volgende <   Pagina 15, ... , 10, 9, 8, 7, 6... , 1   > vorige

 

25 november 2015

 

Gestart met spant 25 en 26. De onderdelen van spant 25 zijn gereed en de spant zit al voor de helft in elkaar. Al vast begonnen met de onderdelen van spant 26. In de tussentijd ga ik al vast de onderdelen voor de halve spanten 27 en 28 tekenen.

_______________
Groet,

Henk
 

 

 

22 november 2015


Vandaag niet veel gedaan aan de POF, ben vandaag voornamelijk bezig geweest met de kanonnen(zie andere blog). Afgelopen dagen wel bezig geweest aan de spanten 29 t/m 32. Vrijdag alle 4 op de kiel geplaatst en aan elkaar geborgd met verbindingsblokken. De rondingen beginnen nu flink naar binnen te komen. Na overleg met de back office(in het zuiden) besloten om de spanten nu nog niet op te spannen en te schuren. Ik ga nu eerst de spanten 25 t/m 28 maken en plaatsen op de kiel. Dat zijn dan de laatste 4 spanten die, naar de boeg toe, op de kiel geplaatst worden. De spanten 24 en kleiner worden namelijk tegen de kiel aan geplaatst.

 

Sinds gisteren ben ik nu een jaar bezig met dit project. Terugkijkend heb ik nu een groot deel van de kiel en 47 spanten gebouwd. Ik moet er nu nog 102

bouwen om aan de 149 stuks te komen. Mwah.... ik ben dus nog wel even bezig met de spanten.

 

Vanavond maar eens starten om de onderdelen voor spant 25 en 26 te tekenen.

_______________
Groet,

Henk
 

 

 

 

18 november

 

Spanten 29 en 30 van sectie Q schieten aardig op. Morgen de laatste 4 delen van spant 29 lijmen en dan kunnen direct de delen van spant 30 aan 29 gelijmd worden. Vanavond dus de onderdelen van spant 31 en 32 tekenen, dan kan ik dit weekend de 4 spanten van sectie Q op de kiel zetten

_______________
Groet,

Henk
 

 

 

 14 november 2015

 

Gisteren en vandaag gewerkt aan de spanten van sectie O en de 2 halve spanten tussen M en O.  Vandaag de spanten op de kiel bevestigd en direct maar begonnen om de ronding in de romp te schuren. De 6e foto is iets onderbelicht, maar laat goed de glooiing naar boven zien.

 

De 5e foto is buiten onder de romp genomen en daar is nu ook te zien dat er nu voldoende hout zit op de spanten om later de romp rond te schuren. Al met al ben ik niet ontevreden.

 

Dit weekend verder om de spanten van sectie Q gereed te maken, zodra deze gereed is werk maak ik pas de 2 tussenliggende halve spanten. Nog 8 spanten en dan gaan we aan de boeg werken.

 

_______________
Groet,

Henk
 

 

 

 

11 november 2015

 

Ik neem jullie even mee in mijn volgende uitdaging.  De bovenste 2 foto's zijn van binnen en buiten de romp genomen en laten spant 34(sectie O) tegen spant 37/38(sectie M). Daartussen komen nog de 2 halve spanten nummer 35 en 36. Op de foto's is goed zichtbaar wat nu het verloop is tussen beide dubbelspanten.

 

De 2 halve spanten 35 en 36 moeten er voor gaan zorg dragen dat de vloeiende lijn er in komt. Helaas staan deze spanten niet op tekening en deze moet ik zelf gaan tekenen/ontwerpen. Nu laat mijn collegabouwer in Canada nu net niet zien hoe hij dit opgelost heeft, dus zelf er maar eens flink over nagedacht,

 Gelukkig beperken deze problemen zich nu alleen nog maar aan de onderzijde van de spanten.

 

Spant 35 en 36 worden dan als volgt samengesteld: 

  • De binnenkant van de spanten is gelijk aan de ronding van dubbelspant 33/34
  • De buitenkant van de spanten is gelijk aan de ronding van dubbelspant 37/38

 

Zodra dubbelspant 33/34 en de 2 halve spanten(35 3n 36) goed op de kiel bevestigd zijn, kan ik de ronding aan de binnenzijde er goed in schuren. Probleem opgelost, schuurpapier bestellen en aan de slag

 

Als je goed kijkt op de foto dan zie je tussen spant 34 en 37/38 de halve spant 36 zitten. Die is dus fout en kan de prullenbak in.

 

_______________
Groet,

Henk
 

 

 

 

 

7 november 2015

 

Gisteren de dubbelspant sectie M gereedgemaakt en de spanten op de kiel gezet. Vanmorgen alles geschuurd en na alles nog een keer gecheckt te hebben zijn de spanten vastgezet aan het bovenblad van de mal.

 

Ik heb een paar foto's in de lengterichting gemaakt en de vorming naar de boeg wordt al zichtbaar. Je ziet de kromming binnen in de romp tevoorschijn komen. Aan de binnenkant schuur ik de spanten direct mee in de flow van de boeg. Aan de buitenzijde is het een ander verhaal. Die kan ik pas schuren zodra de romp uit de mal gehaald kan worden. Ik controleer wel steeds of de lijn er in zit. In de onderste 2 foto's laat ik de bewuste lijn zien.

 

Op naar sectie O.

_______________
Groet,

Henk
 

 

 

 

 

 

1 november 2015

 

Vandaag weer gestart met de spanten van de Vic POF. Ik wil eerst de spanten richting de boeg afmaken en ben nu aangekomen op het lastigste deel van de romp. Het middengedeelte is vrij eenvoudig te produceren, echter de boeg en het achtersteven geven een extra uitdaging.

 

Naast het feit dat de spanten aan de onderzijde vanaf nu steeds dikker worden, draaien ze ook met de boeg mee. Ik heb even twee foto's gemaakt om dit zichtbaar te maken. Dit betekent dat ik nu spant voor spant apart moet gaan maken en deze direct in de flow van de romp moet zetten. Eerlijk gezegd is dit werk wel leuker om te doen.

 

Vandaag dus de onderdelen van spant 39 en 38 gemaakt. Ik ben over gestapt op een ander merk houtlijm(Titebond) en moet eerlijk zeggen dat dit geen verkeerde keuze is geweest. Het werkt prettiger en is ook beter na te behandelen.

 

We zijn dus weer op stoom.

 

 _______________
Groet,

Henk