volgende < Pagina 4,  3, 2,  1 > vorige

17 februari 2019

 

Ik probeer iedere twee weken deze site bij te werken. Het heeft nu wat langer geduurd omdat ik een paar onderdelen moest voorbereiden en er is nu ook een 2e werkplek ingericht. De poortkleppen zijn inmiddels voorzien van de scharnierhengen, inclusief de benodigde oogpennen. Ze zitten nog niet vast aan de scharnierpennen, dit doe ik pas als de kanonnen geplaatst worden en dan werk ik ze ook direct verder af.

 

Zoals al eerder aangegeven hebben we besloten de kanonnen te voorzien van 'Broekriemen' en 'Takels/Talies', echter om de poortkleppen goed op te hangen moet ook de bediening van deze kleppen gemaakt worden. Deze bediening bestaat uit diverse blokken en touwen. Nu gaan hout en touw niet echt samen en ik had eigenlijk een extra ruimte nodig waar ik kleine onderdelen kan maken, zoals scharnierhengen, oogjes, haken, enz.

 

Nu had ik nog de werktafel staan waar ik de Vic 1:72 op heb gebouwd, deze gebruik ik om tekeningen te maken, enz., In de afgelopen weken hebben we deze ruimte ingericht om het touwwerk te doen en kleine onderdelen te maken. Zo heb ik eerst alle kanonnen voorzien van een broekriem inclusief de ogen en pennen om deze straks aan de wand vast te zetten. 

 

Daarnaast heb ik een mal gemaakt waar ik de takels van de kanonnen op kan zetten. Ik heb er nu bewust voor gekozen om het deel touw, waar aan getrokken wordt, recht te laten en niet, zoals veel collegae doen, mooi op te rollen. In het boek 'The Trafalgar Companion' wordt stapsgewijs uitgelegd wie, welke functie had bij het gebruik van het kanon en wat zijn positie was. Het touw werd hier in een rechte lijn uitgelegd en de bedieners van het kanon stelden zich achter deze lijn op. 

 

Als laatste heb ik een mal gemaakt voor de bediening van de poortkleppen. De eerste sets zijn nu gereed. Ik ga nu weer verder met de inrichting van het Lower Deck en daarbij wordt ook de dekconstructie van het "Middle Deck' meegenomen. De kanonnen en de luiken worden dan één voor één aangebracht en tussendoor kan ik dan weer een set nieuwe takels, enz., maken

 

________________

Groet,
Henk

 

 


20 januari 2019

 

De beplanking aan de buitenzijde is gereed. Alles is tot op de juiste hoogte beplankt. Ik heb besloten de sierlijsten in een later stadium aan te brengen en nu eerst verder te gaan met de poortkleppen. Ik moet eerlijk bekennen dat dit een behoorlijk tijdrovende klus is. Op zich niet erg, aankomende donderdag ben ik  4 jaar bezig met dit project en er ik verwacht er nog wel 15 jaar mee bezig te zijn.

 

De kleppen worden stuk voor stuk passen gemaakt op iedere geschutspoort. Omdat de berghouten dwars over de geschutspoorten heen lopen start ik met een dikke klep die geheel in de juiste vorm wordt gefreesd en geschuurd.  Op deze wijze lopen de berghouten door in de poortkleppen. Daarnaast moeten de kleppen aan de binnenzijde goed aansluiten aan de sponningen. Ik ben inmiddels op de helft van de poortkleppen v.w.b. het Lower Deck. Nog 8 te gaan en intussen ga ik starten met de  scharnieren van de kleppen.

________________

Groet,

Henk 

 


6 januari 2019

 

Het beplanken van de buitenzijde van de romp gaat langzaam maar gestaag door. Met een hoogtemeter heb ik alle benodigde lijnen uit gezet. Op de lijn plaats ik een stalen liniaal vast zodat ik de beplanking daar mooi tegen aan kan laten sluiten.

 

Op de vierde foto heb ik een fles Cava naast de romp gezet, zodat beter zichtbaar is hoe hoog Vic gaat worden. De romp aan de achterzijde is nu ruim 37 cm hoog.

