volgende < Pagina 3, 2, 1 > vorige

 5 april 2017

Alle geschutspoorten zitten er in. Voordat ik Vic uit de mal heb gehaald heb ik eerst de onderzijde van het onderste berghout op de romp uitgezet. Daaronder komen nu 42 rijen planken.

 

Afgelopen week heb ik  de testen afgerond om een goede zwarte naad te krijgen tussen de planken.  Om de naden goed zwart te krijgen wordt zwart papier tussen de planken gelijmd. Alexandru gaf de tip om geheel doordrenkt zwart papier te gebruiken. Er is namelijk ook zwart papier wat in het midden wit is, als je dat gebruikt dan krijg je nog geen goed effect. Ik heb daarvoor 2 soorten zwart papier gekocht, 120 grams en 230 grams.

 

Bij de test heb ik diverse diktes zwart papier tussen notenhout gelijmd, afgesneden en geschuurd. Na uitvoerig overleg hier thuis, is besloten om tussen de planken 1x 230 grams zwart papier te lijmen. Deze geeft het beste resultaat, zeker omdat de planken op de romp maar 5,2 mm breed zijn. Het is heel veel werk, maar het resultaat telt.


De planken worden ook met houten pennen op de romp vastgezet. Deze pennen wordt gemaakt van notenhout. Er ligt inmiddels een flinke voorraad Castello planken, papier en pennen klaar , nog een paar lijnen uitzetten(centen) en dan kunnen we starten

 ____________

Groet,

Henk

 

2 april 2017

 

Vic begint langzaam aan steeds imposanter te worden, zeker door de kanonsgaten. Ik verwacht aankomende week alle gaten aangebracht te hebben.

 

Naast het aanbrengen van de gaten ben ik al hard bezig om alles gereed te maken voor de beplanking van de onderzijde van de romp. Met de onderzijde van de romp bedoel ik de beplanking van de romp onder het onderste berghout. Er is inmiddels al besloten dat de planken gemaakt worden van Castello. Dit geeft het mooiste contrast met de zwarte naden, de houten pennen en de koperen beplating.

 

De zwarte naden tussen de planken wordt een speciale uitdaging. De zijkanten zwart maken met een potlood of stift gaat niet werken. Het hout wordt later behandeld met olie en dan geeft dit vlekken. Je kunt potlood/stift alleen toepassen als je het hout onbehandeld laat of afdekt met blanke vernis. Uit proefjes bleek het effect van potlood en/of stift ook nog eens te klein te zijn op deze schaal, na het schuren zie je nauwelijks iets van een zwarte naad.

 

Afgelopen week kreeg ik een goede tip van Alexandru. Is wel heel veel werk, maar de eerste resultaten zien er goed uit. Nog een paar testjes, spullen aankopen, enz.,...... volgende week meer

____________

Groet,

Henk

 

23 maart 2017

 

Er zijn flink wat uren gaan zitten in het opmeten van alle kanonsgaten. De hoogte van iedere hoek staat nu in een Excelsheet. Het is nu een kwestie van maten overzetten op de romp, dan de spanten  voor de zekerheid vastzetten en zagen maar...... tenminste dat laatste dacht ik.

 

Het heeft vanmorgen toch zeker een uur geduurd voordat ik de zaag in de romp kon zetten. De maten waren goed overgezet, maar zagen in mijn romp... wat als... gaat de vorm er niet uit....is mijn werkwijze goed?  Volgens mijn vrouw heb ik een uur lang heen en weer gelopen en was ik vrij zenuwachtig.


Het aanbrengen van de horizontale balken, ook wel de boven- en onderdrempel genoemd, kost best wel extra tijd.  De kopse kanten van deze drempels zijn afgeschuind en liggen met de langste kant naar onderen. Ze steken dus iets in de spanten. Deze spanten moeten dus voorzien worden van een uitsparing.

 

De werkwijze werkt en de eerste 4 gaten zitten er na een hele dag werken in, nog 51 te gaan.

____________

Groet,

Henk

 

19 maart 2017

De laatste spanten zitten er op en de laatste Balkwegers van het Middle Deck liggen te drogen op de buigmal. In de aankomende week worden die  nog geplaatst en dan kan ik het volgende deelproject opstarten.... het aanbrengen van de horizontale balken in de spanten zodat de kanonsgaten ontstaan.

 

We hebben het hier vanavond nog eens uitvoerig over gehad, maar ik breng deze balken alleen aan in de gesloten zijde van het schip. Als ik deze balken ook aan zou brengen in de open zijde, dan wordt het zicht in het schip beperkt.

