Home » Bouwprojecten HMS Victory » The Brodie stove

28 maart 2020

Zoals beloofd plaats ik hier mijn bouwverslag van The Brodie Stove. Eerst wat gegevens over deze Brodie Stove:

Deze gepatenteerde kachel werd in de hele marine gebruikt van 1781 tot 1810. Als alternatief werd de Lamb en Nicholson ovens toegestaan. Het heeft twee ketels met een totale capaciteit van ongeveer 250 gallons(1137 liter) en een oven die in staat is om ongeveer 80 pound( 36 kg)brood te bakken in één enkele partij. Er waren ook kleine stoofjes die aan de hoofdfornuis werden opgehangen, maar ondanks hun naam werden ze waarschijnlijk gebruikt om stoofschotels warm te houden. The Victory nam ongeveer 50 ton steenkool mee voor gebruik in de kachel, die ook in staat was om hout te verbranden.

 

Ik heb lang zitten twijfelen hoe ik deze Brodie zou gaan maken. Alleen van hout met wat messing is voor mij geen uitdaging. Uiteindelijk heb ik besloten om de Brodie geheel van messing te maken. Bij messing denk je dan direct aan solderen of 'Low temperature soldering', echter bij wat proefjes bleek solderen geen goede optie te zijn. Het probleem was dat het model te klein is, waardoor bij het solderen het geheel te heet wordt en eerder gesoldeerde onderdelen weer los laten. Uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij een aantal specialelijmen. Ik heb een paar verschillende type en soorten lijmen aangekocht, wat trekproeven gedaan en zo heb ik een keuze gemaakt voor de lijm die het beste bij mij past. Dat laatste heeft namelijk weer te maken met de viscositeit van de lijm en het aantal seconden waarin deze op droogt.

 

Als eerst ben ik gestart met de basis van de Brodie. Schanieren, knoppen, enz., wil ik pas aanbrengen zodra de basis gereed is. Dit voorkomt dat er kleine onderdelen afbreken. Lijmen van messing vergt een goede voorbereiding. Alles moet eerst geschuurd en ontvet worden. Na 3 weken bouwen is de basis gereed en kan ik de kleinere onderdelen gaan maken. 

 

Zoals u kunt zien op de site werk ik nu aan 3 projecten. Naast de Brodie werk ik ook nog aan Vic en ben ik ook gestart met de productie van de 24 pound guns. Ik zal dit verslag dan ook regelmatig aanvullen. Dit maak ik zichtbaar op de home page.

 

__________________

Groet, 

Henk