volgende <   Pagina 13, ... , 3, 2, 1

 

 

2 juni 2013

 

Afgelopen week het eerste dek beplankt. Geschuurd en gelakt. Vanmorgen nog een keer opgeschuurd met korrel 1000 en nabehandeld met staalwol.
Dansvloer is er niets bij

Aankomende weken mag ik mij richten op de 2e laag beplanken van de romp

 

_________________
Groet,

Henk

 

 

25 mei 2013

 

Afgelopen dagen de zijspiegels afgewerkt. Ga me voorbereiden op de 1e keer beplanken Vanmiddag van Germt een schema gekregen hoe ik het moet aanpakken. Ik snap het 4 planksysteem, maar moet wel even alles goed narekenen. Wil namelijk niet voor paal staan als ik de boot mee neem naar Barneveld. :)

 

_________________
Groet,

Henk

 

 

 

 

20 mei 2013

 

Binnenkort ga ik starten met de eerste dekken te voorzien van planken/deklatten. Juiste term krijg ik vast nog te horen.
Ik heb allerlei oplossingen en mogelijkheden gezien om het dek oud te laten lijken. Daarnaast nog diverse mogelijkheden om het tussen de planken zwart te laten lijken. De een werkt met een zwarte stift en een ander gaat zo ver dat hij zwart garen tussen de planken lijmt. Wat is nu de beste en mooiste oplossing?

 

Breewnaden...4 planks sysyteem... had ik moeten weten, maar zo leer ik ook weer wat. Ben nu aan het bedenken welke verf ik het beste kan gebruiken. Bij mijn vorige boot heb ik verf op waterbasis(Vallejo) gebruikt. De gebruikshandleiding geeft nu Humbroll aan, maar ik zag dat Ton ook Admiralty paint verkoopt. Heb vamorgen flink zitten speuren, maar niet echt tot een keuze kunnen komen

 

_________________
Groet,

Henk

 

 

19 mei 2013

 

Ik heb de fout gemeld bij de leverancier. Je kan dan wachten op een nieuw onderdeel of gewoon repareren. Ik heb voor het laatste gekozen. Er moeten in totaal 3 lagen op. De eerste is van lindenhout, daarna komt nog een notenlaag en een laag met koperen platen. Vooraf heb ik bij een paar forumvrienden advies gevraagd en deze wezen mij o.a. op een werkinstructie "het beplanken van een scheepsromp"(even googelen). Dit stuk en de adviezen hebben mij enorm geholpen.

 

_________________
Groet,

Henk

 

 

18 mei 2013

 

Na drie weken bouwen is de romp eindelijk dicht. Gisteren de laatste latten er in gelijmd en vandaag de romp opgeschuurd. Klein beetje houtvuller gebruikt, maar m.i. zit ie er strak in.

Aan het eind klont houtvuller flink verdund met water en even met een spons over de latten gegaan. Daarna korreltje 400 en hatseflats....op naar de volgende pagina.

 

_________________
Groet,

Henk

 

 

1 mei 2013

Vier dagen bezig en weerzijden zitten al 8 planken op.

Vanmorgen even opgeschuurd met korrel 150 en ik ben best trots op mijn werk. Feitelijk is dit mijn eerste keer dat ik een romp beplank. De planken sluiten naadloos op elkaar aan.

Zit nog wel met mijn 2e foutieve spant in mijn maag. Deze vul ik per plank steeds wat op.

_________________
Groet,

Henk

 

 

27 april 2013

Na het zwart schilderen ben ik de afgelopen periode bezig geweest de zijschotten te plaatsen. In de tussentijd ook maar even een draaitafel gemaakt, waarop ik het schip ondersteboven kan gaan beplanken.

Was best nogal wat werk. Ze zitten nu op beide kanten gelijk. Heb namelijk over de spanten naar de kiel gemeten. Ik ben er wel tevreden mee.

Van de week de nodige spanten afgeschuind en voorbereid op het beplanken. Gisteren de eerste plank er nat opgezet en vanacht laten drogen. Vanmorgen begonnen met het vastzetten van de eerste plank.

De eerste zit er op en die sluit feilloos aan op de zijschotten. Ik ben er wel tevreden mee. Dus direct maar de 2e lat er nat op gespannen.

Ik was van de week in de Karwei en daar hebben ze handige kleine lijmtangen van Skandia(zie voorzijde). Deze hebben een spanweidte van 10 cm en kosten rond de 2,5 euro. Ik heb ze direct maar allemaal meegenomen. Geen prijs en verdomd gemakkelijk.


_________________
Groet,

Henk

 

 

 

 

13 april 2013

Na de bouw van 'De Resolve, ben ik over gegaan naar de bouw van statische historische zeilschepen. Begin dit jaar heb ik gekozen voor de H.M.S. Victory en deze is in april binnen gekomen. Ik zal het bouwverslag de aankomende dagen nog aanvullen.

 

De handleiding geeft aan dat eerst de houten delen met geschutspoorten pas gemaakt moeten worden met het 2- en achterdek. Er wordt zodoende van boven naar beneden gewerkt.

Ik heb veel gekeken naar diverse bouwverslagen. Daar staan veel tips in. Heb van tevoren gecheckt of alle spanten goed symetrisch uitgesneden waren. Alles nagekeken en nagemeten!

Zit ik vanmiddag nog even mijn bouwverslag na te kijken en dan valt mijn oog op een detail, die mij nog niet eerder was opgevallen.

Ik zie dat mijn 2e spant duidelijk korter is dan de anderen. Dat gaat nooit goed komen. Direct nagemeten, blijkt deze 6,5 mm korter te zijn. Nu zitten er geen 1:1 tekeningen van de onderdelen in het pakket. Maar zo zie je dat er toch fouten kunnen zitten in het pakket.

Direct maar aan de slag gegaan om het te repareren.

Eerst maar 5 mm opgehoogt met een latje en heb er daarna deze opgevuld met nog een strip van 5 x 1,5 mm. Nu ik toch bezig was heb ik direct de gehele boeg opgevuld met Balsahout. Ziet je straks toch niet, maar het planken gaat dan wel wat gemakkelijker.


_________________
Groet,

Henk

 

volgende <   Pagina 13, ... , 3, 2, 1