volgende <   Pagina 15, ... , 11, 10, 9, 8, 7... , 1   > vorige

22 december 2015

 

De laatste dagen liep ik mij al een beetje te ergeren aan de pasvorm van spant 10. Omdat ik dacht dat het wel mee zou vallen zodra spant 9 aan spant 10 gelijmd zou worden, ben ik vanmorgen aan de slag gegaan om deze 2 samen te voegen. Op zich liepen de werkzaamheden voortvarend, maar ik werd niet gelukkiger van de vorm en maat.

 

Op een gegeven moment heb ik moeders de vrouw er maar even bij gehaald en gevraagd wat zij er van vond. We werden het eens... de pasvorm kan beter! Het moet gewoon goed zijn, anders blijft dit mij constant te irriteren. 

 

Uiteindelijk is dit het resultaat van spant 9 en 10. Toch maar eens even kijken of ik verder ga met spant 24.

 

Soms zit het even tegen, maar wat is nu 3 weken werk op een project van 15 jaar;-)
_______________
Groet,

Henk
 

 

19 december 2015

 

Vanmorgen gestart met het zagen van de onderdelen spant 9. Na alles op maat gefreesd te hebben, zijn de onderdelen in elkaar gelijmd. De middelste verbinding wordt pas in elkaar gezet nadat alles uitgehard is. In deze verbinding moet namelijk de draai gemaakt worden.

 

Omdat het uitharden best wel wat tijd in beslag nam, ben ik verder gegaan met de onderdelen van de guns.

_______________
Groet,

Henk
 

 

 

17 december 2015

 

Het linker- en rechterdeel van spant 10 zijn gereed. Ze moeten alleen nog even gepolijst worden en kunnen dan aan de kiel bevestigd worden. Dit doe ik zodra het linker- en rechterdeel van spant 9 gereed zijn. Deze komen namelijk strak tegen spant 10 aan te staan

_______________
Groet,

Henk
 

 

 

13 december 2015

 

Vanmorgen het rechter deel van spant 10 voorzien van pennen en alles flink geschuurd. Omdat alle machines nu toch ingesteld stonden heb ik het linker deel van spant 10 in elkaar gezet. Kan die mooi de rest van de dag drogen.

_______________
Groet,

Henk
 

 

 

12 december 2015

 

Gisteren en vandaag aan spant 10 gewerkt. Na het zagen van de onderdelen ben ik gestart met het opbouwen van de spanten. Ik ben eerst maar begonnen met de rechterzijde van spant 10.  In mijn vorige blog had ik al aangegeven dat de spant een draai moest hebben en dat er een trapeziumvorm in moest komen.

 

Na een aantal mislukte pogingen heb ik nu eindelijk de juiste slag te pakken en is het rechtse deel van het spant in elkaar gelijmd. Ik heb hem even naast de foute spant op de foto gezet, zodat de draai en andere verschillen zichtbaar zijn.

 

Op dit moment is de beste manier van bouwen om de spant vanaf de kiel naar boven toe te bouwen. Dit geeft wel veel meet- en paswerk. Zodra alles droog is, kan ik het rechter deel schuren en voorzien van pennen. Het gaat dus veel trager dan gedacht, maar de lat ligt nu echt hoog.

 

Morgen dus het rechtse deel schuren, voorzien van pennen en dan kan die tegen de kiel geplaatst worden. Daarna dus pas over naar het linkse deel van spant 10.

_______________
Groet,

Henk
 

 

 

 

6 december 2015

 

Vandaag de spanten 9 en 10 in elkaar gelijmd. Bij het passen blijkt alles nu niet correct te zijn. Normaal lopen de spanten recht en kun je ze eenvoudig, vlak op de tafel, in elkaar lijmen. De spanten 7 t/m 18 blijken dus geen vlakke spanten te zijn, maar een draaiing te hebben. Het bovenste deel komt haaks op de ronding van de boeg te staan waarbij het onderste gedeelte naar de kiel gedraaid is. Daarnaast blijft het bovenste deel nagenoeg recht uitgevoerd te worden en krijgt het onderste deel een trapeziumvorm. We hebben dus te maken met een linkse en rechtse draaiing waardoor we dus een links en rechtse uitvoering krijgen

 

Terug naar de tekentafel dus en alle spanten één voor één tekenen.

_______________
Groet,

Henk
 

 

5 december 2015

 

Normaliter zou ik gewoon door bouwen naar de boeg toe, echter ik kwam er van de week achter dat er geen tekening is van sectie U. Alles afgezocht, er staat zelfs geen tekening in één van de boeken. Dus gekozen voor een andere strategie en ik ga nu eerst de boegzijde bouwen(spant 1 t/m 10) en daarna vul ik alles op tussen spant 10 en 25.

 

Er is dus veel tekenwerk verricht en ik moet eerlijk zeggen dat de boeg ingewikkeld in elkaar zit, maar we zijn er uit. Tussen spant 1 en de boeg zit een extra vulspant. Deze zorg er voor dat spant 1 in de juiste positie komt te staan, maar ook direct stevig aan de boeg en kiel zit. Voordat ik deze vulspanten kon maken, moest eerst de kiel voorzien worden van een extra deel. Het blijkt namelijk dat de vulspant beide delen overlapt.

 

Het produceren van de vulspanten was geen eenvoudige klus. Ze lopen rond, taps en schuin... alles zit er in. Ik heb ze tijdelijk even met een paar knijpers, dry fit, op de boeg gezet. Zodra spant 1 gereed is, zet ik alles in één keer vast.

 

Intussen de onderdelen van spant 9 en 10 gezaagd. Eerst deze in elkaar zetten en op de kiel plaatsen. Dan ga ik vanuit spant 9 naar voren werken.

_______________
Groet,

Henk
 

 

 

29 november 2015

Gisteren de spanten 25 t/m 28 geschuurd en op de kiel geplaatst. Daarna alles uitgelijnd en vastgezet. Omdat ik nu het boeggedeelte ga bouwen, heb ik besloten de binnenzijde nu maar eens flink op te schuren.  Ik heb de aanzet van de ronding nodig om deze door te zetten in het boeggedeelte.

 

Het schuren was wel even een flinke klus, ik heb in totaal 6 uur staan schuren. Vanmorgen alles nog even met de hand geschuurd en gepolijst met staalwol. De rondingen aan de binnenzijde zitten er nu naar mijn zin in.

 

Vanaf vandaag start ik dus met de spanten van het boegdeel. Deze worden niet op de kiel geplaatst, maar juist aan de zijkant. Daarnaast hebben ze allerlei rondingen en lopen ze beneden ook nog een taps toe. Wordt een flinke en een moeilijke klus waar ik zeker  een half jaar mee bezig ben.

 _______________
Groet,

Henk
 

 

 

27 november 2015

Vandaag de spanten 25, 26, 27 en 28 in elkaar gelijmd. Morgen worden ze voorzien van koperen pennen en opgeschuurd. Dan kunnen ze daarna op de kiel geplaatst worden en kan ik de kromming er in schuren.

_______________
Groet,

Henk