Home » HMS Victory 1:48 POF » Middle Deck » Blog Middle Deck -- 2

Pagina 2,    > vorige

7 november 2020

Tijdens de productie van de  "Jeer Bitts" en de Topsail Sheet Bitts" heb ik het voorste deel van het 'Middle Deck' in de olie gezet en intussen is de productie van de dekconstructie van het 'Upper Deck' gewoon door gegaan. Er zijn weer lantaarns aangebracht en zodra de olie droog was, heb ik een flink aantal 'Guns' geplaatst. Op deze manier kan ik door de weeks ook aan de gang met de productie van de takels

 

Voordat ik kon starten met de productie van 'Bitts' moest eerst de goede lengte bepaald worden. Deze 'Bitts' lopen namelijk door het 'Middle- & Upperdeck' heen en de bovenzijde van deze 'Bitts' steken uiteindelijk uit op het "Quarterdeck". Ik heb een tekening waarop deze 'Bitts' in een schaal van 1 : 24 tot in details zijn uitgetekend, dus ik kon deze vrij nauwkeurig bouwen.

 

De "Bitts' hebben op het 'Quarterdeck' een zwarte kleur, dus ik heb besloten ze te maken uit ebbenhout. Op zich is het werken met ebbenhout al een flinke uitdaging, het is ontzettend hard en het splintert onder je weg als je geen scherp gereedschap gebruikt. Uiteindelijk kon ik de 'Bitts' gisteren met speciale lijm in elkaar zetten, nog een keer in de olie zetten en plaatsen. 

 

Als je goed op de foto's kijkt, dan zie je in de midden onder de dekbalken een los stuk hout staan. Dit maak ik bij iedere dekbalk apart op maat en is bedoeld om deze in de gebogen stand te drukken. Zodra de rest van de dekconstructie is aangebracht wordt deze vervangen door een vaste pilaar. Bij de 'Bitts' worden de dekbalken opgevangen in een uitsparing.

 

_____________

Groet,
Henk

 

18 oktober 2020

Het is al weer ruim 1,5 maand geleden dat ik de site een  update heb gegeven, maar er was ook niet veel te melden. Tot aan de hoofdmast is het een kwestie van Guns plaatsen en de dekconstructie van het Upper Deck aanbrengen. De uitdaging zit dan nog even in het aanbrengen van een lantaarn, deze testen en dan weer door met de volgende spant. Zoals ik het werk nu omschrijf lijkt het wel erg saai, maar dat is het niet. Het blijft wisselend werk en leuk om te doen, maar toch ga je dan even het echte denkwerk missen. 

 

Nu is bijna de dekconstructie bij de hoofdmast aan de beurt en vooral de laatste twee weken ben ik al weer aan het uitzoeken hoe ik een en ander aan moet gaan brengen. Zoals op de tekening, die aan de muur hangt, te zien is, komen er flinke staanders rond the Main Mast en the Fore Mast te staan en deze lopen door de bovenliggende dekconstructies heen. Voor degene die geïnteresseerd zijn voor de namen van deze staanders, ik heb de Engelse benaming kunnen vinden in het boek The Anatomy of Nelson's Ships , pagina 20, uitklapbare tekening. De 2 staanders aan de achterzijde van de mast worden 'Jeer Bitts' genoemd en de 2 aan de voorzijde Topsail Sheet Bitts. Kortom weer wat tekenwerk en weer eens wat anders.

_____________

Groet,
Henk

 


30 augustus 2020

De bouw heeft vanwege de hitte even stil gelegen, maar  ik ben toch aardig opgeschoten. Op dit moment staan 6 van de 14 guns op hun plek en ik moet eerlijk toegeven dat Vic aan de buitenzijde steeds meer indruk geeft met alle guns.

 

Ik heb alle steunpilaren van het Middle Deck gereed gemaakt, dus deze kan ik in de aankomende maanden uit mijn werkvoorraad pakken. De dekbalken van de Upper Deck lopen meer rond dat de dekbalken van de dekken eronder  en niet onder iedere dekbalk staan steunpilaren. Ik zet dus tijdens het bouwen van de dekbalken een tijdelijke steunpilaar onder de dekbalk waar geen steunpilaar komt. Zodra de gehele constructie weer vast zit aan een dekbalk met steunpilaren, dan worden de tijdelijke steunpilaren verwijderd. Op deze wijze blijft de gehele constructie in de juiste kromming staan.

_____________

Groet,
Henk