volgende <    Pagina 15, ... , 4, 3, 2 , 1   > vorige

 

 

7 februari 2015

 

Eindelijk door het figuurzagen heen. Het voorste gedeelte van de kiel is klaar. Veel ronde stukken met veel pas en meetwerk. Er komen nog meer delen op, maar dat zijn latten op de kopzijde. Deze worden van notenhout. De zandstrook gaf flink wat werk. Frezen zou gaan, maar ik was niet tevreden met het resultaat. Heb deze er nu dus met de hand ingebracht.  

Op naar de onderste delen van de kiel. Dit zijn voornamelijk rechte stukken, waar de verbindingsvlakken schuin in gefreesd moeten worden.
 
Ik heb een figuurzaagmachine van Proxxon, maar daarmee lukt het niet om alles in 1 keer te laten passen. Alle onderdelen worden namelijk apart getekend en gezaagd. Er is dus veel handwerk bij.

Op verzoek van Germt heb ik de boegzijde van de kiel even naast een literpak gezet. Hierdoor wordt de grootte beter zichtbaar.
De kiel is nog niet op hoogte, er komen namelijk nog wat latten aan de onderzijde
 

Bij het kiezen van hout heb ik mij laten adviseren door Alexandru. Deze is nu al bij 8 jaar bezig met hetzelfde schip. Ben alleen van het buxus hout afgestapt, omdat deze nauwelijks te krijgen is en wat er ligt is dan ook niet veel. Nu ik bezig ben met perenhout, moet ik zeggen dat ik wel gelukkig ben met het advies. Volgens Alexandru is het zwitsers of Oosterijks perenhout de beste kwaliteit. het was even zoeken, maar dat heb ik nu dan ook.


_________________
Groet,

Henk

 

 

30 januari 2015

 

Vandaag maar eens de freesmachine opgestart. Is bijna 20 jaar geleden dat ik weer eens achter zo'n machine heb gestaan. Het is gelukkig net als fietsen. Je verleert het niet.

In een onderdeel moesten de 2 sleuven, waar later de windingen door heen lopen om de boegspriet vast te zetten, komen

Ben niet ontevreden over het eerste freeswerk.

Besloten om dan ook direct de verbindingen tussen de andere blokken te frezen

Werkplaats opgeruimd, want morgen komt de inspecteur uit het zuiden. Gaan we ook nog even bij ome Jan kijken
Gaat vast een gezellige dag worden . :D

_________________
Groet,

Henk

 

 

25 januari 2015

 

Een aantal onderdelen worden alleen met houtlijm aan elkaar verbonden. Waar krachten op komen te staan en waar je de zijkant van de verbinding niet ziet, gaan er koperen of RVS pennen in. Volgens Alexandru werken deze het beste. Voor de andere verbindingen, doe ik hetzelfde als Alexandru en gebruik ik 1 mm messing. Ik heb daarvoor, op zijn advies, het boek H.M.S. Victory, her Construction, career and restoration van Alan McGowan gekocht. Daar staan bijna alle penverbindingen in.

Als je deze allemaal zou toepassen, dan krijg je een veelvoud aan pennen te zien. Ik heb van hem een overzicht gekregen van een wat eenvoudiger schema en die wijze wil ik gaan toepassen. Geloof me, dat is al een hele kluif

_________________
Groet,

Henk

 

 

24 januari 2015

 

De eerste onderdelen zijn gereed. Hele uitdaging, maar leuk om te doen.

Begin is er... laat de experts maar komen

_________________
Groet,

Henk

 

 

23 januari 2015

 

Zo, vanavond een flinke whisky nemen, We zijn van start gegaan.
Alle kieldelen vanmiddag op de werktafel vast gezet, zodat ik deze over kan nemen op het hout.

Alles vastgezet met een speld. Het was namelijk een flinke puzzel want er is geen onderdeel hetzelfde. Vanmiddag houten latten uit de balken gezaagd en netjes op dikte geschaafd. Gestoomd perenhout is goed te bewerken en de kleur ziet er goed uit.

 

Morgen de delen maar eens overzetten op het hout en dan zagen en frezen. Niet te hard. Krijg namelijk aankomende week 2x hoog bezoek van specialisten en dan kunnen zij ook even aan de slag. :D

_________________
Groet,

Henk

 

 

21 januari 2015

 

Vanmiddag hadden we wat tijd over en zijn we naar Fijnhout in Amsterdam gereden. Moeders de vrouw is mee gegaan, want ze wilde meedenken over kleuren, enz. Daarnaast vindt ze het schitterend om mee te struinen.

Flinke partij gestoomd perenhout(verschillende kleuren) en eiken aangekocht.

In plaats van buxus ben ik over gestapt naar esdoorn en Amerikaans noten. Daarnaast al vast wat ebbenhout meegenomen. Omdat dit nu in een wat warmere schuur komt te leggen, heb ik dit ingepakt in huishoudfolie. Volgens de eigenaar van Fijnhout is dit noodzakelijk om uitdrogen en splinteren te voorkomen. Het ebbenhout heeft namelijk wat meer tijd nodig om te acclimatiseren. Voorlopig voldoende houtvoorraad en de werkplaats ruikt nu echt zoals het hoort te zijn.

Had een grote tafelcirkelzaag te koop staan, maar die heb ik gauw van Marktplaats laten afhalen. Deze heb ik nu nodig om de balken voor te zagen in kleinere latten, enz. Dan kan ik deze daarna op de kleinere machines op maat maken.

We gaan dus nu echt starten met houtbewerking.... Dat na een paar maanden touw knopen... Eindelijk

_________________
Groet,

Henk

 

 

19 januari 2015

 

Ja, ja, Als ie mijn werkplaats straks niet uit kan, dan gaat zeker het dak er af :)

Voor het hout heb ik al goed adviezen gekregen van Alexandru
De kiel en spanten worden uit vervaardigd uit gestoomd Zwitsers perenhout. Ik probeer meerdere kleuren te krijgen. De dekken worden samengesteld uit (Zuid Europees)eiken(Holly). De binnenkant van de dekken wordt afgeplakt met Bloodwood. Alle kleine onderdelen, enz. wordt vervaardig uit Zuid Amerikaans Buxus. Alle zwarte onderdelen worden vervaardigd uit Ebbenhout.

De onderste lat van de kiel wordt gemaakt uit donker eiken of noten, maar dat moet ik nog even bekijken

Gaat dus wel goed komen, of de 2 professoren, die volgende week langs komen, moeten een ander advies hebben

_________________
Groet,

Henk

 

 

19 januari 2015

 

Gisteren de Victory 1:72 even aan de kant gezet en begonnen met de voorbereiding om te gaan zagen.

Op de tekening ziet de boeg er zo uit:
 

Alles even over gezet op dik papier en de benodigde stukken uitgesneden
De boeg bestaat dus uit meerdere lagen hout.

Aankomend weekend ga ik het hout halen voor de kiel en spanten. Dan kan ik volgende week starten met het vervaardigen van de onderdelen.
Ik heb er even een 30 cm liniaal langs gelegd. Dan krijgen jullie een klein beetje idee hoe groot hij wordt

_________________
Groet,

Henk

volgende <    Pagina 15, ... , 4, 3, 2 , 1   > vorige