30 mei 2015
De basis is eindelijk gelegd, de eerste spanten zijn nu opgespannen. Aan weerszijden van de kiel zijn kleine opvulblokken tussen de spanten gelijmd. Deze zorgen er voor dat alles op gelijke hoogte zit en de afstand tussen de spanten overal 2,4 mm is. De verdere werkwijze wordt dus weer een dubbelspant maken met een enkel en enkel contra spant.
Dan wordt eerst het dubbelspant geplaatst, waarna de enkele spanten er weer tussen komen. We gaan dus aankomende week starten met dectie (F)
_________________
Groet,
Henk
25 mei 2015
Vandaag flink aan de POF gewerkt. Gisterenavond nog even de gaten geboord voor de koperen pennen en deze er in gelijmd. Daaroom hoefde ik vanmorgen alleen nog even te schuren en, omdat het nog vroeg was, ben ik al vast begonnen met het opspannen van de spanten.
Allereerst de tafel met de opspanbox meer in het midden van de werkplaats gezet. Vanaf nu neemt deze dus een centrale plek in. Omdat ik de box heb meegenomen naar Duizel, had ik alles nog niet op maat gezet.
Op de tekeningen wordt het breedste deel van het schip aangegeven. Dit ligt op de tekening op 146 mm vanaf de onderzijde van de kiel. Dit betekent dat het zwevende deel van de mal op 146 mm boven de basis moet hangen. Het was even meten en stellen, maar hij zit op een tiende correct. teven ook nog even met een blokhaak gecheckt of het zewevende deel in de breedte als zowel in de lengte exact boven de basis hangt.
Op aangeven van de back office in Baarle Nassau dient het hoofdspant als eerste geplaatst te worden. Na de maat van 146 mm over genomen te hebben op het spant, is deze dan officieel geplaatst. Na het insmeren met lijm is hij gezamenlijk met moeders de vrouw op de kiel gezet. Op deze manier konden we snel alles op de uitgezette lijnen plaatsen. Na drogen alles nog eens extra geborgd door in iedere spant 2 koperen pennen de plaatsen. Deze pennen lopen tot halverwege de kiel. Daarna het spant vastgezet op het zwevende deel door een touw om het spant te doen en deze vast te zetten aan de zijkant van het zwevende deel.
Het plaatsen van de 2 andere dubbelspanten van sectie (B) en (D) was daarna eenvoudig omdat je alles kunt refereren aan het hoofdspant. Ook deze spanten zijn voorzien van koperen pennen naar de kiel en daarna vast gezet aan het zwevende deel.
Nu kloppen de ruimtes tussen de spanten. Deze zijn overal nu gelijk. Tussen elk dubbelspant komen 2 halve enkele spanten. Voordat ik deze kan plaatsen moet ik de halve spant met twee afstandblokjes tegen de dubbelspanten aan elkaar borgen. Daar zie je later niets meer van en op deze manier staan dan alle spanten gelijk op elkaar afgesteld.
_________________
Groet,
Henk
24 mei 2015
Vandaag de contraspanten gereed gemaakt van sectie (D), 65 en 67. Morgen de spanten opschuren en voorzien van koperen pennen. Aankomende week span ik alle spanten op in de box.
Intussen nog even aan het werk met een bijkomend project. Kreeg deze week van mijn ouwe heer een mooie houtdraaibank in bruikleen inclusief met een set grote beitels. Ik heb de machine flink opgepoetst en nagekeken. Nu nog een klauwlaat er op en dan kan die overal voor gebruikt worden.
_________________
Groet,
Henk
17 mei 2015
Bij het gereed maken van de werkplaats heb ik flink wat hout weggebracht en al het hout wat weer in de werkplaats kwam uitvoerig gecontroleerd. Wat je absoluut niet wilt zijn kleine beestjes. Bij aankoop van het speciale hout heeft de leverancier gegarandeerd dat al het hout vrij is van gedierten.
Tijdens het zagen van het perenhout kom je wel eens een oude gang tegen van een houtworm. Hoewel het hout gestoomd is en een aanwezige houtworm daarbij het leven liet, zaag ik dit toch ruim uit en het stuk gaat resoluut direct de werkplaats uit.
