22 juli 2017

 

Omdat de koperen platen voor de platen op de romp nog niet binnen zijn, ben ik intussen al vast gestart met het onderste "Berghout". Nu krijgt Vic 3 ' 'Berghouten' op de romp en iedere Berghout is anders samen gesteld. Het onderste Berghout bestaat uit planken die gevormd worden naar het 'Top en Butt-type' en het 'Berghout' daarboven van het type 'Ankerstok'.

 

Ik heb lang lopen twijfelen om het systeem van Alexandru toe te passen. In werkelijkheid loopt de beplanking van de romp onder de 'Berghouten' door en worden de 'Top en Butt - planken' op deze planken geplaatst. Daarnaast lopen de gele en zwarte vlakken op de zijkant van de romp lopen over de "Berghouten' heen. Door de 3 rijen 'Berghouten' nu te maken van "Ebbenhout" worden de zwart en gele vlakken iets anders verdeeld.

 

Zoals eerder al aangegeven wil ik de kleuren van Vic laten uitkomen door diverse soorten hout toe te passen. Ik zou de geel/zwarte vlakken aan kunnen brengen zoals ze werkelijk zijn, maar dan moet ik planken samen gaan stellen uit 2 kleuren hout. U begrijpt het al... wordt zeer ingewikkeld, moeilijk, enz., kortom... ik volg dus het systeem van Alexandru waar, achteraf gezien, zeer goed over nagedacht is.

 

De eerste planken voor het onderste 'Berghout' zijn inmiddels geplaatst. De eerste plank is altijd de moeilijkste, omdat je tegelijkertijd wat hulpmiddelen moet maken om de planken op de romp te klemmen.

 

________________

Groet,

Henk 

 

21 juli 2017

  

Het beplanken van de onderzijde romp is gereed. Alles nog even nagelopen en Vic staat weer recht op in haar mal. Dit weekend nog even de achterzijde nalopen.

 

Daarnaast ben ik begonnen om een deel van de werkplaats in te richten voor het verwerken van koper en messing. Ik heb nog niet al het koper binnen, maar vandaag is wel mijn combinatiemachine binnen gekomen. Met deze machine kan ik platen knippen, zetten en walsen. Zodra de koperen platen binnen komen, dan kan ik ze direct op maat knippen. Daarnaast ga ik de Brodie ook van koper en messing maken, dus de machine zal flink gebruikt gaan worden.

 

________________

Groet,

Henk 

 

16 juli 2017

  

Ik heb deze week flink kunnen werken aan Vic, de voorzijde is dicht en aan de achterzijde moeten nu nog zo'n 18 planken geplaatst worden. Tijdens het bouwen komt de vrouw des huizes regelmatig naar het resultaat kijken en die bezichtigingen leiden vaak tot kleine bouwvergaderingen.

 

Zo is besloten om de andere zijde van de romp niet te beplanken zoals eerst de bedoeling was. Er komen nog een paar planken bij en daar blijft het dan bij. Tijdens een van de overleggen wordt regelmatig de volgende stap besproken en zo zijn de koperen platen op de romp besproken. De vragen waren welk deel, hoeveel en vooral hoe?

 

Nu kun je gevormde koperen platen bestellen waar de bevestigingsnagels in gestanst zijn of deze zelf stansen, maar in mijn ogen mis je dan de kleine details. Als ik hier voor zou kiezen, dan had ik ook net zo goed de lijnen en stippen op de romp  kunnen tekenen met een fijne stift;-). We gaan dus voor de echte details.

 

De volgende stap wordt dus om de romp aan de dichte zijde te voorzien van echte koperen platen. Dit is dan in het midden en over een breedte van circa 12 tot 15 cm. De platen worden gemaakt uit 0,1 mm dik koper en worden gemaakt zoals op de foto rechts onder. De platen worden volgens het systeem op de foto (links onder) op de romp genageld met koperen spijkers van 0,3 mm dik en 4 mm lang. De doorsnede van de bolvormige spijkerkop is circa 0,9 mm. Ik heb er direct maar 2500 van besteld.

