Pagina 2,    > vorige

23 december 2020

 

Na het bouwen van de "Galley" en het plaatsen van de "Brodie Stove" moesten alleen de dekbalken van het "Upper Deck" geplaatst worden. Na ruim een jaar werk is het inrichten van "The Middle Deck" gereed. Er zijn 14 stuks "24 pound Guns" geplaatst en op het dek branden 8 lantaarns. Ik ben nu 6 jaar bezig met dit project en kan nu zeggen dat ik iets over de helft ben.

 

Af en toe doe ik de onderste lantaarns even aan en neem ik even de tijd om de onderste dekken te bekijken. Ik geef eerlijk toe dat dit best wel eens meer dan  een uurtje duurt. Er is namelijk zo veel te zien. Ik heb daarom ook even een foto er bij gezet waarbij je vanuit de achterspiegel naar voren kijkt. Vic wordt ook aan de buitenzijde steeds imposanter. Er zijn nu 29 van de totaal 52 "Guns" geplaatst.

 

In de aankomende dagen ga ik de werkzaamheden voor het inrichten van "The Upper Deck" voorbereiden en daarbij wordt ook de dekconstructie voor "The Quarter Deck" aangebracht. Nu is deze constructie een stuk lichter en eenvoudiger dan de onderste dekken. Buiten het leggen van zwart witte tegels in "The "Admiral's Day Cabin" & "Dining Cabin" zit er wel flink wat voorbereiding en werk in de bouw van de "Beakhead & Bulkhead".

Daarnaast moeten er 15 stuks 12 "pound Guns Long" gemaakt worden, dus er is nog genoeg werk. Volgens mijn planning moet het inrichten van het "Upper Deck" eind 2021 gereed zijn.

 

Fijne feestdagen 

 

_____________

Groet,
Henk

 

6 december 2020

In de afgelopen weken ben ik flink opgeschoten. Alle "24 Pound Guns" zijn geplaatst en voorzien van takels. De dekconstructie van het  "Upper Deck" tussen de hoofdmast en 'The Brodie Stove' is vrij eenvoudig. Buiten de verlichting en de bediening van de luiken om hoeft er verder niets aangebracht te worden. Dit deel zit er nu in en ik ben aangekomen bij het voorste deel. Dat deel geeft wat meer uitdagingen.

 

Onder de volgende dekbalk komt de eerste wand van de Galley te staan. Ik heb nog al wat onderzoek gedaan naar de uitvoering van de Galley. In de huidige situatie is deze voorzien van ramen, staat er een soort werkkast in, enz. Deze wijkt dus flink af van de uitvoering die op de tekening staat van John McKay. Ik heb dus besloten mij volledig vast te houden aan de tekeningen.

 

Daarnaast ga ik ook weer verder aan de slag  met 'The Brodie Stove'. Deze moet nog worden voorzien van kleine onderdelen, enz. Ik zal de voorgang hiervan bijhouden in de aparte blog "The Brodie Stove"

_____________

Groet,
Henk

 

7 november 2020

Tijdens de productie van de  "Jeer Bitts" en de Topsail Sheet Bitts" heb ik het voorste deel van het 'Middle Deck' in de olie gezet en intussen is de productie van de dekconstructie van het 'Upper Deck' gewoon door gegaan. Er zijn weer lantaarns aangebracht en zodra de olie droog was, heb ik een flink aantal 'Guns' geplaatst. Op deze manier kan ik door de weeks ook aan de gang met de productie van de takels

 

Voordat ik kon starten met de productie van 'Bitts' moest eerst de goede lengte bepaald worden. Deze 'Bitts' lopen namelijk door het 'Middle- & Upperdeck' heen en de bovenzijde van deze 'Bitts' steken uiteindelijk uit op het "Quarterdeck". Ik heb een tekening waarop deze 'Bitts' in een schaal van 1 : 24 tot in details zijn uitgetekend, dus ik kon deze vrij nauwkeurig bouwen.

 

De "Bitts' hebben op het 'Quarterdeck' een zwarte kleur, dus ik heb besloten ze te maken uit ebbenhout. Op zich is het werken met ebbenhout al een flinke uitdaging, het is ontzettend hard en het splintert onder je weg als je geen scherp gereedschap gebruikt. Uiteindelijk kon ik de 'Bitts' gisteren met speciale lijm in elkaar zetten, nog een keer in de olie zetten en plaatsen. 

 

Als je goed op de foto's kijkt, dan zie je in de midden onder de dekbalken een los stuk hout staan. Dit maak ik bij iedere dekbalk apart op maat en is bedoeld om deze in de gebogen stand te drukken. Zodra de rest van de dekconstructie is aangebracht wordt deze vervangen door een vaste pilaar. Bij de 'Bitts' worden de dekbalken opgevangen in een uitsparing.

 

_____________

Groet,
Henk

 

18 oktober 2020

Het is al weer ruim 1,5 maand geleden dat ik de site een  update heb gegeven, maar er was ook niet veel te melden. Tot aan de hoofdmast is het een kwestie van Guns plaatsen en de dekconstructie van het Upper Deck aanbrengen. De uitdaging zit dan nog even in het aanbrengen van een lantaarn, deze testen en dan weer door met de volgende spant. Zoals ik het werk nu omschrijf lijkt het wel erg saai, maar dat is het niet. Het blijft wisselend werk en leuk om te doen, maar toch ga je dan even het echte denkwerk missen. 

 

Nu is bijna de dekconstructie bij de hoofdmast aan de beurt en vooral de laatste twee weken ben ik al weer aan het uitzoeken hoe ik een en ander aan moet gaan brengen. Zoals op de tekening, die aan de muur hangt, te zien is, komen er flinke staanders rond the Main Mast en the Fore Mast te staan en deze lopen door de bovenliggende dekconstructies heen. Voor degene die geïnteresseerd zijn voor de namen van deze staanders, ik heb de Engelse benaming kunnen vinden in het boek The Anatomy of Nelson's Ships , pagina 20, uitklapbare tekening. De 2 staanders aan de achterzijde van de mast worden 'Jeer Bitts' genoemd en de 2 aan de voorzijde Topsail Sheet Bitts. Kortom weer wat tekenwerk en weer eens wat anders.

_____________

Groet,
Henk

 


30 augustus 2020

De bouw heeft vanwege de hitte even stil gelegen, maar  ik ben toch aardig opgeschoten. Op dit moment staan 6 van de 14 guns op hun plek en ik moet eerlijk toegeven dat Vic aan de buitenzijde steeds meer indruk geeft met alle guns.

 

Ik heb alle steunpilaren van het Middle Deck gereed gemaakt, dus deze kan ik in de aankomende maanden uit mijn werkvoorraad pakken. De dekbalken van de Upper Deck lopen meer rond dat de dekbalken van de dekken eronder  en niet onder iedere dekbalk staan steunpilaren. Ik zet dus tijdens het bouwen van de dekbalken een tijdelijke steunpilaar onder de dekbalk waar geen steunpilaar komt. Zodra de gehele constructie weer vast zit aan een dekbalk met steunpilaren, dan worden de tijdelijke steunpilaren verwijderd. Op deze wijze blijft de gehele constructie in de juiste kromming staan.

_____________

Groet,
Henk