Home » HMS Victory 1:48 POF » Upper Deck » Blog Upper Deck -- 1

31 januari 2021


Niet alle 'Gunholes' van het "Upper Deck" zijn voorzien van luiken. Van de 15 blijven er 8 open. De binnenzijde van deze luiken heb ik met Ebbenhout afgewerkt en de andere 7 zijn net als de 'Gunholes' van de andere dekken afgewerkt en voorzien van luiken.

 

Nu loopt de onderste van de 3 sierlijsten precies over de rij gunholes en die heb ik direct ook aangebracht. Ik heb het mij zelf bewust even wat moeilijker gemaakt om er voor te kiezen het profiel zo veel mogelijk na te maken. Ik heb dus wat extra freesjes aangekocht zoals Ball Nose- en Afrondfreesjes. Deze kun je tegenwoordig is flink wat kleine maten krijgen. Dit betekent wel dat je elk stukje sierlijst 8 keer met een andere frees op de freesbank moet behandelen. Dit heeft mij bijna twee volle dagen werk gekost, maar ik ben zeer tevreden met het resultaat.

 

Inmiddels zijn de trappen naar het "Middle Deck" aangebracht en heb ik ook de bank en de binnenzijde van de "Stern" afgewerkt. De volgende werkzaamheden aan dit dekt betreft dus het plaatsen van de "Guns" en het aanbrengen van de dekconstructie van het "Quarter Deck".


Dit betekent dat ik dus eerst de 'Guns' moet gaan maken. Nu zijn de rolpaarden voor de 32 & 24 Pound Guns hetzelfde, echter voor de 12 Pound Guns is deze kleiner. Op het "Upper Deck" staan 30 stuks 12 Pound Gun Long. Op het "Quarter Deck staan 12 stuks  12 Pound Gun Short en op "The Fore Castle staan 2 stuks 12 Pound Gun Medium. De rolpaarden voor deze 3 verschillende type  Guns zijn wel allemaal hetzelfde. Ik heb dan ook besloten om in één keer alle benodigde Guns te maken, inclusief de extra Guns die ik in een kleine vitrine zet. Dus de productie betreft 25 stuks rolpaarden, 17 Guns Long, 8 Guns Short en 3 Guns medium.

 

Ik maak voor de productie van deze 12 Pound Guns een apart blog en meld mij hier weer zodra alle Guns gereed zijn.

___________________

Groeten,

 

Henk

 

15 januari 2021

 

Voordat ik kon starten met het inrichten van het "Upper Deck" heb ik eerst een nieuwe voorraad hout aangelegd. Het hout op het "Upper Deck" is allemaal wat minder dik en ook de dekconstructie van het "Quarter Deck" is een stuk lichter en eenvoudiger. Dit betekent wel weer een andere werkwijze om de dekbalken in een ronding te krijgen. Ik heb daar speciale houtlijm voor gekocht en die kan goed tegen water en warmte. Dus die stoom ik zodra deze in elkaar zijn gezet om de juiste ronding te krijgen.

 

Nadat alle roosterbalken waren aangebracht was het tijd om het dek te beplanken. We hebben er bewust voor gekozen om het "Upper Deck" niet tot aan het midden te beplanken. Er zou dan teveel zicht naar beneden verdwijnen en aangezien op dit dek voornamelijk alleen "Guns" komen te staan is beplanken tot aan de roosterbalken voldoende.

 

Na het leggen van de dekplanken is de beplanking van de romp aangebracht. Daarna zijn de zwart witte tegels in de "Admiral's Day Cabin" en "Dining Cabin" aangebracht. Normaliter zijn deze ruimtes afgezet met wegneembare wanden en deze werden voor een gevecht weg gehaald zodat de "Guns" in gevechtspositie opgesteld konden worden. Ik bouw Vic in een gevechtspositie dus daarom worden deze wanden weggelaten.

 

Vandaag heb ik Vic omgedraaid en zijn de "Gunholes" op maat gemaakt. Niet alle "Gunholes" van het "Upper Deck" zijn voorzien van luiken. Dit zijn er maar 7 en de rest blijft dus open. Al met al kon ik in de afgelopen weken een aardige productie draaien en lig zelfs iets voor op de planning.

 

In de aankomende weken worden dus de "Gunholes" afgewerkt en waar nodig voorzien van luiken. Daarna is de achterspiegel aan de beurt en worden de trappen geplaatst. Intussen ga ik dan ook de voorbereidingen doen voor de  15 stuks "12 pound Guns Long" die op dit dek komen te staan. Het loopt dus lekker, maar er is dus nog veel te doen.

___________________

Groeten,

 

Henk