____________

Groet,

Henk

 

 

18 maart 2017

 Ik heb eindelijk weer eens flinke productie kunnen draaien in de afgelopen week. De achterspiegel is gereed, alle Sterntimbers zijn geplaatst. Ik ben dus begonnen met het plaatsen van de laatste spanten.

 

Inmiddels zitten alle spanten aan de bakboordzijde er op, inclusief de doorgangen van de Quartergalleries naar de dekken. Morgen aan de slag met de laatste spanten aan de stuurboordzijde.

____________

Groet,

Henk

 

11 maart 2017

In de afgelopen weken heb ik niet zo veel kunnen werken aan Vic. We hadden een verhuizing binnen de familie en daar gaat toch meer tijd in zitten dan men denkt. Morgen nog een laatste dag en dan wil ik het woord "Verhuizen" nooit meer horen.

 

Ik heb in de avonduren toch nog even de maten van de achterste zijspanten in kaart gebracht, met daarbij ook de maten van de doorgangen van de dekken naar de Quartergallaries. Na gisteren nog snel wat houtvoorraad te hebben gemaakt kon ik vandaag starten met de buitenste Sterntimbers. Naast de buitenste Sterntimber komt nog een korte Sterntimber te staan en dit zijn de moeilijkste spanten. Aan de onderzijde staan deze Sterntimbers schuin op de Transomspant en loopt de onderzijde ook nog eens schuin naar binnen.

 

Het was vandaag dus veel passen en meten. Ik heb alle onderdelen apart moeten uitmeten en lijmen.  Aan het eind van de middag was de buitenste Sterntimber droog, kon hij geschuurd en geplaatst worden. De korte Sterntimber ligt nog te drogen. Kortom ik ben de gehele dag bezig geweest met 2 spanten.


Aankomende week de korte Sterntimber nog plaatsen en dan kan ik de laatste 2 voor de andere zijde gaan maken.

____________

Groet,

Henk

 

 

 

26 februari 2017

 

In de afgelopen week zijn alle Balkwegers van het Upperdeck, Quarterdeck en Poopdeck aangebracht. Deze zijn nu gekoppeld aan de achterspiegelconstructie.

 

De buitenste Sterntimbers konden niet aangebracht worden omdat de mal in de weg zat. Ik heb vanmorgen alle klemmen verwijderd om te zien hoe stabiel de constructie nu is. Alles zit goed vast en zonder de klemmen is er geen beweging in te krijgen. Alles bleef netjes zitten. Dus de extra mal kon eindelijk weg.

 

Nadat de mal weg was, kon alles nog even geschuurd worden. Ik kan dus nu verder met het aanbrengen van de buitenste Sterntimbers en de spanten voor Quartergalaries. In deze spanten worden ook de doorgangen van de Quartergallaries naar de dekken aangebracht. Als laatste breng ik dan de achterste dekbalk aan van het Middeldeck. Dan kan ik ook daar de Balkwegers laten aansluiten. Geen spannende dingen dus, het moeilijkste hebben we weer even gehad.

____________

Groet,

Henk

 

 

20 februari 2017

 

Inmiddels zijn 8 van de 10 Sterntimbers geplaatst en ligt ook de achterste dekbalk van het Poopdeck op zijn plek. Nog een paar koperen pennen plaatsen en dan ga ik eerst de Balkwegers verlengen en direct de laatste 2 Sterntimbers aan de buitenzijde plaatsen.

____________

Groet,

Henk

 

17 februari 2017


Ik heb afgelopen week de mal voor de achterspiegelconstructie afgemaakt en alle onderdelen zijn gezaagd en gebogen. De achterste dekbalk van het Poopdeck ligt nu te drogen in de buigmal, maar die heb ik pas later nodig.

 

Vandaag de eerste Sterntimber in elkaar gezet en op de mal geplaatst. Vorige week gaf ik nog aan dat ik eerst de Balkwegers zou verlengen, maar het is beter om eerst alle Sterntimbers te plaatsen. Op deze wijze heb ik straks een stabiele achterzijde en kan ik de romp goed laten aansluiten.

 

____________

Groet,

Henk

 

 

12 februari 2017

 

Na een weekje tekeningen maken, maten uitzoeken, enz., kon ik vandaag eindelijk aan de slag met de mal voor de spiegelconstructie en het maken van de achterste dekbalk van het Upperdeck. Deze balk heeft nu de ronding van het dek en de ronding van de achterspiegel. Daarnaast is de achterzijde van deze balk afgeschuind, zodat de Sterntimbers er vlak tegen aan sluiten.

