volgende <   Pagina 13, ... , 4, 3, 2, 1   > vorige

 

 

17 augustus 2013

 

Wat ik bedoelde met samengesteld uit meerdere plankjes bleek juist, het blijft berghouten noemen (Ter inlichting:
de Engelse hadden het "ankerstok-type ",van berghouten, "Mondfeld"). Echter, heeft  de "Victory" ook "ankerstok-type" berghouten?

Ik heb alles nagezocht, maar kan niets vinden daarover. Ik gebruik zowel een Duitse als een Engelse handleiding. Deze laatste is wat uitgebreider. Maar hier staat niets over in. Daarnaast volg ik een aantal bouwverslagen over dit schip van collega's in Engeland en deze hebben het er ook niet over. Ik hanteer dus gewoon de handleidingen.

 

Helaas zie je later weinig van de berghouten omdat de romp geschilderd wordt in 2 kleuren en de lijnen volgen juist niet de lijnen van de berghouten. Er wordt juist geadviseerd ze zeer strak tegen de 2e beplanking te lijmen, zodat de verf later niet kan verlopen in de naden. Dit geeft best nog al wat werk om dat goed te doen, maar iedereen bedankt voor het meedenken. Het was weer aanleiding om nog eens extra onderzoek te doen en een deskundige te raadplegen.

 

_________________
Groet,

Henk

 

 

 

 

12 augustus 2013

 

Besloten om toch even op de site van mijn huisleverancier te kijken om te zien of hij een goed profiel heeft voor de waterloopklossen/boorden. Hij had zowaar de goede maten en afmetingen in voorraad. Moest toch mijn voorraad hout weer aanvullen en heb ze direct maar mee laten komen.

Intussen kan ik nog even nadenken of ik ze wel of niet toepas op dit dek. Zoals Ad al zegt, je ziet ze niet zitten. Ik ga ze zeker toepassen op de dekken die in het zicht zitten.

Heb de beplanking aan de verschansing binnen in de grondverf gezet en de beplanking aan de buitenzijde omhoog getrokken.

Alle geschutspoorten wederom uit geveild, geschuurd, enz. Morgen starten met het uitzetten van de maten voor de "Wales".

Ik ken de echte Nederlandse benaming niet. Ze lijken op berghouten, maar zijn samen gesteld uit meerdere planken met verschillende maten.
De onderste wordt wel 24 mm breed.

Begin eindelijk de namen onder de knie te krijgen Mag ook wel na al dat gezoek in de boeken.

 

_________________
Groet,

Henk

 

 

 

10 augustus 2013

 

Ik ben op dit moment bezig met de laatste hand te leggen aan het 2e dek. Ik zit toch even met een dilemma. In het boek van Nelson wordt aangegeven dat er een kleine hoek is tussen het dek en de zijwand.(vergeef mij als ik niet de juiste benaming aan geef)
De handleiding geeft aan dat de hoek gewoon 90 graden kan blijven.

De discussie wordt bij onze collega's in Engeland ook gevoerd. Sommigen laten het zo. Een aantal leggen een extra plank lang de dek en het wand.

Dit heeft later tot gevolg dat de voorste wielen van de kanonnen op deze rand staan. Als ik het boek wil volgen, dan moet ik de lat eigenlijk wijzigen in een driehoekprofiel. De voorste wielen komen dan hier tegen aan te staan.

Is er iemand die hier ervaring mee heeft, of moet ik gewoon de 90 graden hoek kiezen?

 

_________________
Groet,

Henk

 

 

 

4 augustus 2013

 

Ik ben een poosje stil geweest op de site vanwege wat privéomstandigheden. Zo wordt je weer opa van een schitterende kleinzoon en zo sta je aan het graf om je moeder te begraven. Laatste weken waren even een achtbaan, maar ik heb toch nog aan de boot kunnen werken.

Ik heb besloten de onderkant toch vast in de grondverf te zetten. Na een paar proefstukjes heb ik een goede verf kunnen vinden, waarop ik later, zonder problemen, de koperen platen op kan lijmen. Het is natuurlijk extra werk, maar ik wil dat de boot, tijdens de opbouw, er gewoon gelikt uit ziet.

Daarna het tussendek aangebracht en aan het beplanken gegaan. Germt had mij al een keer eerder geadviseerd het 5 planken systeem toe te passen en wat let... ik kwam via een site op een Engelse handleiding waarin het 5 planken systeem juist geadviseerd werd. Compleet met planklengtes, enz. De Duitse handleiding bij de kit zegt hier niets over. Blijkt onze vriend toch gelijk te hebben gehad.

Gisteren en vandaag alles geschuurd en in de lak gezet. Vandaag starten met het afwerken van een aantal geschutspoorten. Daarna de binnenzijde en buitenzijde verder beplanken.


Recht zoals die gaat dus

 

_________________

Groet,

Henk

 

 

 

6 juli 2013

 

Na 7 weken eindelijk gereed met het beplanken van de 2e laag op de onderzijde van de romp. Na het schuren nog een keer na behandeld met staalwol. Het resultaat mag er zijn.

Besloten dat ik de waterlijn er vast op zet en alles onder de lijn in de grondverf ga zetten.

Dan kan ie voorlopig in de bouwhelling blijven staan en is hij direct beschermd. Daarna kan ik de romp verder naar boven beplanken van de 2e laag

 

_________________
Groet,

Henk

 

 

9 juni 2013

 

Nu een weekje bezig met de 2e beplanking. Het gaat niet echt hard, maar ik wil het netjes hebben.

Voordat de 1e plank er op zat, was ik 2 avonden verder. Ze zitten er dan ook wel conform de tekening en op de mm nauwkeurig op.
Ik werk nu voorlopig van boven naar onderen en span de geweekte plank er met elastieken op.

Op advies van Germt leg ik de planken in een wildverband. Omdat ik tussen het drogen van de lijm en het opspannen niets te doen heb, ben ik begonnen met het ruw vijlen an de geschutspoorten. Kan deze pas pasklaar maken als deze rondom in de beplanking zitten. Kon het vandaag niet laten en heb een stukje beplanking opgeschuurd en met staalwol nabewerkt. Kon ik toch niet meer de kopsekanten van de planken zien. Hoezo wilverband..... maar er zit een systeem in

 

_________________
Groet,

Henk

volgende <   Pagina 13, ... , 4, 3, 2, 1   > vorige