Pagina 15, 14, 13... , 1   > vorige

21 juli 2016

 

De romp is eindelijk dicht. Ik ben nu 16 maanden bezig geweest om 139 spanten te bouwen en ik ben grotendeels tevreden over het resultaat. Ik worstel alleen nog met de ronding  van de laatste spanten naar de Transomspanten.  Over de ronding ter hoogte van het Lowerdeckben ik nog niet echt tevreden over.

 

Ik heb nog even getwijfeld om deze spanten er weer uit te halen, toen ik er achter kwam dat mijn collega ook met deze ronding geworsteld heeft. Die heeft dit opgelost zodra hij de buitenkant in vorm schuurde. Daarnaast zie je straks niets meer van deze spanten. Ik ga dit dus ook zo doen. Over de rest ben ik dus zeer tevreden, de lijnen binnen kloppen.

 

Dit weekend eerst maar eens de werkplaats goed opruimen, tekeningen opzoeken/opruimen, hout halen bij Fijnhout, enz. Intussen gaat dochterlief  de site voor deze blog  Victory iets aanpassen. Daarna starten met het ophogen van de kiel en beplanken van het ruim.

 

______________

Groet,

Henk

 

 

 

 

17 juli 2016

 

Vandaag heb ik spanten 135 en 136(sectie 31) tegen de kiel geplaatst en ligt spant 137 te drogen. Zodra deze voorzien is van koperen pennen, dan kan deze geschuurd en geplaatst worden.

 

Ik heb de productie iets opgeschroefd. Ik heb namelijk eind volgende week vakantie en aan het begin van de vakantie wil ik de boeg dicht hebben. Dan kan de romp nog een keer naar buiten om foto's te maken en krijgt de werkplaats een schoonmaakbeurt.

 

Daarna gaan we een dagje naar Fijnhout om de houtvoorraad aan te vullen. Ik moet namelijk hout hebben voor de beplanking en dekbalken. De houtsoorten heb ik al in mijn hoofd zitten. Dat krijgen jullie te horen in de nieuwe (deel)blog.

______________

Groet,

Henk

 

 

 

16 juli 2016

 

Afgelopen week ben ik flink opgeschoten. Spant 134 is tegen de kiel geplaatst en aan de binnenzijde geschuurd. Ik krijg hier weer hetzelfde probleem met de mal als bij de boeg. De zwevende mal moet eigenlijk omhoog, maar ik heb besloten dit nu niet te doen en alles uit te meten. Het zijn nog maar een paar spanten.


Vanaf hier bouw ik de spanten aan beide zijden dicht en werk ik niet meer met halve spanten. Spant 135 en 136 zijn bijna gereed om tegen de kiel geplaatst te worden. Daarna nog maar 3 spanten waarvan spant 137 4 mm dik is, spant 138 5 mm dik en spant 139 weer de normale dikte heeft. Naar verwachting moet de romp dus over 2 weken zeker dicht zijn.

______________

Groet,

Henk

 

 

 10 juli 2016

 

Inmiddels zitten spant 125 t/m 128, sectie 25, al tegen de kiel en zijn de onderdelen van spant 129 gezaagd. De vaart zit er goed in, nog circa 10 spanten en dan is de romp dicht.

 

Bij het nemen van de foto's in de werkplaats blijken de kleuren niet altijd goed uit te komen. Dat komt omdat ik daar fotografeer met de werkplaatsverlichting aan. Moeders de vrouw opperde het idee dat zij wel een keer foto's wilde maken, zij heeft namelijk daarvoor diverse cursussen gevolgd.

Het moest dan wel buiten gebeuren, omdat daar de kleuren het beste uit kwamen.

 

Over dat laatste moest ik even nadenken. Hoewel verplaatsten nu geen problemen meer geeft, voorzag ik wel problemen met moeder natuur. Stel dat er toevallig een vogel over vliegt en die toevallig iets laat vallen op de romp!!

 

Uiteindelijk toch maar besloten om de buitentafel in te richten als een buitenstudio en alles is goed gegaan. Hoewel ik mijzelf wel er op betrapte dat ik veel naar boven heb gekeken.

 

De foto's mogen er zijn en we doen het nog een keer over een paar weken, want dan is de romp helemaal dicht 

 

______________

Groet,

Henk

 

 

5 juli 2016


Spant 123 en 124 van sectie 25 zijn tegen de kiel geplaatst. Nog 15 spanten en dan is het onderste gedeelte van de romp gereed en kan ik overgaan naar het beplanken van de binnenzijde. Gewoon dus rustig door gaan met de spanten en vooral geen haast hebben......al kijk ik er nu wel onderhand naar uit om de romp een keer dicht te hebben;-)

______________

Groet,

Henk

 

 

3 juli 2016

 

Spant 121 en 122 zijn tegen de kiel geplaatst, deze moeten alleen nog even aan de binnenzijde geschuurd worden. Intussen is spant 123 van het dubbelspant sectie 25 gelijmd en zijn de onderdelen van spant 124 gezaagd.

______________

Groet,

Henk

 

 

30 juni 2016

 

Het loopt weer lekker. Dubbelspant sectie 23(spant 119 en 120) zijn tegen de kiel geplaatst. Ik ben toch weer een paar uur aan het schuren geweest aan de vorige 6 spanten. Die bleken te veel omhoog te lopen.

 

De binnenlijn zit er weer goed in. Op naar spant 121

______________

Groet,

Henk

 

 

26 juni 2016

 

Spant 118 is tegen de kiel geplaatst en ik kan nu starten met spant 119 en 120 van sectie 23. Hier zijn gelukkig weer tekeningen van. Voorlopig was sectie 21 even het moeilijkste stuk voor mij. Het waren 6 spanten die ik zelf moest tekenen en afstemmen in de lijn. Er zal hier en daar nog wat geschuurd moeten worden, maar ik ben tevreden over het resultaat

 

______________

Groet,

Henk