volgende< Pagina 3, 2, 1 >vorige

 

16 oktober 2016

 

Ik ben de laatste planken aan het buigen, opspannen en laten drogen. Ik heb straks namelijk geen ruimte meer om ze vast te zetten en ze te laten drogen. Zodra de laatste plank droog is, kan ik de laatste 4 planken aan de romp vast zetten.

 

Dit geeft dus wat extra tijd om de Steps te frezen. Ik heb een paar foto's genomen met een figuur(1:48) erbij, zodat zichtbaar wordt hoe groot deze steps in werkelijkheid zijn.

 

Tussendoor heb ik met een schietlood de exacte plaats voor de Steps afgetekend op de Keelson. Als laatste zijn de Steps voorzien van het gat waar de pen, aan de onderzijde, van de mast in komt te staan.

 

Aankomende week dus de laatste planken en de Steps, inclusief messing pennen, plaatsen.

_________________

Groet,

 

Henk 

  

 

15 oktober 2016

 

Het voorste gedeelte zit, op een klein hoekje na, bijna dicht. Omdat in deze hoek alleen nog maar dikke planken komen te leggen, gaat het wat langzamer. Hierdoor kan ik al vast aan de Steps gaan werken, deze geven nog al wat freeswerk.

 

Omdat ze op de Keelson komen te staan, maak ik ook de Steps van Azijnhout. Vanmiddag heb ik eerste drie rechthoekige blokken gefreesd, daarna heb ik de vormen van de Hoofdmaststep gefreesd. Deze staat iets schuin naar achteren, zodat de mast, die ook achterover helt, recht in de Step steekt.

 

Het wordt dus in de aankomende dagen rustig doorwerken aan de laatste planken en het frezen van de Steps.

 

_________________

Groet,

 

Henk 

 

 

14 oktober 2016

 

Het achterste deel van het ruim is dicht en klaar. Nu nog alleen het voorste deel dicht maken en dan kan de romp uit de mal. Dit gaat wat langzamer omdat ik steeds balken moet opspannen en deze 24 uur laten drogen.

 

 Intussen ga ik de "Steps" tekenen. Ik ken de Nederlandse naam niet, maar dit zijn blokken op de Keelson waar de onderzijde van de mast op gezet wordt. 

Ik zal dit weekend de tekeningen even fotograferen en posten.

_________________

Groet,

 

Henk 

 

 

11 oktober 2016

 

Zo.... even een ander toestel gepakt waardoor de kleuren wat beter uitkomen. Ik moet nog even wennen aan het scherpstellen van de foto's, maar dat komt vanzelf wel goed.

 

 Het middenstuk is nu dicht en ook aan de achterzijde schiet het aardig op. Intussen wordt ook aan de boeg gewerkt. Het systeem is nu zo dat ik iedere avond een paar planken in het water leg en dit ruim 24 uur laat weken. Daarna worden de benodigde planken gestoomd en opgespannen. Na 24 uur is het hout voldoende gedroogd om het in het ruim aan te brengen. Pennen er in en dan weer door naar de volgende plank.

 

Op onderstaande foto's zijn de vanavond opgespannen planken en die worden morgenavond weer aan de spanten gepend. 

_________________

Groet,

 

Henk 

 

 

9 oktober 2016

 

Vandaag werd ik dus gebeld door de Back Office met de vraag waarom het spiegeldeel steeds net niet op de foto staat. Nu weet die ouwe dat ik nog niet tevreden ben met het achterste deel van de spanten, ik heb dat ook al een paar maanden geleden aangegeven in een topic. Bij het nemen van foto's laat je dan dat stukje net even buiten het beeld vallen.

 

Nu mag iedereen ook weten dat niet alles perfect gaat, ik heb daarom vandaag wat extra foto's gemaakt van de achterzijde(zie de onderste rij). Nu is het bijna onmogelijk om in de hoeken te werken, dus ik werk de beplanking zo goed mogelijk af aan de achterzijde. Ik gaf vanmiddag al bij de ouwe aan dat je er later toch niets van ziet omdat er een houten schot voor komt... zie middelste foto en de rechtse foto van de Vic van Alexandru.

