Pagina 1, 2, > volgende

17 juli 2020

Ik heb besloten om bij dit dek  van achteren naar voren te werken. Dan kan ik namelijk ook tussendoor nog aan de Brodie werken. De dekspanten van het Upper Deck lopen meer rond dan de dekken daaronder. Zodra de spanten in elkaar gezet zijn, worden deze direct in mijn buigmal geplaatst om te drogen. Na het drogen blijven de dekbalken in de juiste kromming staan. 

 

Volgens mijn lichtplan komen er op het Middle Deck 8 lantaarns te hangen. Ik heb ze alle 8 dan ook maar direct gemaakt.

 

 

Tijdens het beplanken van de romp heb ik twee spoelen verwerkt.  Deze spoelen werken met 5 volt. Op iedere spoel kunnen  ongeveer  15 x 2 ledlampen, in serie geschakeld, branden. Op de onderste dekken zitten nu 16 series van 2 ledlampen. Bij het Middle Deck en de dekken daar boven moet ik dus de andere spoel gaangebruiken.  Het is nu ruim drie jaar geleden dat ik de spoelen geplaatst heb. Het was flink zoeken naar de tweede spoel, deze zat verstopt achter een van de dragers waar Vic nu op staat. 

Dit laatste betekende dus dat ik één steun moest verplaatsen en daarvoor moest ze dus van de standaard af. Dit bleek toch lastiger te zijn dan gedacht. De dame is flink aangekomen en weegt inmiddels meer dan 25 kg. Uiteindelijk staat de steun op een andere plek en kan ik eenvoudig bij de spoel. De elektrische draadboom is inmiddels aangebracht.

 

 

Bij het plaatsen van de 24 Pound Guns moeten ook weer de takels en de bedieningen van de luiken gemaakt worden. Per Guns en luik ben ik wel een paar avonden bezig. Ik maak deze dan ook zo veel mogelijk op de avonden op werkdagen, zodat ik in het weekend aan Vic kan werken.

 

Inmiddels zijn 2 24 Pounders geplaatst en is de eerste lantaarn opgehangen. Aankomende week dan de eerste bediening van het achterste luik aanbrengen.
We gaan gestaag door met het inrichten van het Middle Deck

_____________
Groet,
Henk

 


13 juni 2020

De achterspiegel van Vic zit in de werkelijkheid toch iets anders in elkaar dan menig bouwpakket laat zien. Achteraf is het flink wat werk geweest om de binnenzijde van de achterspiegel te bouwen zoals die in werkelijk gebouwd is. Na eerst alles uitgemeten te hebben, heb ik de achterbank passend gemaakt op de spanten van de achterspiegel. Daarna zijn deze spanten bekleed met hout. De ramen kunnen er,in een later stadium,  van buitenaf ingezet worden.

 

Daarna heb ik de hoofdingang afgewerkt met Ebbenhout en ligt er aan de binnenzijde een rooster. Zover ik de tekeningen kan nazien is deze bedoeld voor het opvangen van het eerste vuil van de schoenen/laarzen.

 

Hoewel de ramen later gemaakt en geplaatst worden, was er wel enig overleg nodig om een keuze te maken voor het houtsoort dat ik daarvoor ga gebruiken. Aan de buitenzijde zijn deze ramen goudkleuring en deze kleur sluit aan bij de ornamenten. Na het maken van een proefstukje bleek het Citroenhout, wat ik gebruikt heb voor de romp, te bros om daar raamstijlen op schaal van te maken. Daarnaast is het te kwetsbaar om er ornamenten van te maken. Na advies van Amsterdam Fijnhout, waar ik al mijn hout vandaan heb, kon ik het beste kiezen tussen Yellow Cedar of Osage Orange. Ik heb beide houtsoorten maar aangekocht, dan kunnen we altijd nog een juiste keuze maken.

 

De dekconstructie van het "Upper Deck" is een stuk lichter dan die van het "Middle Deck" en de dekken daaronder. Tussen al het werk door heb ik flink van zaag en schuurwerk verricht om de balken vast voor te bereiden. De houtvoorraad is nu zo groot dat ik de bovenste dekken wel bouwen.

 

Als laatste moesten de broekriemen voor de Guns gemaakt worden. Omdat de touwen hiervan vrij dik zijn, laat ik ze altijd even 24 uur met wat gewichten hangen. Op deze manier blijven de touwen netjes en zijn ze beter te vormen. De broekriemen zijn inmiddels ook gereed en aan de rolpaarden vastgemaakt. Het is nu een kwestie van takels maken en alles plaatsen.

