doen voor de  15 stuks "12 pound Guns Long" die op dit dek komen te staan. Het loopt dus lekker, maar er is dus nog veel te doen.

___________________

Groeten,

 

Henk