23 december 2018

De tappen zijn in de Guns gemonteerd en daarna op de rolpaarden gezet. Na alles gemonteerd te hebben, had ik één complete Gun met rolpaard over en één Gun. Ik wilde ze eerst in een doos ergens wegzetten, maar mijn vrouw wilde ze graag in de woonkamer stallen.  Er werd dus een kleine vitrine aangekocht en zodoende staat er nu ook een 32 Pound Gun in onze woonkamer te pronken.

 

Feitelijk was ik even verbaasd van haar actie, in eerste instantie had ze namelijk aangegeven nooit een schip in de woonkamer te zetten. Ik ga altijd uit van het 'Happy wife, happy life' principe uit, dus ik heb er nooit echt op aangedrongen om toch een schip in de woonkamer te zetten. Nu ze om is ga ik haar belonen met een paar extra kanonnen en andere onderdelen. Ik heb haar toegezegd dat ik als eerste extra project de '34 Ft Launch Boat' ga bouwen. Ik zal dit project plaatsen in de kolom 'Bouwprojecten HMS Victory'.

 

Ik kan nu even niet verder met de 32 Poud Guns. De takels en de broekriemen moeten nog gemaakt worden, maar ik ben nog niet in het bezit van een 'Endless Ropewalk. Ik heb contact gehad met Amerika om de Byrnes machine te kopen, maar die heeft ze niet meer op voorraad. Jim moet nog besluiten of hij een extra serie gaat bouwen en daar wil ik nog even op wachten. Domanoffs levert ook zo'n machine, maar ik ben niet zeker van de kwaliteit. Heeft iemand ervaring met deze machine?

Voorlopig ga ik eerst de luiken voor de Gun ports  maken. Zodra ik aan de broekriemen en takels ga beginnen, dan volgt hier weer een bericht.

_______________

Groet,

Henk

 


9 december 2018

In de afgelopen week heb ik vooral productie gedraaid achter de draaibank. Op het dek komen 15 stuks 32 pound Guns te staan en ik heb er een paar extra geproduceerd. Ik weet dat er allerlei nieuwe technische mogelijkheden zijn zoals CNC en 3D. Ik zie modelbouw puur als handwerk, dus de Guns worden met de hand gedraaid. Veel meten en controleren dus.

 

De Guns zijn gedraaid uit stukken messing van rond 15 mm en 95 mm lang. Voor alle zekerheid ben ik gestart met 17 stukken voor als er één mis zou gaan. Aan het eind heb ik er toch 17 overgehouden.

 

Mijn  uitgangspunt is om de tekeningen zo veel mogelijk te volgen en ik ben tevreden met het resultaat. Vandaag nog even de tappen van de Guns gedraaid en aankomende week kan ik ze verder afmonteren.

 

Het model begint met al dat extra koper toch flink zwaarder te worden. Ik heb de Guns even gewogen, maar 15 stuks is toch al gauw 0,75 kg.

_______________

Groet,

Henk

 


1 december 2018

De productie van de assen heeft flink wat tijd gekost. De assen van de rolpaarden zijn voorzien van ijzeren ringen, zodat het hout niet kan splijten. Ik heb de assen voorzien van messing ringen. Daarna zijn de assen voorzien van gaten, zodat de wielen op de as geborgd kunnen worden.

 

De zijkanten van de rolpaarden bestaan uit 2 blokken, die door diverse pennen bij elkaar gehouden worden. Een van de pennen ligt verdiept in het hout. Daarna zijn alle andere gaten, pennen en ogen aangebracht. Om de rolpaarden goed in elkaar te kunnen zetten heb ik gebruik gemaakt van een mal. Na het plaatsen van de wielen zijn de rolpaarden voorlopig gereed.

 

Aankomende dinsdag is alle messing binnen voor de kanonnen en kan ik starten met de productie van de kanonnen.

 

_______________

Groet,

Henk

 

 


18 november 2018

Op het Lower Deck komen 15 stuks 32 pound guns te staan. De rolpaarden voor de 32 en de 24 pound guns zijn hetzelfde, dus ik heb een paar mallen gemaakt, zodat ik meerdere onderdelen tegelijk kan verwerken.

 

In de afgelopen weken heb ik veel tekeningen omgezet naar werktekeningen. Alle onderdelen worden zelf geproduceerd, dus ook de Rigging Blocks worden zelf gemaakt. De loop van het kanon en de ijzeren onderdelen worden van messing gemaakt en deze onderdelen worden niet gekleurd. Het is de bedoeling dat de tekening zo veel mogelijk gevolgd worden.

 

Intussen ben ik dus gestart met de rolpaarden. De zijkanten zijn inmiddels gefreesd en de andere onderdelen zijn op maat gemaakt. In de aankomende week worden de assen gedraaid en dan kunnen de eerste 15 rolpaarden in elkaar gezet worden.

 

_______________

Groet,

Henk