 

In de romp zijn, conform de tekeningen, 2 schildpadden geplaats. Ik verwacht nog zeker 2 weken aan het beplanken te zijn en dan kan ik de sierlijsten aan gaan brengen. Wordt vervolgd

________________

Groet,

Henk 

 


23 december 2018

 

Het is de bedoeling dat de kanonnen door de geschutspoorten heen steken, ik wil de z.g. gevechtspositie uitbeelden. Daardoor komen de luiken van de Gun Ports in een geopende stand te staan en eigenlijk zijn ze dan het kwetsbaarst. De buitenzijde is nog niet geheel af en ik wil zo min mogelijk boven de luiken werken. Er valt wel eens wat naar beneden en je zal zien dat dit dan altijd op een luik valt, waardoor deze er zeker van af zal breken.

 

Voorlopig dus even eerst de planken aan de buitenzijde aanbrengen.

 

________________

Groet,

Henk 

 


6 september 2017

 

Het ging wat sneller dan gedacht. Het bovenste berghout is geplaatst en de voorlopig laatste rijen citroenhout zijn geplaatst. Vandaag alles nog even geschuurd en een laag olie gegeven. Er kan nu niets meer gebeuren met het ebbenhout!

Vic is inmiddels gedraaid zodat ik kan gaan starten met het inrichten van het ruim. Dit blog wordt daarom voorlopig afgesloten en ik start een nieuwe blog op voor het ruim.

 

Vic gaat voorlopig een paar dagen onder een laken, zodat de olie goed in het hout kan trekken en kan drogen. Intussen ga ik aan de slag om alle tekeningen te wisselen en de werkplaats gereed te maken voor het inrichten van het ruim

________________

Groet,

Henk 

 

2 september 2017

 

Het gele vlak tussen het middelste en het bovenste berghout is gereed, Vic wordt intussen een zeer imposante dame. Ze gaat steeds hoger en langer lijken. Er staat nu tenminste een schip in de werkplaats.

 

 In de aankomende weken wordt het bovenste berghout geplaatst en ik ga daarboven waarschijnlijk nog 1 of 2 rijen citroenhout plaatsen. Dan is de buitenzijde voor mij voorlopig voldoende opgebouwd. Ik kan ook niet verder omdat ik eerst de schildpadden moet plaatsen. Deze worden voorzien van messing schijven en ik heb helaas nog geen goede draaibank gevonden.

 

Er worden genoeg draaibanken aangeboden, maar die zijn voor mij  te groot, te oud, enz. Op gebied van machines ben ik zeer kieskeurig en ik ga nu geen dure machine kopen voor alleen 8 schijven. Ik wacht met die schijven tot ik meer draaiwerk heb en ik zoek rustig verder naar een goede draaibank. Intussen  ga ik de binnenkant van het ruim verder af maken. Werk genoeg dus

 

________________

Groet,

Henk 

 

25 augustus 2017

 

Het middelste berghout is gereed, het zat allemaal flink mee. Vanmiddag de laatste klemmen losgemaakt, alles nog even geschuurd en een dun laagje olie gegeven. Wat opvalt is dat het citroenhout direct een stuk geler wordt. Ik heb de eerste plank boven het middelste berghout geplaatst en je ziet direct het grote verschil.

 

Tussen het middelste en bovenste berghout komen 5 lagen planken. Ik kan dus weer even vooruit.

________________

Groet,

Henk 

 

19 augustus 2017

 

Het is met de koperen platen iets anders gelopen dan gedacht. Na alle plaatjes geknipt waren en ik een aantal voorzien had van gaten, heb ik ze eerst 'Dry Fit' op de romp geplaatst. Nu kan ik, vanwege de stroomvoorziening in de romp, maar een strook koperen platen maken van circa 18 cm breed. Het is niet zover gekomen.

 

Mijn vrouw merkte het aan mijn stemming op de dag dat ik ze op de romp geplaatst had. Hoewel alles er goed uit zag, werd ik zelf steeds wat chagrijniger.  De reden was dat ik het gedeelte koper niet mooi vond staan op de romp. Ik heb ze opgepoetst, geborsteld, alles geprobeerd.....In mijn ogen bleef het een verkeerde vlek op de romp, die het gehele beeld van de romp ruw doorbrak. Uiteindelijk hebben we besloten de koperen platen (voorlopig) niet te plaatsen.

