19 augustus 2018

Mijn verdeelapparaat is binnen gekomen en zodoende kon ik verder gaan met de 2 kaapstanders. Na het frezen van de benodigde vlakken op de basis van de achterste kaapstander, heb ik de sleuven gefreesd waar straks de vergrendelstangen in kunnen vallen.

 

Daarna is het een kwestie van onderdelen frezen en alles langzaam opbouwen. Zo zijn de gaten, waar men de stangen in kon steken om de kaapstander te draaien, er conform de tekening ingefreesd en worden deze afgedekt met een 2e schijf.

 

Naast het frezen heb ik het verdeelapparaat ook gebruikt om de constructie tussen de schijven aan te brengen. Deze constructie is ook weer verstevigd met delen van een schijf. Zodra de kaapstander in elkaar stond, zijn de vergrendelstangen aangebracht. Deze zijn van messing gemaakt en ik heb besloten ze niet zwart te maken.

 

De achterste kaapstander is nog een keer geheel nagemeten. Het bovenste deel is namelijk zichtbaar op het Middle Deck. Alle maten kloppen en, na alles nog even geschuurd te hebben, is de achterste kaapstander gereed

 

De voorste kaapstander wijkt iets af van de achterste. Deze heeft namelijk niet de voorziening om de kaapstander te vergrendelen en is iets anders opgebouwd.  Als eerste ben ik weer gestart met het draaien van de basis en alle benodigde schijven. Nadat de voorbereidingen gereed waren, is de voorste kaapstander op dezelfde wijze als de achterste in elkaar gezet.

 

De bovenzijde van de voorste kaapstander is versiert met een soort eikel. Ik heb deze nagemaakt van messing.

 

Beide kaapstanders zijn gereed en staan voorlopig  'dry fit' op hun plek. Ik twijfel nog over de afwerking van de kaapstanders. Het probleem met het gebruikte hout 'padoek'  is dat het donkerder wordt door Uv-licht. Na twee weken is dit al te zien tussen de voorste en achterste kaapstander. Zodra je padoek met een olie behandeld, dan slaat de kleur over van een diep rode kleur naar donkerbruin.

 

Om de kleur te behouden zou ik ze in de blanke lak moeten zetten, maar daarover krijg ik ook verschillende informatie. Voorlopig doe ik even nog niets, aangezien ik geen lak of verf wil gebruiken om Vic te kleuren. Deze kleuren moeten door het hout zichtbaar blijven/worden. Ik wacht dus nog even met de laatste afwerking. Even kijken wat de tijd met de kleur doet.

 

________________

Groet,

Henk

 

29 juli 2018

Het bestelde materiaal is nu grotendeels binnen, ik wacht nog op een paar machineonderdelen voor de freesmachine.  Intussen ben ik gestart met de achterste kaapstander. Als eerste heb ik de onderplaat gemaakt. Deze is voorzien van een ebbenhouten ring en moet nog voorzien worden van sleuven, zodat de vergrendelstangen hier in kunnen vallen.

 

Verder is het middelste gedeelte van de kaapstander gedraaid op de draaibank. Deze wordt nog gefreesd zodat deze 10 kanten heeft. Daarnaast zijn alle benodigde ringen gedraaid voor de diverse onderdelen op de kaapstander.

 

________________

Groet,

Henk

 

21 juli 2018

De kaapstaanders, die de belangrijkste trekkracht leveren, bevinden zich op The Lower en Middle Deck. Aan iedere stang konden 10 man staan en elk paar kon worden gekoppeld voor het zwaarste werk, bijvoorbeeld het hijsen van het anker.  Hierdoor was het mogelijk om per kaapstander 260 man in te zetten.

 

De 2 kaapstaanders zijn verschillend, maar werken op dezelfde wijze. Ik heb besloten om de kaapstaanders geheel volgens tekening te maken, zodat deze ook echt kunnen draaien. Dit kost extra tijd, maar laat wel de werking zien. Omdat het dek een grijs gele kleur krijgt hebben we er voor gekozen om de kaapstanders van het houtsoort padoek te maken. De vergrendelring wordt gemaakt van ebbenhout en er worden messing onderdelen aangebracht.

 

Nog niet al het benodigde materiaal/ gereedschap is binnen. De tekeningen zijn grotendeels gereed, zodra alles binnen is gaan we starten.

________________

Groet,

Henk