 

Voorlopig lig ik op schema en kan de romp eind dit jaar uit de mal

 

_________________

Groet,

 

Henk 

 

 

7 oktober 2016

 

In de afgelopen week heb ik 's avonds lekker kunnen door bouwen. Er zijn flink wat planken bijgekomen, zeker aan de achterzijde. Het is best wat puzzelen met de planken. In het midden zitten verschillende series met dunne en dikke planken. Aan de boeg en achterzijde is het bestaat het grootste deel uit dikke planken. Voorlopig gaat alles voorspoedig

_________________

Groet,

 

Henk

 

 

2 oktober 2016

 

Het beplanken van het ruim vordert gestaag. Het meeste werk zit in de krommingen van de boeg en de achterzijde. Het vergt veel puzzelwerk om de ronding er goed in te houden. Er worden dus veel planken verjongd.

 

Als ik nu naar de huidige planning kijkt, dan hoop ik eind dit jaar gereed te zijn met het ruim en dan kan ze uit de mal gehaald worden.

_________________

Groet,

 

Henk

 

 

25 september 2016

 

Afgelopen week heb ik mijn voorraad planken voor het ruim weer aangevuld, er gaat een beste hoeveelheid hout in het ruim. Het meeste werk zit hem nu in de rondingen van de boeg en het achtersteven.


Hieronder de laatste foto's

 

_________________

Groet,

 

Henk

 

 

17 september 2016


Ik ben, ondanks het warme weer, al weer iets verder. Er komen regelmatig mensen in mijn werkplaats om de Vic te aanschouwen. Vooral voor degene die het schip niet kennen, is het moeilijk in te schatten. Vaak wordt de Batavia er bij gehaald om haar daar mee te vergelijken, echter m.i. is dat totaal niet vergelijkbaar.

 

Ik heb dus een paar miniaturen gevonden, die ook schaal 1:48 hebben. Ik heb ze deze week binnen gekregen en direct wat foto's gemaakt met hen in en bij het schip. Geeft wel even een ander beeld. Vanmiddag had ik de eerste die zich verbaasde over de grootte van Vic.

_________________

Groet,

 

Henk

 

 

11 september 2016

 

Een paar foto's van de laatste stand van zaken. Ik werk nu vanaf onderen en boven naar het midden toe. Alles is nu nog licht geschuurd, want ik twijfel nog een beetje aan de hoeveelheid schuren. Normaal werk ik alles spiegelglad af, maar ik wil het schip ook waarheidsgetrouw bouwen en het ruim is nu niet de plek waar alles spiegelglad afgewerkt is. Ik ga nog een keer de foto's van ome Jan bekijken.

 

_________________

Groet,

 

Henk

 

 

10 september 2016

 

Afgelopen week ben ik rustig door gegaan met het beplanken van het ruim. Ik moet eerlijk bekennen dat de binnenkant beplanken een stukje moeilijker is dan de buitenzijde. Met name de holle rondingen geven extra werk. De planken moeten er namelijk ingedrukt worden en dan vastgehouden worden.   Daarnaast zijn deze planken totaal niet te vergelijken met de houten latten in een kit. De dunste plank is 2,3 mm en de dikste is 4,3 mm met een breedte van 5,8 tot 6,2 mm

 

Niet alles lukt met mijn speciaal gemaakte klemmen en ik heb inmiddels al van alles geprobeerd. Ik gebruik nu ook tyraps en eigenlijk werkt dit het beste om de plank in de holle curve vast te zetten. Ik heb inmiddels een flinke lading tyraps besteld bij mijn schoonzoon.

 

Aan de stuurboordzijde van de kiel heb ik inmiddels de rand van het open gebied bereikt. De spanten steken er hier en daar nog een stukje buiten, deze worden later precies met de beplanking gelijk gemaakt.

 

Het is enorm veel werk, maar ontzetten leuk om te doen.... morgen weer verder

_________________

Groet,

 

Henk

 

 

 

3 september 2016

 

Ik heb de afgelopen week niet veel kunnen doen vanwege 3 dagen trainen in Weeze.  Vanmorgen heb ik alles maar weer eens te voorschijn gehaald en alles opgestart. Op dit moment werk in op verschillende plekken in het ruim. De balkwegers vorderen gestaag. Zodra een balk geplaatst is, verstevig ik hem direct door daar onder een paar planken te plaatsen.

 

Ik laat de balkwegers meestal ruim een dag, opgespannen, tegen de spanten zitten. In de tussentijd smeer ik ze 5 keer in met sterk verdunde houtlijn. Deze houtmelk trekt in de balk en zorgt ervoor dat de krommingen er in blijven staan. Daardoor hoef ik ze later niet nog een keer op te spannen en passen ze altijd.

 

Intussen worden ook de planken bij de kiel geplaatst. Er wordt dus nu stevig aan alle kanten in het ruim gewerkt

 

_________________

Groet,

 

Henk