Vorige week zaterdag pakte ik spant 68 om deze over te nemen op spant 67 en toen viel mijn oog op een gat. Het bleek een gat te zijn van een houtworm. Hoewel ik vrij precies ben met enkele procedures ga je toch twijfelen. Is het een oud gat wat ik niet gezien heb? Laat het aub geen nieuw gat zijn.
Er lag geen zaagsel rond het gat, maar toch twijfel.
Direct alle spanten bekeken met een loep, er waren gelukkig geen gaten te zien. Daarna al het aanwezige hout bekeken, alles in orde. Ik zat dan toch met een gat in spant 68. Het spant heeft een week lang in de vriezer gelegen om er zeker van te zijn dat, als er toch iets in zou zitten, alles dood is. Vandaag het spant gecontroleerd en het gat gevuld. Het litteken van het oude gat zie je later niet meer omdat er planken overheen komen. Als u goed kijkt, dan ziet u het restant zitten links boven de onderste koperen pen.
Al met al heeft het project een week stil gelegen. Vandaag alles weer opgestart en zitten spanten 64 en 66 in elkaar. Aankomende week starten met spant 65 en 67, de zogenaamde contraspanten.
_________________
Groet,
Henk
3 mei 2015
Ik heb besloten om de spanten van sectie O en (B) nog niet op te spannen. Ik doe dit als ik er wat meer gereed heb. Dus gisteren begonnen met een productielijn voor sectie (D). Alles gaat dus op dezelfde wijze als bij sectie (B). Alle onderdelen voor het normale spant en halve spant zijn gezaagd en de eerste onderdelen van het dubbelspant zijn gereed.
_________________
Groet,
Henk
1 mei 2015
Hierbij mijn nieuwe aanwinst. Een lintzaag waarmee ik van mijn houten balken latten kan zagen. Ik deed dat tot nu op een tafelcirkelzaag, echter deze had een zaaghoogte van 5 cm. Om balken van 8 cm dik door te zagen, moest ik dus 2 keer zagen en kon daardoor niet nauwkeurig genoeg zagen. Om latten te maken van 7 mm, moest ik minimaal op 10/11 mm gaan zagen. Teveel tijd doorbrengen achter de 'Vandiktebank' en teveel afval.
Ik heb hem gekocht van de meubelmaker uit Baak, een flink eind uit de buurt dus. Afgesproken met moeders de vrouw om er een dagje uit van te maken en afgelopen dinsdag zijn we hem dus wezen halen. Hele aardige mensen daar in Baak, we kwamen daar niet weg zonder een bak koffie. De machine is weinig gebruikt en ziet er 'als nieuw' uit. Hij heeft een zaaghoogte van 17 cm, dus ik kan nu alle balken in 1x zagen en tot op de mm.
Vandaag dus de werkplaats iets anders ingedeeld en de machine eens flink opgepoetst, extra gesmeerd en nagelopen. Na het zagen van een proefstuk, ben ik zeer tevreden over de zaagmachine. Zeker geen miskoop dus.
Aankomende week dus weer aan de slag met de POF.
_________________
Groet,
Henk
19 april
Groet,
Henk
11 april
Vandaag alle ketels eens flink opgestookt en alles op druk gebracht. We draaien vanaf nu grotere productie. Omdat de enkele spanten voor en achter het dubbelspant bijna gelijk zijn qua afmetingen aan het dubbelspant, maak ik deze gezamenlijk als een productielijn. Een productielijn voor mij betekent dus 1 normaal- en 1 contraspant om een dubbelspant samen te stellen. Daarnaast komen dan nog een half normaal- en een half contraspant(totaal 4 spanten per lijn).
Deze manier van werken gaat wel iets sneller, maar ik verwacht toch wel bijna 3 weken bezig te zijn met 1 set. Zodra deze lijn gereed is kan ik eindelijk de eerste spanten op de kiel bevestigen en opspannen. Rustig verder dus.
Groet,
Henk
volgende < Pagina 7, 6, 5, 4, 3, ... , 1 > vorige
22 maart
Omdat de Victory POF mee naar Duizel gaat op 4 april, liggen de werkzaamheden aan dit project tot 4 april stil. Na Duizel start ik met het opspannen en vastzetten van de spanten op de kiel. Als ik dit namelijk eerder doe, dan is de kans op beschadiging en schuiven van de spanten te groot. De aankomende weken werk ik aan de H.M.S. Victory schaal 1:72. U kunt in deze blog de vorderingen zien. We zitten dus niet stil.
Groet,
Henk