 

Het enige wat ik nu nog moet afmaken is "The Brodie". Daar zijn de laatste onderdelen voor besteld en deze ga ik in de aankomende tijd rustig afbouwen. Ik ga nu starten met het plaatsen van de "24 pound Guns", de bediening van de luiken gereed maken en  de dekconstructie van het "Upper Deck" aanbrengen. Uiteraard wordt de verlichting van het dek weer meegenomen in deze constructie.

 

_____________
Groet,
Henk

 

3 mei 2020

Naast het project "24 pound guns" ben ik in de afgelopen weken bezig geweest met allerlei kleine deelprojectjes die allemaal heel veel tijd vroegen. Als eerste ben ik gestart met het aanbrengen van alle luiken voor de 'gunports'. Het hoofdentree pak ik later op. Bij de productie van deze luiken zijn de direct op dikte gemaakt voor wat betreft de berghouten. Het voorste luik bestaat uit 2 deuren en deze heb ik in gesloten stand gemaakt.

 

 

Boven een aantal luiken zitten weer 'Drip Shields' en deze wijken flink af aan die van het 'Lower Deck'. Ik heb besloten deze uit twee delen te maken, een linker en een rechter uitvoering. Ik heb flink wat uren achter de freesmachine gezeten, maar ben zeer tevreden met het resultaat.

 

 

Daarna moesten de trapverbindingen naar het 'Lower Deck' nog gemaakt worden. Hiervoor zijn 4 trappen gemaakt. Hoewel ik destijds tevreden was met de trappen van de dekken onder het 'Lower Deck', was ik van mening dat de kwaliteit toch beter kon. Bij de vorige trappen zijn de treden in sleuven gelijmd, maar deze verbindingen blijven toch zichtbaar. Ik heb nu voor een andere techniek gekozen waarbij ik de treden gewoon tegen de zijkant van de ladder lijmt. Deze werkwijze neemt veel meer tijd in beslag, maar nu ben ik echt tevreden met de kwaliteit.

 

 

Daarna heb ik alle benodigde balken voor de kogels aangebracht en zijn de ankerpunten voor de achterste takels van de '24 pound guns' aangebracht.

 

We hebben toch maar weer een bouwvergadering gehouden over het zicht naar de onderste dekken. Bij de dekken onder het 'Lower Deck' zijn de bevoorrading openingen, enz., voorzien van roosters. De openingen in het midden zijn tot de helft voorzien van roosters. Als ik dit weer zou doen bij dit deck, dan wordt het zicht op de '32 pound guns' enorm beperkt. Hoewel ik geen hekel heb om roosters te maken, hebben we besloten om deze niet meer in het midden van het dek aan te brengen.

 

Het volgende project betrof de 'rear cover'. Deze staat wel op de tekeningen, maar er zijn weinig foto's van. Als je naar de huidige foto's kijkt van Vic, dan lijkt deze 'Rear Cover' weggehaald te zijn. Als dat zo is, dan heeft men het roer ook ingekort. Zover ik nu heb kunnen onderzoeken zou bij problemen met de normale besturing van het roer deze 'rear cover' weggehaald kunnen worden. In het bovenste deel van het roer zit namelijk een extra gat waar men een balk in kon steken, waardoor men het roer via deze balk kon bedienen.

 

De 'rear cover' staat wel op de tekeningen, maar daar zitten hier en daar wat fouten in. Ik ben dus op zoek geweest naar foto's en uiteindelijk heb ik er maar een paar kunnen vinden. Ik heb besloten de 'rear cover' wel zo compleet mogelijk te maken waarbij ik een paar zijpanelen weg laat. Als deze geplaatst is, dan zie je aan de zijkant het bovenste stuk van het roer zitten. 

 

V.w.b. de bovenzijde heb ik mij wel de fineertechniek moeten aanleren. Volgens de tekeningen zit in het bovenblad een figuur verwerkt en zover ik dat nu heb kunnen onderzoeken lijkt dit een kompas figuur. Ik wilde mij daar verder niet teveel in verdiepen en ben meer bezig geweest naar onderzoek van de techniek van fineren. Uiteindelijk heb ik het figuur met een 0,8 mm frees in het blad gefreesd en opgevuld met fineer uit het van mijn dochter gekregen boek met fineerbladen voor keukenbladen.

 

Inmiddels ben ik gestart met het de achterzijde van de 'Waard Room' en dit betreft de bank en ramen.

_____________
Groet,
Henk

 


28 maart 2020

De Gunports zijn inmiddels gereed en de tegelvloer voor The Brody stove is gelegd en gevoegd. Het meeste werk zit nu in de productie van de Brodie Stove en de 24 pound guns. De productie hiervan laat ik zien in 2 bouwprojecten. Tussen deze projecten door zal ik de luiken voor de Gunports maken, hier en daar ogen aanbrengen, enz.

