2 september 2018

Voordat ik verder ga met het Lower deck, de pompen, enz., moet ik eerst het roer afmaken. Op het dek wordt het roer namelijk voorzien van de Tiller Sweep, dit is het mechanisme om het roer te besturen.

 

Ik ben gestart met de scharnierdelen waar het roer in komt te hangen. Als eerste heb ik de bussen gemaakt waar de scharnierpennen van het roer in komen.  Deze bussen zijn ingefreesd zodat het gat precies op de goede afstand komt.

 

Na het frezen heb ik de steunen gemaakt en deze iets voorgevormd. Daarna de bussen op de steunen gesoldeerd en zo kon het eerste scharnierdeel aangebracht worden.

 

Nu is de ene zijde wel beplankt en de andere zijde niet. Hierdoor moesten de beugels aan weerszijden aangepast worden. Ondanks alles zitten alle bussen op één lijn waardoor het roer goed en soepel kan draaien.

 

Intussen ben ik gestart met de voorbereidingen van de pompen en de beplanking van het Lower Deck. Aankomende week ga ik eerst starten met het dek van het Lower Deck.

________________

Groet,

Henk

 

12 augustus 2018

In eerste instantie had ik de maten van het roer direct overgenomen van maar één van de tekeningen. Dit bleek een zeer slecht idee te zijn geweest, er zitten namelijk fouten in de tekeningen. Ik moet de maten vergelijken met de andere tekeningen en ook nog eens kijken of ze echt overeenkomen met het model. Het eerste roer was dus een stuk tekort waardoor deze niet door liep naar het Middle Deck. De bovenzijde van het roer loopt namelijk door naar het Middle Deck en wordt daar afgedekt met een 8 hoekige kast. Deze kast kon weggenomen worden en, indien nodig, kon men het roer daar ook bedienen.

 

Tijdens een kop koffie, buiten aan de tuintafel, zat ik mijn fout te bespreken met mijn vrouw. Er zaten best al wat uren in en dan is het even balen als je zo'n fout maakt. De teleurstelling was echter van korte duur omdat onze kleindochter aandacht kreeg voor het roer.  Die gebruikt hem nu om er op te kauwen en te slaan op alles wat er in haar buurt is.

 

Ik heb er maar een gat in gemaakt, touw er doorheen en onze kleindochter heeft de mooiste bijtring die er is.

 

Ik heb dus een langer roer gemaakt. Om de benodigde lengte en gaten goed uit te kunnen meten heb ik de deckconstructie van het Middle Deck in 'dry fit' aangebracht. Daarna was het een kwestie om het roer goed te plaatsen en alles goed uitgemeten om de gaten en de totale hoogte van het roert te bepalen.

 

Omdat het roer schuin staat moeten de gaten onder een bepaalde hoek aangebracht worden en deze gaten moeten ook nog vierkant zijn. Dit kan je alleen maar op de juiste manier doen door regelmatig het roer op zijn plek te plaatsen en regelmatig alles te controleren.

 

Hierna moest de kop van het roer verstevigd worden. Ik heb er voor gekozen om hiervoor messing te gebruiken en deze niet te solderen. De strips zijn om de kop heen getrokken en vastgezet met spijkers van 3,5 mm.  Ik heb gekozen voor messing van de juiste dikte, dit betekent dat je deze ook echt over elkaar moet laten lopen zodat er geen ruimte is tussen de banden en het hout. Het is een bewerkelijke manier en dit heeft mij gewoon een dag werk gekost, maar ik ben tevreden met het resultaat.

 

De onderdelen  van het scharnier die op het roer komen heb  ik gefreesd uit 3 mm  messing. Deze 6 onderdelen hebben allemaal een verschillende lengte en worden zijn voorzien van een pen. Ik heb daarvoor aan de kopzijde een gleuf gefreesd, waardoor de pen goed in de vork gesoldeerd kan worden. Op deze wijze zie ook geen soldeertin zitten.

 

Daarna zijn alle benodigde gaten geboord in de zijkant van het scharnier en omdat de scharnieren deels in het roer vallen, heb ik daarvoor de benodigde gleuven gefreesd. Het was daarna een kwestie van scharnierdelen op het roer schuiven en deze vastzetten met spijkers.

 

 

Het roer staat voorlopig even los op zijn plek. Als laatste moet ik de scharnieronderdelen maken die op de achterspiegel komen en het roer op zijn plek houden. Daarvoor moet de "Stern Post" ook nog aangepast worden.  De moet een V-vorm krijgen en daar lopen de scharnieronderdelen weer strak overheen.

 

Omdat ik messing gebruik en deze niet wil zwarten, moet ik even naar een goede manier zoeken om de onderdelen te solderen. De messing onderdelen zullen in de loop der jaren vanzelf verkleuren, maar dan moet je geen klodders tin zien. Dit wordt dus vervolgd.

 

Intussen is mijn verdeelapparaat door Magazijn Blijdorp geleverd, dus ik kan ook weer verder met de kaapstanders. Zoals het er nu uit ziet, heb ik deze ook nodig om de andere scharnieronderdelen voor het roer te maken. Daarnaast zijn we deze week weer bij Fijnhout Amsterdam langs geweest. Ik had namelijk nog wat hout nodig voor de beplanking van het Lower Deck. 

 

Onlangs is Ome Jan Zwart weer langs geweest om Vic te inspecteren, zoals wij dat noemen. Daar hebben we stil gestaan bij de rode kleur van de romp op het Lower Deck. We hebben samen even zitten discussiëren over de vraag waarom de romp nu wit is, vroeger rood, enz. Uiteindelijk kom je dan uit op vragen waarom de romp buiten vroeger zwart en geel was en het geel nu vervangen wordt door een soort roze kleur.

 

Nadat het overleg met Jan hebben mijn vrouw en ik maar weer eens  een bouwoverleg gehad en besloten het advies van Jan te volgen. Inmiddels heb ik een flinke voorraad Esdoornhout gekocht om de dekken te beplanken. De romp aan de binnenzijde wordt beplankt met Castello. Op deze wijze worden de dekken wat lichter zodat de onderdelen beter afsteken.

 

Er is dus nog genoeg te doen

________________

Groet,

Henk

 

21 juli 2018

Het roer wordt bediend door het stuurwiel op het Quarter Deck, via touwen wordt het besturing- systeem op het Lower Deck aangestuurd. Als eerste moet het roer zelf in elkaar gezet worden. het roer wordt gemaakt van Castello. De scharnieren worden gemaakt van messing en alles moet dan ook echt gaan werken. Zodra alle messing binnen is, gaan we starten met het bouwen van het roer.

________________

Groet,

Henk