volgende < pagina  2, 1

19 november 2017

De zijwand van de Filling Room en Main Room is inmiddels voorzien van 2 ledlampen. Ik ga werken met indirecte en directe verlichting. Bij de indirecte verlichting worden de ledlampen verstopt Op deze manier zie je ze niet zitten en is alleen maar het licht zichtbaar. Bij de directe verlichting werk ik met leds in olielampen. Achter de schermen ben ik deze al aan het ontwerpen.

 

De dekbalk, waaronder de scheidingswand komt te zitten, is geplaatst en ook de scheidingswanden zijn grotendeels gereed. Nog even  passend maken en dan kunnen ze geplaatst worden. Dit kan pas nadat ze zijwand met verlichting is geplaatst. Zwager Rob komt deze week langs om alles uit te leggen, enz. Van elektra heb ik niet zoveel verstand.

 

Als laatste heb ik een aantal afdekplanken gemaakt voor de drainagegoot. Deze staan schuin en leunen tegen de kiel. Deze planken zorgen er voor dat de goot schoon blijft en zijn werk kan doen. Daarnaast konden ze eenvoudig weggehaald worden om de goot te reinigen.

________________

Groet,

Henk

 

12 november 2017

De dubbele vloer en de achterwand van de Main Room zijn gereed. De zijwand is gereed, maar daar moet de verlichting nog op. Zodra dat werkt, dan kan ik hem plaatsen en de dekconstructie daarboven af maken.

 

Het volgende project wordt het plaatsen van de betingstijlen van de 2e ankerbeting, de scheidingswand tussen het voorste en middelste ruim en de dekconstructie af maken boven het voorste ruim. Ik blijf wel worstelen met het plaatsen van de richels tussen de spanten aan stuurboordzijde. Deze beperken flink het zicht schuin naar beneden. Voorlopig breng ik wel de uitsparingen aan voor deze richels, ik kan ze altijd later nog plaatsen als dat nog mocht zijn.

 

Voorlopig ben ik tevreden met het zicht naar de binnenzijde van Vic.  Ik probeer deze zo goed mogelijk op de foto te krijgen, maar het beeld wordt nooit mooier dan in het echt.

________________

Groet,

Henk

 

5 november 2017

Om in de Filling Room te komen werd een vaste trap gebruikt vanaf het Orlop Deck.  Deze moest dus even gemaakt worden. Kost je een middag, maar dan heb je ook wat. Intussen is de wand tussen de Filling Room en de Main Room geplaatst en is de dekcontrucie grotenddeels klaar..

 

Op de vierde fofo is de zijwand te zien van de Filling Room en de Main Room en in deze wand zitten 3 ramen. Jan Zwart en ik hebben ons afgevraagd waarvoor deze ramen zouden dienen. Onze conclusie was dat achter deze ramen lantaarns gehangen werden om zo de kamers te verlichten. Na 1805 is alles verbouwd en is de voorste kamer veranderd in het huidige Light House. Ik wacht nog op een paar onderdelen en dan kunnen we een paar lichtpunten achter deze ramen aanbrengen. Dan kan ik eindelijk het elektrische systeem gaan uitproberen.

 

Op het Lower Deck komen bij sectie M en Q een ankerbeting te staan. De betingstijlen van deze ankerbetingen lopen dwars door het Orlop Deck naar beneden en staan op de vloer van het ruim. Bij sectie Q, waar ik nu ben, lopen ze ook nog eens door de vloer van de Main Room.

 

Er lopen dus verschillende kleine projectjes om alles bij elkaar te laten komen, genoeg te doen dus

________________

Groet,

Henk

 

 

28 oktober 2017

De dekconstructie boven de voorste kamer zit er in. Ik olie direct de delen met Tungolie, omdat ik er later niet meer bij kan. Tungolie heeft het voordeel dat het direct in het hout trekt en geheel opdroogt, daardoor blijft het stofvrij. Het hout krijgt door de olie ook een diepere en warmere kleur.

 

Nu het voorste gedeelte gereed is, kun je goed zien hoe men van het ene gedeelte naar het andere kon komen. We hebben daarom vanmiddag besloten de dekken niet te voorzien van dekplanken. Deze nemen namelijk het zicht compleet weg en op de huidige wijze blijft alles zichtbaar. 