 

Tussen het beplanken door ga ik eerst een boormal maken om de koperen platen straks te voorzien van gaten 

 ________________

Groet,

Henk 

 

9 juli 2017

 

Het middenstuk is dicht, nog een paar planken aan de voorzijde en dan kan ik de achterzijde geheel dichtmaken. Daarna de mal omdraaien en de andere zijde van de romp gedeeltelijk dicht maken.

 

Nu krijg ik regelmatig kijkers en hoewel je normaal met de ogen kijkt, stem ik er mee in dat men even de romp mag aaien. Ik moet alles toch nog schuren met een fijne korrel als de romp dicht zit en het kan nu geen kwaad.

 

Nu was gisteren mijn dochter een dagje op bezoek en die gaf een compliment voor de lijnen en stippen. Die had ik er netjes opgezet met een fijne stift.... is net echt, zei ze!!  Dat was dus de tweede bezoeker die dat binnen één week tegen mij zei

 

Gelukkig zei mijn vrouw op dat moment: Kom we gaan koffie drinken! Dat was wel even de redding van de dag.

 

________________

Groet,

Henk 

 

25 juni 2016

 

De 2e  "Inductive Charging Set - 5V" is binnen gekomen, dus de voorbereidingen voor de elektra kunnen afgesloten worden. De ontvangers zijn eerst voorzien van langere snoeren zodat deze door de romp heen kunnen lopen

 

Omdat de steunen van de standaard op spantsectie 13 en F komen te staan zijn de spoelen daar in gefreesd en geplaatst. De chips en snoeren zijn een paar spanten verder geplaatst. Alles ligt nu vlak onder de, nog aan te brengen, planken van de romp. De stoompan kan dus weer opgestart worden en ik kan dus nu de romp aan de onderzijde geheel dicht maken.

Het beplanken van de romp is geen werk wat je constant kan doen. Ik moet vaak wachten omdat de lijm moet drogen of omdat het gebogen en opgespannen hout moet drogen. Die tijd gebruik ik om andere zaken voor te bereiden, ik heb dan inmiddels een flink lijstje. Nu de aansluiting van het elektra op de standaard afgesloten is, kan ik mij richten op de koperen platen en standaard.

 

Intussen ga ik ook al aan de slag met de lantaarns voor de binnenverlichting. Ik moet dan ook nog zo'n 50 tot 60 lantaarns maken en die kan ik straks mooi tussen al het werk door gaan maken. Daar zit best nog al wat werk aan, tenminste zoals ik ze wil gaan maken.

________________

Groet,

Henk 

 

22 juni 2017

 

In mijn vorige blogs gaf ik al aan dat ik Vic ga uitvoeren met een 'Inductive Charging Set - 5V".  Nu had ik weinig verstand van elektronica, dus ik heb hulp ingeroepen van zwager Rob. Hij kwam uiteindelijk met dit voorstel en heeft voor mij een flinke voorraad led-lampen, snoer, enz., besteld.

 

We zouden alles eerst even uitproberen in een proefopstelling en deze kon pas gisterenavond opgesteld worden. Dat laatste lag meer om mij omdat het bouwen in de laatste weken door allerlei oorzaken iets vertraagd is. Gisteren was het dus zover en kreeg ik bijscholing op gebied van elektra, enz.

 

De charging set werkt dus met een zender die snoerloos 5 Volt kan overdragen. We willen het dus ook kunnen doen met een USB kabel, dus we hebben een printerkabel aan de zender verbonden. Voor de USB aansluiting is er ook een adapter aangekocht, zodat we deze ook direct in het stopcontact(230 Volt) kunnen steken. Daarna de zender nameten en we hadden inderdaad 5 Volt op de zender staan.

 

Om te kijken of alles het nu daadwerkelijk doet, hebben we 2 led-lampen verbonden aan de ontvanger en heb ik een 3 mm houten plaat gepakt. De ontvanger komt namelijk direct onder de beplanking te zitten en zo komen ze 3 mm uit elkaar te liggen. Foto's 5 en 6 laten dus zien dat de led-lampen beginnen te branden zodra de ontvanger bij de zender komt. Zelfs bij een overbrugging van 10 mm branden de lampen nog.


