Bekoperen van de scheepsromp 

In 1761 schrok de Admiraliteit behoorlijk van de slechte staat van de schepen die terug kwamen uit de West, de rompen onderwater waren behoorlijk aangevreten dat het ten koste ging van vaar eigenschappen en snelheid.

Op last van de Admiraliteit werd er als "proef" één 32 stukken tellend fregat, de HMS Alarm, bekoperd.

In beginsel deed men dat door eerst bruin papier tegen de romp te leggen en daar overheen hele dunne koperen platen.

Nadat er uiteindelijk na veel experimenteren en de nodige verbeteringen werd aan het eind 18e eeuw begonnen met het bekoperen van het onderwaterschip van hun schepen.

Nieuwe schepen werden direct tijdens de bouw al bekoperd, en reeds in de vaart zijnde schepen werden terug geroepen om alsnog bekoperd te worden.

 

Bekoperen van het model.

Tijdens de keuze van het model moet je al goed overwegen of je wel wilt bekoperen. Nagenoeg alle modellen van Caldercraft hebben een bekoperde romp, zoals het hoort.

Ik ben deze modellen tegen gekomen op o.a. forums......

Vaak zie je dat die niet bekoperd zijn, maar koperkleurig zijn geschilderd, dat mag natuurlijk, maar is erg jammer in mijn ogen is het geen natuurgetrouwe replica van het originele schip.

Vaak hoor je excuses zoals; "ik vindt het niet mooi", "Het is te grof".

Zelfs, geloof het of niet; "Het kost teveel tijd en het voegt niks toe aan het model"........... 

Zelf heb ik ook gekeken, eerlijk is eerlijk, of ik het bekoperen achterwege kon laten, maar de HMS Agamemnon is reeds tijdens de bouw bekoperd, zo bleek uit email contact met "Bucklers Hard" de werf waar ze is gebouwd, dus zul je de uitdaging aan moeten gaan.

Nadat ik  veel verslagen op MSW had opgezocht en hun manier en werkwijze had "bestudeerd" moet je aan de slag.

Allereerst ben ik begonnen met het onderwaterschip, direct nadat het beplanken klaar was, in een grijze verf te zetten, dit grijs geschilderde deel heb ik enkele maanden laten drogen en uitharden. Doe je dit niet heb je kans dat de verf gaat "schuimen" onder invloed van de lijm.

Er zijn nog genoeg dingen te doen voor dat je gaat bekoperen.