 

Rustig verder

________________

Groet,

Henk

 

 

23 oktober 2017

De vloer van The Filling Room is gereed en het ventilatiekanaal past perfect. Het was een flinke klus om het ventilatiekanaal goed op de dekconstructie van het Orlop Deck aan te laten sluiten. Hij loopt nu door tot aan de bovenzijde van dekconstructie. Ik kan hem dan later door laten lopen naar het Lower Deck.

 

Vanaf nu werk ik in het systeem dat ik eerst de kamers en onderdelen in het ruim bouw, waarna direct de dekconstructie volgt.

 

Om mijn planken op maat te maken, gebruikte ik altijd de vandiktebank. Dit gaat goed tot een bepaalde dikte en breedte. Bij de dunne en smalle planken ging het vaak mis met deze machine. Door de hardheid van het hout sloeg het hout regelmatig kapot of werd het niet goed vlak. Ik had al een tijdje een Thickness Sander op het oog, maar die moet van ver komen(Orlando USA). Ik kon echter geen leverancier dichterbij vinden.

 

Mijn vrouw vroeg onlangs wat ik voor mijn verjaardag wilde hebben, nou ik had wel iets in gedachten. Ik kon goed motiveren waarom ik deze machine graag wil hebben en waarvoor ik hem ga gebruiken. Vanmiddag is ie, na een lange reis, netjes afgeleverd. Ik heb hem direct in bedrijf gesteld en proef gedraaid.

 

De machine werkt perfect, ik ben dus een zeer blije modelbouwer;-)

________________

Groet,

Henk

 

15 oktober 2017

Het besluit om Vic te bouwen zoals zij was voor 1805 geeft extra werk op gebied van vooronderzoek, maar is ontzettend leuk om te doen. Inmiddels zijn de wanden van de voorste kamer gereed en past alles. Door de voorste kamer lopen 2 ventilatiekanalen en het deel wat door de voorste kamer loopt is gereed. Ik laat het bij één ventilatiekanaal omdat dan het zicht in de kamers  goed blijft. Als ik er 2 zou plaatsen, dan wordt het te vol en zie je niets meer.

 

Het volgende project wordt de vloer van The Filling Room en daarna kan ik het ventilatiekanaal aan laten sluiten op de vloer. Daarna kan ik het voorste deel van het ventilatiekanaal aan laten sluiten op de dekconstructie van het Orlop Deck, kunnen de dekbalken aangebracht worden, enz.

 

Ik zit eindelijk weer in een goed ritme om het bouwen en tekenen op elkaar af te stemmen, wordt dus vervolgd

________________

Groet,

Henk

 

8 oktober 2017

Van de week zijn de eerste 2 dekbalken samengesteld en op de balkwegers geplaatst. Het heeft bijna een hele dag gekost voordat de eerste dekbalk geplaatst was, maar hij zit nu op de juiste plaats. Op de een of andere manier vertrouw ik mij zelf nooit bij het plaatsen van het eerste onderdeel en moet ik alles wel tien keer nameten.

 

De dekbalken zijn voorzien van de benodigde uitsparingen voor de tussenbalken, knieën, enz. Deze worden pas geplaatst als de kamers daaronder gereed zijn. Ik kan er nu nog bij om de ventilatiekanalen aan te brengen. Vandaag de vloer van de voorste kamer gereed gemaakt, deze past nu perfect in het ruim. Ik heb nu de basis om de wanden en de andere kamers te bouwen.

________________

Groet,

Henk

 

4 oktober 2017

 Er zijn momenten dat je met allerlei vragen zit en daarover breed zou willen discussiëren. Het gaat dan niet over hoe ik iets moet bouwen, maar juist waarom het zo gebouwd moet worden. Gelukkig woont aan de andere zijde van ons dorp ome Jan Zwart en die weet ontzettend veel over Vic.

 

Afgelopen maandag ben ik dus bij hem geweest met diverse boeken en tekeningen. We hebben bijna een uur zitten praten over 3 ruimtes die gezamenlijk circa 75m2 groot zijn. Mijn vragen gingen vooral over de luchtkokers, waarom bouwen anderen het weer anders dan op de tekening is aangegeven, hoe zit het met de verlichting, enz.