 

Met de extra mal worden de achterste balken van de dekken op de juiste hoogte en lengte  vastgezet. Het wordt dus een extra mal op de onderplaat. De middelste staanders zorgen er voor dat de dekbalken op de juiste hoogte en direct op de juiste lengtemaat zitten. De dekbalken worden op de zijkanten ondersteund met 2 aparte staanders. Hierop komen de dekbalk en de Balkwegers te rusten. Op deze wijze zitten dan direct de hoeken op de juiste hoogte en lengte.

 

Het was even stoeien met allerlei gegevens, maar alles zit nu op de goede plek. Ik kan nu starten met het buigen en plaatsen van de achterste dekbalken van het Quaterdeck en het Poopdeck. Zodra deze op de goede plek zitten, kunnen de overige Balkwegers naar deze balken verlengd worden.

____________

Groet,

Henk

 

10 februari 2017


Afgelopen week ben ik bezig geweest met alle voorbereidingen voor de constructie van de achterspiegel en de spanten voor de Quarter Galleries. Naast het bouwen van een flexibele buig/lijmmal(link) heb ik nog  een constructie voor op de mal gemaakt. Deze is bedoeld om de achterzijde van het schip vast te zetten op de mal en haar dan ook nog eens recht(90 graden) te houden. Nadat de 2 losse delen op de mal vast gezet zijn, kon ik haar uitlijnen en vastzetten. Ik kan dus nu starten met het uitzetten van de maten voor de Sterntimbers, enz.

 

Intussen de stoompan maar weer eens aangezet om het eerste onderdeel te buigen. Dit wordt de achterste dekbalk van het Upperdeck. Deze loopt rond in de hoogte en in de breedte. Deze balk wordt de basis om de Sterntimbers er verder tegen aan te plaatsen.

 

Het buigen gaat nu vrij simpel... ronding instellen en zodra het hout voldoende gestoomd is er direct tegenaan klemmen.

Ik ben tevreden

 ____________

Groet,

Henk

 

5 februari 2017

 

De Balkwegers zijn nu grotendeels geplaatst, de voorzijde is gereed. Vanmorgen alles nog even geschuurd en de mal gedraaid. Aankomende week wordt de achterzijde van de romp weer vastgezet op de mal. Op deze manier staat deze dan weer recht en kunnen alle maten voor de Sterntimbers  overgebracht worden, inclusief de laatste Balkwegers, zijspanten, enz.

 

Eerst alles nog even voorbereiden deze week, daar zit meer werk in dan dat ik dacht.

____________

Groet,

Henk

 

29 januari 2017

 

Ik schiet inmiddels aardig op met de Balkwegers.  Het is nu vooral hout stomen en buigen om de boeg af te werken. De Deck Hooks van het Middledeck en het Upperdeck plaats ik later, anders is er bijna niet meer bij te komen.

 

Ik verwacht eind volgende week alle Balkwegers ook in de boeg geplaatst te hebben en dan kan ik de buitenkant van de romp gaan schuren. Zodra het bovenste gedeelte van de buienzijde van de romp geschuurd ik kan ik aan het volgende project starten, namelijk de achterzijde.

 

In dit project wordt de constructie voor de achterspiegel (Sterntimbers) en de spanten van de Quarter Gallery geplaatst. Het is een flinke klus om alle maten inzichtelijk te maken en mijn hele bureau ligt vol tekeningen, foto's, enz. Een hele leuke klus om voor te bereiden in de uren dat ik niet kan bouwen.

 

Ik ben er inmiddels wel uit dat, zodra de romp geschuurd is, het achterste gedeelte van het schip vastgezet wordt op de mal en ik weer een bouwconstructie moet maken om alle maten en hoogtes goed over te brengen. Leuke uitdaging dus weer

____________

Groet,

Henk

 

 

22 januari 2017

 

Het buigen van Padoek gaat mij nu wel goed af. De Balkwegers van het Middledeck zitten er aan de bakboordzijde in. De Balkwegers voor de stuurboordzijde boeg zijn gebogen en liggen nu te drogen, die komen er van de week in. Aan de achterzijde ben ik iets eerder gestopt omdat de Balkwegers daar straks doorlopen in de zijspiegels. Ik verleg deze zodra ik daar aan begin.

 

Intussen zitten de Balkwegers voor het Upperdeck er ook grotendeels in. De laatste stukken voor het Upperdeck moeten eerst nog gebogen worden. Zodoende ben ik begonnen aan de Balkwegers voor het Quarterdeck. De eerste 2 delen zijn nu geplaatst. Ik klem de verbinding van de Balkwegers tussen 2 stalen geleiders, zodat de planken recht aan elkaar zitten. Daarmee voorkom ik dat het midden van de romp naar binnen gaat buigen.

 

Door de voortgang verdwijnen de tijdelijke klemlatten. Ik verwijder steeds een klein gedeelte zodat de romp goed in vorm blijft.

____________

Groet,

Henk