22 december 2020

 

Omdat het inrichten van 'The Middle Deck' er bijna op zit, moet de 'The Brodie Stove' verder afgebouwd worden. Nu kun je het model tot in het laatste detail namaken, maar dat wilde ik niet. Messing bewerken is niet echt mijn ding en ik ben bang dat ik het eerder verpruts als ik er teveel details aan maak. Daarnaast staat hij straks  vast op zijn plek en dan is hij niet echt meer van dichtbij te bekijken. 

 

Achteraf ben ik toch 2 dagen bezig geweest om alles aan te brengen en na goedkeuring van de vrouw des huizes heb ik hem tenslotte achter de Galley geplaatst. We hebben er nog even aan gedacht om er ledlampen in te zetten zodat het lijkt of The Brodie aan staat. Dit hebben we niet gedaan omdat het vuur zal verdwijnen in de oranje gloed van de lantaarns die op het dek hangen.

 

Bij de productie van de Guns heb ik er altijd een paar extra gemaakt. Deze staan in een kleine vitrine in onze huiskamer en kunnen desgewenst er uit gehaald worden. Op deze manier kan iedereen zien en voelen hoe zo'n Gun in elkaar zit. Op dit moment zit ik ongeveer halverwege het project "H.M.S. Victory 1:48 POF en ben daar nu 6 jaar mee bezig. Ik wil straks "The Brodie Stove" nog een keer bouwen, maar dan op schaal 1:24. Dan is het ook eenvoudiger om alle kleine details aan te brengen. Tot zover ben ik tevreden met onderstaand resultaat.

__________________

Groet, 

Henk

 

28 maart 2020

Zoals beloofd plaats ik hier mijn bouwverslag van The Brodie Stove. Eerst wat gegevens over deze Brodie Stove:

Deze gepatenteerde kachel werd in de hele marine gebruikt van 1781 tot 1810. Als alternatief werd de Lamb en Nicholson ovens toegestaan. Het heeft twee ketels met een totale capaciteit van ongeveer 250 gallons(1137 liter) en een oven die in staat is om ongeveer 80 pound( 36 kg)brood te bakken in één enkele partij. Er waren ook kleine stoofjes die aan de hoofdfornuis werden opgehangen, maar ondanks hun naam werden ze waarschijnlijk gebruikt om stoofschotels warm te houden. The Victory nam ongeveer 50 ton steenkool mee voor gebruik in de kachel, die ook in staat was om hout te verbranden.

 

Ik heb lang zitten twijfelen hoe ik deze Brodie zou gaan maken. Alleen van hout met wat messing is voor mij geen uitdaging. Uiteindelijk heb ik besloten om de Brodie geheel van messing te maken. Bij messing denk je dan direct aan solderen of 'Low temperature soldering', echter bij wat proefjes bleek solderen geen goede optie te zijn. Het probleem was dat het model te klein is, waardoor bij het solderen het geheel te heet wordt en eerder gesoldeerde onderdelen weer los laten. Uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij een aantal specialelijmen. Ik heb een paar verschillende type en soorten lijmen aangekocht, wat trekproeven gedaan en zo heb ik een keuze gemaakt voor de lijm die het beste bij mij past. Dat laatste heeft namelijk weer te maken met de viscositeit van de lijm en het aantal seconden waarin deze op droogt.

 

Als eerst ben ik gestart met de basis van de Brodie. Schanieren, knoppen, enz., wil ik pas aanbrengen zodra de basis gereed is. Dit voorkomt dat er kleine onderdelen afbreken. Lijmen van messing vergt een goede voorbereiding. Alles moet eerst geschuurd en ontvet worden. Na 3 weken bouwen is de basis gereed en kan ik de kleinere onderdelen gaan maken. 

 

Zoals u kunt zien op de site werk ik nu aan 3 projecten. Naast de Brodie werk ik ook nog aan Vic en ben ik ook gestart met de productie van de 24 pound guns. Ik zal dit verslag dan ook regelmatig aanvullen. Dit maak ik zichtbaar op de home page.

 

__________________

Groet, 

Henk