13 maart 2021

 

Deze week heb ik de Guns vastgemaakt aan de looppaarden en zijn alle broekriemen gemaakt. Alle 12 Pound Guns zijn nu voorzien van de benodigde broekriemen en deze kan ik nu eenvoudig aan het wand bevestigen.

 

De 15 stuks 12 Pound Guns zijn tijdelijk even los op het Upper Deck geplaatst zodat ik deze af kon stellen. Ik heb direct een paar foto's gemaakt van de buitenzijde van Vic en ik moet eerlijk toegeven dat dit een imponerend gezicht is.  Na het afstellen zijn de Guns voorzien van een nummer, zodat ik deze straks weer op de juiste plek terug kan zetten en deze fixeren met de takels.

 

Ik heb van ieder type 12 Pound Gun een extra model gemaakt. De rolpaarden zijn in de olie gezet en daarna zijn deze extra modellen in twee vitrines geplaatst. Deze staan nu in de woonkamer naast de vitrines met de 24 en 32 Pound Guns.

 

De productie van de 12 Pound Guns is ten einde en zo ook deze blog. Intussen leggen de eerste spanten van het Quarter Deck gereed en ben ik ook gestart met de productie van de eerste takels. Het volgende bericht plaats ik weer in de blog "Upper Deck".

 

__________________

Groet,

Henk

 

7 maart 2021

 

Zowel op The Upper Deck, The Quarter Deck en The Fore Castle staan 12 Pound Guns opgesteld. Echter op alle 3 de verschillende plekken staan 3 verschillende types opgesteld. Op The Upper Deck staan 30 stuks 12 Pound Long uitvoering, op The Quarter Deck 12 stuks 12 Pound Short uitvoering en op The Fore Castle staan 2 stuks 12 Pound Middle uitvoering. De rolpaarden van deze 3 types zijn echter wel allemaal gelijk. 

 

Ik heb besloten om alle 12 Pound Guns in één keer te produceren. Omdat ik de maar helft van het aantal hoeft te produceren valt het extra werk mee, zeker als ik dit in een kleine productielijn zet. Ik maak van ieder model 1 Gun en 1 loop extra om in een kleine vitrine te zetten.

 

Ik ben dus gestart met de productie van de rolpaarden. Als eerste heb ik weer een flinke houtvoorraad aangelegd in verschillende maten. Na het maken van de zijkanten zijn de assen, de wielen en alle andere onderdelen geproduceerd en zijn alle rolpaarden in elkaar gezet. 

 

 

 

Ik heb destijds een tweede hands Proxxon draaimachine gekocht, namelijk de PD 230. Na de laatste productie van de 24 Pound Guns heb ik de machine geheel uit elkaar gehaald om hem weer goed af te stellen, enz. Ik heb hem daarna nog een paar keer goed kunnen gebruiken, maar na het boren van de lopen ging de machine kapot en wel zodanig dat die niet meer te repareren was. Sinds een paar weken heb ik dus een nieuwe PD 250 staan en ik ben zeer tevreden met de kwaliteit.

 

Op onderstaande foto's staan de verschillende stadia van het draaiproces. Ik werk niet met CNC, enz., dus alles is tellen, tellen en nog eens tellen. Op de 10e foto ziet u de verschillen in de drie types 12 Pound Guns. Het scheelt maar een paar millimeters op deze schaal, maar het verschil is van dichtbij wel te zien.

Zodra de eerste Gun gereed is, dan is het altijd spannend om te checken of deze op het rolpaard past. Wat mij betreft mag het resultaat er zijn.

 

 

Na het draaiproces zijn de Guns op de freesbank voorzien van gaten om daar te taps in te kunnen steken. Inmiddels heb ik alles naar mijn werkkamer gebracht om de Guns op de looppaarden te zetten. De 15 stuks voor het Upper deck worden dan eerst op het dek gezet om de hoogte van de Guns af te stellen. Daarna worden de looppaarden voorzien van een broekriem en kan ik eindelijk weer starten om het Upper Deck in te richten.

 

Wordt vervolgd.

 

___________________

Groet,

Henk