Nu hebben er niet altijd koperen platen op de romp van Vic gezeten en kun je dat als argument gebruiken. Dit doe ik niet, het ziet er gewoon niet goed uit. Wel als de romp geheel voorzien zou zijn van koperen platen, maar dan kan nu niet.

 

Zodoende heb ik haar weer in de andere mal gezet en ben ik verder gegaan met het vlak tussen het onderste en middelste berghout. Intussen heb ik de balken gereed gemaakt voor het middelste berghout. De eerste ga ik morgen plaatsen en zo starten we met het middelste berghout

 

________________

Groet,

Henk 

 

12 augustus 2017

 

Afgelopen week een paar dagen vrij gehad en zodoende kon ik aardig productie draaien. De korte stukken Berghout aan de stuurboordzijde zijn gereed. Omdat het koper voor de platen nog niet binnen was en het buigen flink wat tijd in beslag nam, ben ik begonnen met de beplanking  tussen het onderste en middelste Berghout. Ik gebruik hiervoor Citroenhout, dit hout heeft een gele kleur en die gebruik ik om de gele vlakken te maken.

 

Gisteren is eindelijk het koper binnen gekomen, dus ik heb Vic weer op de andere mal gezet. Ik ben begonnen met het dichtmaken van de onderzijde van de achterspiegel. Omdat die zwart moet worden, gebruik ik hiervoor Ebbenhout. Zodra dit deel dicht is, kan is de achterkanten van de onderste Berghouten afwerken.

 

Intussen zijn de voorbereidingen voor de koperen platen gestart. Ik kom daar volgende week op terug

________________

Groet,

Henk 

 

4 augustus 2017

 

Ik moet nog één plank buigen/plaatsen en dan is het  onderste berghout aan deze zijde gereed. De achterzijde van het berghout wordt pas bijgewerkt zodra de planken onder de achter spiegel geplaatst worden. Ik doe dat gelijk met het plaatsen van de koperen platen, Vic staat dan toch weer op haar kop en dan kan ik er goed bij.

 

Om te voorkomen dat het ebbenhout gaat splinteren, heb ik het hout voorzien van 1 laag Tungolie. Na lang zoeken heb ik een goede Tungolie gevonden en met deze olie wordt al het hout afgewerkt.

 

Zodra deze zijde gereed is, ga ik aan de slag om het berghout aan de andere zijde te plaatsen. Dit zijn korte stukken aan de boeg en achterzijde.

________________

Groet,

Henk 

 

28 juli 2017

 

De koperen platen en messing spijkers zijn binnen. Het is de bedoeling om de koperen platen te maken van dun koper en daarvoor heb ik 0,1 en 0,3 mm dik koper besteld. Nu blijkt 0,3 mm in praktijk te dik te zijn en 0,1 mm is te dun. Als er een korrel onder ligt en je wrijft er over heen, dan zie je dat direct terug in de plaat. Ik heb flink moeten zoeken, maar ik heb nu eindelijk koperen platen gevonden van 0,2 mm dik. Helaas duurt de uitlevering vanwege de vakantie 3 weken.

 

Intussen dus maar het onderste berghout afbouwen. Nu is het werken met Ebbenhout weer nieuw voor mij en ik heb weer de nodige leermomenten gehad. Het hout is zeer hard en het buigen kost veel meer tijd dan gedacht. De planken van het berghout zijn zo'n 6 mm dik en om deze goed te kunnen buigen week ik ze eerst 24 uur in water en laat ik ze daarna zeker 3 tot 3,5 uur stomen.

 

Een paar jaar geleden hebben we een flinke discussie gevoerd op een forum over hoe de 'Gun Ports' aansluiten op de beplanking van de romp. Ik volg hier de tekeningen van John MCKay en die is hetzelfde zoals we destijds in de discussie concludeerden. De 'Gun Ports' worden dus later nog eens voorzien van een plank die over de beplanking van de romp heen gaat.

 

Intussen is al een flink stuk gereed van het onderste berghout en is deze voorzien van messing pennen.

________________

Groet,

Henk