Na alles nog even nagerekend te hebben kan 1 charging set zo'n 35 led-lampen laten branden. Voor alle zekerheid hebben we nog een extra charging set gekocht. Op deze manier wordt in iedere standaard een set verwerkt en kan ik in totaal 70 lampen kwijt.

 

Op de laatste foto ligt de ontvanger op de spanten. In de aankomende dagen wordt deze in de spanten gevreesd, zodat hij direct onder de beplanking ligt. Daarna de planken er over heen en dan zie je niets meer van de ontvangers.

 

________________

Groet,

Henk 

 

2 juni 2017

Het beplanken gaat voortvarend, nog een strook van gemiddeld 8 cm en dan is de gesloten zijde dicht. Ik kan hem ook nog niet dicht maken, omdat ik de aansluiting van het elektra nog moet aanbrengen.

 

Dit laatste is even in een stroomversnelling gekomen, omdat ik daar totaal iets nieuws gaat toepassen, namelijk een inductieve koppeling. Ik heb niet alle kennis in huis betreffende elektriciteit en heb mijn zwager gevraagd om even mee te denken. Nu zit hij in die branche en hij kwam dus met totaal iets nieuws voor mij.

 

De vorige keer heb ik aangegeven dat Vic voorzien wordt van lantaarns en dat ik het elektrische systeem wil laten werken zodra ze in haar nieuwe standaard staat. Ik dacht zelf aan een soort kliksysteem waardoor 2 contacten het elektrische systeem gevoed zou gaan worden. Tegenwoordig kun je dit dus ook draadloos, zonder enige vorm van contact. Dit systeem heet 'Inductive Charging Set - 5V.

De ene spoel voedt de andere spoel draadloos, zodra ze tegenover elkaar liggen. De spoelen voeden elkaar via een inductieve koppeling en kunnen een afstand van 7 tot 8 mm overbruggen. Het is dus de bedoeling dat de onderste spoel onder de beplanking komt te liggen en de andere spoel in de standaard. Daardoor komen de circa 3 mm van elkaar af te liggen.

 

Het systeem gaat gevoed worden door een 5 volts USB lader, ik kan het systeem desnoods ook voeden via de computer. Aankomende week gaan we een proefopstelling maken om te kijken hoeveel LED-lampen we kunnen voeden met 1 spoel. We verwachten zo'n 30 LED-lampen van 5 Volt aan te kunnen sluiten op 1 spoel en daarbij is maar 1 weerstand nodig

 

Zodra de proefopstelling gereed is en we daadwerkelijk weten wat mogelijk is, dan kan ik eventueel kijken of ik nog meer spoelen in ga bouwen. Ze zijn namelijk zeer klein en vrij goedkoop, een setje kost circa €15,00.

Vic krijgt dus als historisch schip de modernste aansluiting. Ik zal z.s.m. foto's plaatsen van de proefopstelling.

 

________________

Groet,

Henk 

 

20 mei 2017

 

Het beplanken van de buitenzijde is nu niet iets om iedere week iets over te vertellen in deze blog. Het is geen saai werk, er moet steeds meer hout gebogen worden en Vic begint steeds imposanter te worden. Ik probeer de beplanking steeds geheel af te hebben, dus buigen, plaatsen, pennen er in, schuren en polijsten. Op die manier hou ik de lijnen er goed in en hoef ik ook niet iets na te bewerken.

 

Ik ben nu ruim 6 weken bezig met het beplanken van de onderzijde. De planning is dat ik rond 1 augustus gereed ben met de beplanking. Intussen ben ik wel bezig om andere onderdelen uit te werken. Na het beplanken wordt een deel van de romp voorzien van koperen platen en ik bedoel dan echt koper.

Daarvoor moeten nog een paar mallen ontwikkeld en gemaakt worden.

