volgende <   Pagina 13, ..., 9, 8, 7, 6, 5,  ... , 1   > vorige

 

 

7 mei 2015

 

Vandaag de middelste ra's in de voor- en hoofdmast gehangen. Gaat nog flink wat tuigagewerk opleveren. Ook hier wijk ik af van de bouwbeschrijving omdat ik zoveel mogelijk tuigage al wil gaan aanbrengen. Ik kan er nu namelijk nog eenvoudig bij. Alhoewel ik mij nu soms ook in gekke bochten moet wringen.

_________________
Groet,

Henk

 

 

 

 

 

3 mei 2015

Beide projecten(POF en 1:72) draaien nu naast elkaar. Als ik geen zin meer heb in het knopen van de tuigage , ga ik aan de slag met de POF om weer even hout te snuiven en andersom.  Afgelopen weekend ben ik begonnen met de middelste ra's van de hoofd- en voormast. Ik maak ze tegelijkertijd aangezien de opbouw bijna gelijk is en zo het knopen van de tuigage niet steeds apart hoeft op te starten.

 

De katrolblokken moeten opgehangen worden in tuigage. Hoe strak je ze ook in het touw zet, er wil er altijd wel een uit schieten. Omdat ik geen zin heb om iedere keer op mijn knieen te gaan om in de kamer katrolblokken te zoeken, heb ik, vanaf het begin, een tussenstap in het proces verwerkt.

Ik span het touw eerst om het blok heen en zet alles even vast in een pincet. Daarna lijm ik het touw vast aan het blok door aan beide zijden er een flinke druppel houtlijm op te smeren. Na het drogen zie je niets meer van de lijm en zit het touw vast aan het blok. Ik kan daarna de windsels en knopen een stuk eenvoudiger en sneller aanbrengen.

_________________
Groet,

Henk

 

1 mei 2015

 

De handleiding van Caldercraft geeft aan dat de onderste ra's moeten worden voorzien van 'Truss Pendants'.  De tekening wijkt echter weer af van het handboek van Lennarth Petersson. Ik heb de 'Truss Pendants' samengesteld volgens het handboek van Lennarth. Caldercraft trekt hier wel een streep betreffende het correct nabouwen. De 'Nave Line' wordt in de beschrijving niet aangegeven. Ik snap dat wel, anders wordt het echt een wir war van touwen waar je dan door de bomen het bos niet meer ziet. 

Probleem bij deze 'Truss pendants' was dat je deze deels samen kunt stellen op je werkblad. Er moet ook flink wat gevlochten worden tussen de masten en de andere tuigage. Ik moet dan ook eerlijk toegeven dat ik een paar keer bewust weggelopen ben van mijn werkplek., maar ze zitten er nu gelukkig eindelijk op.

 

Ik ben nu wel weer even toe aan wat houtsnuiven.

 

_________________
Groet,

Henk

 

 

 

 

27 april 2015

 

Gisteren en vandaag aan de onderste ra van de voorste mast gewerkt. Het schip begint nu steeds meer vorm in de breedte te krijgen. Aankomende week doorwerken aan de andere ra´s en ik ga weer verder met de POF.

_________________
Groet,

Henk

 

 

 

26 april 2015

 

Afgelopen weken bezig geweest om de grote ra van de hoofdmast gereed te maken en alle ophangpunten voor deze ra voor te bereiden. Ik wijk hier compleet af van de bouwhandleiding. Inmiddels heb ik de tuigage wel helemaal door en ik werk ook met afwijkende katrolblokken. De katrolblokken, die in de kit zijn meegeleverd, vind ik te vierkant en zijn niet mooi. Vrijdag kwam de laatste lading blokken uit Polen binnen en zodoende kon ik eidelijk de eerste ra ophangen. Vanmorgen de ra officieel in de hoofdmast gehangen en hem recht gezet door de `Cross Jack Lifts´ te monteren. Dit is de tuigage die van de punten van de ra´s via de mast naar beneden naar het wand loopt.

 

Op naar de onderste ra van de voormast.

_________________
Groet,

Henk

 

 

Overzicht van de 2 grote katrolblokken en het centrale ophangpunt waar de ra aan opgehangen wordt.

Eerste passessie om de afstanden van de katrollen, enz., te bepalen

 

 

7 april 2015

Na zondag alles weer opgeruimd te hebben, weer even gewerkt aan de Vic 1:72. Heb de grote ra van de hoofdmast voorzien van alle blokken, looppaarden, enz.  Alles nog een keer geschilderd en deze is bijna gereed om aan de mast gehangen te worden.

Heb even 10 mm blokken moeten bestellen. Die waren bij de vorige bestelling niet meer leverbaar. Zodra ze binnen zijn, nog een paar kleine zaken knopen en dan gaat ie er echt op. Heb wel inmiddels besloten om, net als Gil, de ra vast te zetten aan de mast met een koperen pen.

Vanaf nu werk ik dus aan beide projecten tegelijk.

_________________
Groet,

Henk
 
 
31 maart
Bijna gereed met alle ra's, nog een paar kleine puntjes bijtippen en dan mogen we weer aan de tuigage werken. In tegenstelling tot de handleiding heb ik de leispieren er direct op gezet. Dit voorkomt dat ik ze er straks op moet priegelen op een hangende ra tussen alle tuigage. Het houtwerk voor deze kit zit er dus weer voorlopig op.

_________________
Groet,

Henk

volgende <   Pagina 13, ..., 9, 8, 7, 6, 5,  ... , 1   > vorige