 

Volgens ome Jan is het jaartal 1805 van groot belang op de tekeningen en de uitvoering zoals die nu op de echte Vic wordt aangegeven. De huidige situatie op de echte Vic stamt vanaf 1805 en daarvoor zaten diverse onderdelen/ruimtes/enz. anders in elkaar. Afgelopen maandag kwamen we tot de conclusie dat John McKay in zijn tekeningen de situatie van voor 1805 weer geeft. Inmiddels krijg ik steeds meer berichten binnen dat dit ook zo is.

 

Na deze conclusie werd de discussie dan ook steeds leuker. Waarom zijn de luchtkokers dan weggehaald? Hoe zat het met de verlichting? Hoe kom je in de ruimtes, ect.?


Het blijkt dat het huidige Light House voor 1805 geen Light House was, maar meer een opbergruimte. De verlichting moest dan geregeld zijn door ramen aan de zijkant van de kamers. De luchtkokers waren bedoeld om de ruimte onder de kamers droog te houden, na 1805 deed met dat door kolen in de dubbele vloer te leggen, daar moet nog een trap komen, enz. Kortom.... na 1805 zijn deze kamers anders ingericht.

 

Het was dus duidelijk dat ik een keuze moest maken over welke situatie ik weer wil geven in Vic, die van voor of na 1805? We zijn het er beiden wel over eens om geen situaties van voor en na 1805 te combineren, zoals anderen het wel eens doen. Hoewel e.e.a. afgelopen maandag veel duidelijker is geworden, had ik toch nog wel flink wat vragen voor mijzelf. De vloer van het Main Magazine is namelijk veel mooier uitgevoerd na 1805, The Lihgt House is mooier, enz.

 

Gisterenavond bouwoverleg gehad met mijn vrouw over de te gebruiken houtsoorten, waarbij bovenstaande vragen ook even er sprake kwamen. We hebben gezamenlijk besloten om de situatie van voor 1805, conform de tekeningen van John, weer te geven. Reden?.... omdat bij ons niet bekend is dat iemand dat al zo gedaan heeft en dat maakt onze Vic weer uniek!

 

Ik ben dus direct gestart met het aanleggen van een flinke voorraad hout. De balkconstructie van de dekken en spanten van de ruimtes worden gemaakt van Swietenia en de planken van de kamers van Castello. We gaan dus nu echt van start.

 

________________

Groet,

Henk

 

30 september 2017

 

Alle bodemwrangen zitten er nu in en de laatste breasthook aan de voorzijde van het ruim is ook geplaatst. Ik ga nu vanaf de boeg het ruim nu verder inrichten en werk zo naar de achterzijde toe. De beste manier van werken is om nu 2 projecten op te starten, namelijk de inrichting van het ruim en de balkconstructie van het Orlop Deck.

 

Ik heb van ieder dek de tekeningen van de dekbalken. Daarop is te zien dat de dekbalken samengesteld zijn uit meerdere stukken. Op de tekeningen staan deze uit rechte lijnen, echter in werkelijkheid zijn deze niet recht. De stukken hebben allemaal verbindingsvlakken die in elkaar grijpen en zo de constructie sterker maakt. Nu zou je daar een mal voor kunnen maken, echter het boek van Mc Gowan geeft aan dat er 8 verschillende typen dekbalken zijn.  Je zou kunnen overwegen om een hele serie dekbalken hetzelfde in elkaar te zetten, echter de tekeningen geven aan dat alle balken verschillen. De stukken verschillen per dekbalk. U kent mij onderhand, dus het wordt flink rekenen en tekenen. Intussen ga ik een voorraad hout met verschillende maten en diktes maken voor de dekbalken.

 

Het andere project wordt het inrichten van de ruimtes in het ruim. In het voorste deel komen The Light Room, The Filling Room en The Main Magazine. Nu spreken de tekeningen van John elkaar tegen en laat een doorsnede van de zijkant een ander beeld zien dan een bovenaanzicht. In het boek van Mc Gowan is zelfs een wand geheel weggevallen. Het zit mij nog niet lekker, ik wil zekerheid voordat ik echt van start ga.