_____________
Groet,
Henk

 

23 februari 2020
In de afgelopen weken ben ik bezig geweest om de tegels op het dek van de "Ward Room" te leggen. De productie van de zwarte en witte tegels nam op zich zelf al wat tijd in beslag, maar het leggen van deze tegels heeft wel een paar weken tijd gekost. Nu zijn er allerlei verschillende methoden om de tegels eerst op papier te plakken, enz., maar ik heb er juist voor gekozen om ze één voor één te leggen.

 

Daarnaast ben ik ook gestart met het beplanken van de wand. Bij het vorige dek kon ik de planken aan de wand eenvoudig vastzetten door G-klemmen door de geschutspoorten heen te steken. Dat lukt nu niet meer omdat de luiken om de onderste rij poorten zitten en ik wil die niet kapot stoten. Ik werk dus met lange latten waarmee ik de planken tegen het wand duw.

 

De tekeningen van de "Brodie Stove" zijn inmiddels ook gereed en het eerste messing is inmiddels binnen. De vloer waar de "Brodie Stove" komt te staan is voorzien van tegels. Gisteren ben ik gestart met het leggen van de tegels. Tussen de tegels komt een voeg van 0,2 mm en deze wordt, zodra de vloer gereed is, geheel gevoegd. Zodra de tegelvloer gereed is, start ik met de bouw van de "Brodie Stove" en de 24 "pound guns".

_____________
Groet,
Henk

 


25 januari 2020

Ik ben inmiddels gestart met het 'Middle Deck'. Bij mijn vorige dekken deed ik eerst alle voorbereidingen, maar bij dit dek ben ik gewoon gestart met het beplanken van het dek. Intussen heb ik mijn voorbereidingen getroffen.

 

De 'Ward Room' is voorzien van wegneembare wanden en met deze wanden ingedeeld in diverse compartimenten. Deze werden weggehaald zodra er geschoten moet worden. Omdat de kanonnen bij Vic in gevechtspositie staan, laat ik deze wanden weg.

 

De vloer van de 'Ward Room' is voorzien van zwarte en witte tegels die onder 45 graden op het dek zijn gelegd. Het is niet te achterhalen of deze tegels al direct bij de bouw zijn aangebracht of op een later tijdstip. Na overleg met de vrouw des huizen, die zich uiteraard gemengd heeft in de voorbereidingen, is besloten deze tegels wel aan te brengen. 

 

Verder staan op het "Middle Deck" 28 stuks 24 pound (Long) guns. De rolpaarden van deze 24 pound guns hebben dezelfde afmetingen als bij de 32 pound guns. Ik heb intussen al het messing voor de 24 pound en de 12 pound guns besteld. Dit komt in de aankomende weken binnen.

 

Ik heb wel even lang na moeten denken wat  en hoe ik nu de "Brodie Stove" ga maken. Het eenvoudigste is natuurlijk van hout, maar ik had nog ergens wat foto's bewaard van een collega modelbouwer en die heeft voor zijn schip deze van messing gemaakt. Nu heb ik van Jan Zwart honderden foto's gekregen van de HMS Victory en hij heeft flink wat foto; s gemaakt van de "Brodie Stove". Verder staat de "Brodie" duidelijk getekend in het boek 'H.M.S. Victory, Her Construction, Career and Restoration'. Ik moet hem dus geheel tekenen op schaal 1: 48. Na wat proefjes gedaan te hebben met mijn machines in de werkplaats heb ik besloten om de "Brodie" geheel van messing te maken. 

 

Ik zal de speciale bouwprojecten in diverse blogs wegzetten in de "Bouwprojecten HMS Victory".

 

Ik ben, net als bij het vorige dek gestart met het aanbrengen van de waterloopklos. Het was al weer een tijdje geleden dat ik hout gestoomd en gebogen heb, maar de praktijk wijst uit dat je zoiets niet verleerd.

 

We hebben besloten om de beplanking weer gewoon tot het midden van het dek te laten lopen. Je ziet dan wel wat  minder van het 'Lower Deck' als je van boven af kijkt, maar als ik de verlichting aan doe en je gaat op ooghoogte zitten dan is er nog genoeg te zien. Daarnaast hebben we ook de foto's nog.

Omdat ik nog druk met de voorbereidingen bezig was, ben ik gewoon gestart met het beplanken zonder het dek tussentijds te schuren. Vanmiddag zijn de laatste planken er in gelegd en wordt het dek in de aankomende week flink geschuurd. Daarna ga ik starten met de zwarte en witte tegels. 

 

_____________

Groet, 

Henk