 

Na de zomervakantie komt Vic in een nieuwe standaard te staan. Het schip wordt voorzien van een elektrisch systeem dat geheel in het model weggewerkt is en niet zichtbaar zal zijn. De lantaarns en andere onderdelen in het schip zullen gaan werken d.m.v. dit elektrische systeem. Het is de bedoeling dat dit elektrisch systeem automatisch gevoed wordt zodra Vic in deze standaard staat. Dit systeem gaat er heel anders uitzien dat het systeem van Alexandru en wordt op een geheel andere wijze ingebouwd.

 

Genoeg te doen dus, tot over 2 weken.

 

________________

Groet,

Henk 

 

7 mei 2017

 

Het beplanken gaat gestaag door, tot nu toe loopt alles op schema en zitten de lijnen er goed in. Ik kan nu aardig door werken omdat er overal wel een plank aangebracht kan worden. Gisteren heb ik de achterzijde bij de kiel opgestart. De beplanking is daar breder en dient verdiept aangebracht te worden om zodoende mooi aan te sluiten.

Na alles afgetekend te hebben moest er dus wat hout verwijderd worden. Daarna de lijn van de onderste rij uitgetekend en de eerste plank is ook daar nu aangebracht. Nog 2 planken er  tussen plaatsen en dan is de gehele onderste rij gereed. Dan is het weer een kwestie van lijnen uitzetten en planken aan laten sluiten.

________________

Groet,

Henk 

 

30 april 2017

 

Het heeft even geduurd, maar ik zit nu eindelijk in een goed ritme om de planken en breeuwnaden aan de brengen. De rondingen kosten wat extra tijd omdat het papier daar in kleinere stukken aangebracht moet worden.

 

________________

Groet,

Henk 

 

 

23 april 2017

 

De eerste bovenste rijen zitten er eindelijk op. Ik heb Vic weer op de mal gezet, omdat ik de lijnen dan beter kan uitzetten. Ik had rekening gehouden met het feit dat het beplanken met zwart papier en houten pennen veel werk is, maar, ondanks dat ik nu wel een systeem heb, duurt het langer dan verwacht. Het middenstuk beplanken gaat best vlot, maar de boeg en achtersteven duren lang.

 

Dat komt door het feit dat iedere plank in dit gebied gestoomd en gebogen moet worden. Vooral aan de achterzijde, daar zit een vrij scherpe hoek van bijna 90 graden. De stoompan staat dus de hele tijd aan. De profielkam en mijn verstelbare buigmal(met een paar vaste mallen) worden flink gebruikt. Op dit moment ligt er altijd wel een plank te drogen op een mal.

 

Ondanks dat alles, blijft het leuk werk om te doen.

________________

Groet,

Henk 

 

15 april 2017

De eerste rijen planken zijn bijna gereed, alleen de boegzijde nog en de achterzijde goed aan laten sluiten. Ik heb besloten rustig de tijd te nemen om de planken er op te zetten. Het resultaat telt nu eenmaal. Alleen al het boren en het plaatsen van pennen in de bovenste rijen kostte 2 avonden werk. Genoeg te doen dus.

________________

Groet,

Henk 

9 april 2017

Dit weekend ben ik eindelijk begonnen met het echte beplanken van de buitenzijde van de romp. Als eerste ben ik gestart met een paar planken naast de kiel. Ome Jan gaf nog een tip in het gastenboek om kwalitatief goed papier te nemen en zo het risico van vlekken zo klein mogelijk te maken.  Het papier komt bij een professionele drukker vandaan en is van het beste kwaliteit, het zou dus geen vlekken moeten geven.

 

Na de eerste planken wordt kon er geschuurd worden en was het best even spannend. Gaat het papier toch niet vlekken, is het contrast goed, enz? Het resultaat is naar wens, de planken zijn mooi blank, de naden zijn goed zichtbaar en de noten pennen zien er goed uit.

 

Dus ik heb Vic maar op haar zijkant gelegd in een paar kussens en ben begonnen met de bovenste planken onder het berghout aan te brengen. Zodra die er op zitten kan ik de centen uitmeten en de ruimte op gaan vullen.

 

Alles nog even snel uitgerekend. We komen uit op zo'n 560 planken onder het onderste berghout en daar gaan in totaal zo'n 13.440 pennen. We hebben dus nog wat werk in vooruitzicht.

________________

Groet,

Henk