 

Aankomende maandag ga ik met alle boeken en tekeningen op bezoek bij Ome Jan Zwart. Als iemand het mij kan vertellen, dan is hij het wel.

 

Wordt vervolgd

________________

Groet,

Henk

 

24 september 2017

 

Op dit moment zitten de eerste drie dubbele bodemwrangen er in. Er moeten er in totaal 8 dubbele bodemwrangen geplaatst worden. Om ze goed uit te meten gebruik ik mijn laser, op die manier kunnen ze exact op hun juiste plek geplaatst worden.

 

In de afgelopen week ben ik er al een paar keer op gewezen om alles in het ruim niet te glad te schuren. Ik heb van mijn vrouw de opdracht gekregen om het ruim te laten leven, het ruim is geen balzaal.

________________

Groet,

Henk

 

17 september 2017

 

Ik moet mijn ritme nog vinden, het is wennen om niet weken achter elkaar hetzelfde te doen. Afgelopen week heb ik het wand van het Orlop Deck grotendeels beplankt, nog een paar planken plaatsen. De Breasthooks liggen gereed om geplaatst te worden, alleen de onderzijde nog even op maat maken.

 

Omdat het allemaal lekker loopt vergeet ik om het andere voorbereidende werk te doen. Opeens kan ik gaan starten met de bodemwrangen/riders en ik had nog niets op papier staan.  Dus vanmiddag alles aan de kant gezet en het voorbereidende werk voor de wrangen gedaan.

 

Nu heb ik de tekeningen laten scannen, dat kost wel wat maar het levert flink wat tijd op. Op die manier kan ik de onderdelen apart afdrukken, over elkaar leggen, vergroten/verkleinen, enz. Allereerst heb ik uitgezocht welke bodemwrangen/riders doorlopen naar het Orlop Deck en welke stoppen in het ruim. Daarna de wrangen afgedrukt op dik papier zodat ik deze uit kan snijden en over kan zetten op het hout.

 

Gauw weer hout snuiven

________________

Groet,

Henk

 

10 september 2017

 

Nu de buitenzijde van de romp voorlopig gereed is, kan ik eindelijk starten met het inrichten van de dekken. In de afgelopen dagen ben ik bezig geweest om mijn werkplaats anders in te richten. Bij de vorige projecten kon ik een flinke voorraad van een houtsoort gereed maken en daar maanden gebruik van maken. Als het op was, dan vulde ik deze weer aan en ging de productie weer door.

 

Bij het inrichten van de dekken is dat anders. De diverse onderdelen worden van verschillende houtsoorten gemaakt en die wijken ook nog eens af op gebied van dikte en grootte. Ik heb dus eerst alles eens uitgezocht en mijn gehele voorraad hout op 1 lengte gezaagd. Daarnaast heb ik nu een flink aantal voorraadbakken waar per bak een houtsoort in zit, noem het maar een groot en klein magazijn. Ik heb daarna de juiste tekeningen in de werkplaats opgehangen en ik kan dan eindelijk starten met het project 'Inrichten Ruim'.

 

Nu moet het ruim eerst voorzien worden van extra verstevigingen, de Breasthooks in de boeg en de Riders( bodemwrangen). Ik ben gestart met de Breasthooks. De eerste is inmiddels geplaatst, nog 3 te gaan in het ruim en 2 in het Orlop Deck.

 

Het probleem bij de Riders is dat deze door lopen naar het Orlop Deck en zodoende moet ik nu ook starten met het beplanken van de wand van het Orlop Deck. De beplanking van het Orlop Deck bestaat niet uit normale delen, maar uit planken van het 'Top en Butt-type. Ik breng 4 rijen planken aan van het 'Top en Butt-type' en daaronder nog 1 rij normale planken. Ik hou dan nog voldoende ruimte over om de dekbalken en wateloopklos(waterway) aan te laten sluiten op de spanten. Ik heb dan genoeg beplanking op de romp zitten van het Orlop Deck om de Riders goed aan te laten sluiten.

 

Wordt vervolgd

 

________________

Groet,

Henk