Model kiezen

Het kiezen van een model is al een avontuur op zich zelf. Een mooi groot scheepsmodel ziet er vaak imposant uit en dat staat wel mooi op de kast of schoorsteenmantel. Maar al te vaak zien we dat er een bouwdoos wordt aangeschaft van een scheepsmodel en waar dan vol goede moed aan begonnen wordt, maar in vele gevallen gaat de boel aan de kant omdat men de bouw onderschat heeft meestal doordat men de verkeerde keuze van model heeft gemaakt.

 

Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar je moet het werken met hout een beetje in de vingers hebben en dan is het verstandiger om eerst met een "eenvoudig" model te beginnen om het "gevoel" te krijgen en om te kijken of deze hobby iets voor jou is.........

 

Enkele tips bij het aanschaffen van een model:

  • Bepaal eerst wat voor schip het moet worden, waar gaat je interesse naar uit; bijvoorbeeld een sleepboot of een 18e eeuws zeilschip.
  • Het kan enorm helpen om een klein lijstje te maken met modellen die je aanspreken waarbij je rekening houd met je budget en je ervaring.
  • Een schip met een bekoperde romp hoort als model ook een bekoperde romp te hebben, helaas zien we vaak dat men dat niet aandurft of mooi vindt en dan word de romp koper geschilderd.

Tja, dan is het natuurlijk geen natuurgetrouw model meer........

 

Het internet en ook de diverse forums kunnen je daar bij helpen, met name op modelshipworld.com  vind je voldoende bouw verslagen. Grote kans dat jou model er tussen staat; daar kun je al vast kijken hoe dat specifieke model word gebouwd inclusief de eventuele problemen waar die bouwer tegenaan loopt.

 

Als uiteindelijk de keuze is gemaakt is het verstandig om het model in een goede modelbouw winkel te kopen en niet op het internet.

In de winkel kan de verkoper je meer vertellen over de doos en mag je bij de betere zaken ook in de doos kijken. Met het aanschaffen van een bouwdoos alléén ben je er niet, er is ook wat gereedschap nodig. Zeker bij een eenvoudig, niet te groot model, kun je volstaan met hobby mesjes, kleine vijltjes e.d.

 

Laat je niet verleiden tot het in de winkel aanschaffen van allerlei zgn. modelbouw lijmen; gewone witte houtlijm op waterbasis, verkrijgbaar bij de bouwmarkt werkt perfect en is een stuk goedkoper dan al die "superlijmen"

 

Ik maak later een apart hoofdstuk over gereedschap, lijmen en verf.

 

Alles op een rijtje.....

1) kies een eenvoudig model wat je aanspreekt en wat je denkt aan te kunnen.

2) zorg voor een flinke dosis geduld.

3) probeer je "in te lezen" op het internet.

 

Zoals in de inleiding van de kennisbank al staat aan gegeven; wij zijn altijd bereid om eventuele vragen te beantwoorden.

Succes..........

 

Germt