volgende <   Pagina 15, ... , 12, 11, 10, 9, 8... , 1   > vorige

 

20 januari 2016

 

Spant 19 is gereed en is tegen de kiel gelijmd. Ik heb alles nog even gecontroleerd en de lijn zit er naar mijn tevredenheid in, ondanks dat er geen tekeningen waren van sectie U. Inmiddels zijn de onderdelen van spant 17 en 18 gezaagd. Beide spanten gaan de dubbelspant worden van sectie X.

_______________
Groet,

Henk

 

 

17 januari 2016

 

Afgelopen dagen ben ik hard bezig geweest met spant 19 en 20. Spant 20 is gereed en is al tegen de kiel aangelijmd. De 2 helften van spant 19(laatste foto) zijn ook al op elkaar gelijmd en staat nu te drogen. Zodra deze droog is, dan wordt hij voorzien van koperen pennen en kan deze ook tegen de kiel.

 

Intussen was mijn voorraad hout voor de spanten aardig geslonken. Voor de spanten van sectie X kwam ik hout tekort. Vanmorgen dus de zware machines even gestart en flink aan het zagen en schaven geweest. We kunnen er dus weer even tegenaan.

_______________
Groet,

Henk

 

 

11 januari 2016

 

Ik kon het gisteravond toch weer niet laten en heb de 2 delen van sectie U nog tegen de kiel gelijmd. Vanavond alles uitgelijnd en vast gezet aan de mal. Daarna de goede binnenlijn er nog even in geschuurd, schoonmaken en de mal weer toegedekt met een laken.

 

Op naar spant 19 en 20.

_______________
Groet,

Henk

 

 

10 januari 2016


 . Spant 21 en 22 zijn vandaag aan elkaar gelijmd en voorzien van koperen pennen. Daarna alles geschuurd en gepolijst.

Aankomende week zal ik sectie U tegen de kiel lijmen en opspannen. Nu eerst weer de onderdelen van spanten 19 en 20 tekenen.

_______________
Groet,

Henk

 

 

9 januari 2016

 

Het is flink passen en meten om de spanten 21 en 22(dubbelspant) van sectie U in elkaar te zetten. Zoals al eerder aangegeven zijn er geen tekeningen van deze sectie. Om alles goed in lijn te krijgen moet er dus veel gepast worden. Het linker en rechter deel van spant 22 zijn nu gereed. Ik ben al gestart om spant 21 tegen spant 22 te lijmen. 

_______________
Groet,

Henk

 

 

6 januari 2016

 

In de afgelopen dagen heb ik , in de verloren uurtjes, de onderdelen van spant 21 en 22(sectie U) gezaagd. De verbindingen zijn passend gemaakt. Nu eerst alles weer lijmen en dan kan ik de draai en schuinte vlakken aanbrengen.

_______________
Groet,

Henk

 

 

3 januari 2016

 

Spant 23 is gereed en is aan de kiel geplaatst. Op naar de spanten van sectie U. De onderdelen van spant 22 zijn al gezaagd. Alles nog even controleren en passend maken. Now check all everything and make everything fit

_______________
Groet,

Henk

 

 

2 januari 2016

 

Het is een flinke klus om de spanten gedraaid in elkaar te lijmen. De diverse onderdelen worden zodanig in elkaar gelijmd, dat er een onderzijde en een bovenzijde van een spant ontstaat. Nadat deze 2 halve spanten de juiste vorm hebben, wordt alles eerst 'dry fit' opgebouwd om uiteindelijk in elkaar gelijmd te worden. Het kost flink wat tijd, maar resultaat telt.

 

Spant 23 is nu geheel in elkaar gelijmd en kan nu uit harden. Morgen voorzie ik het spant van koperen pennen, even opschuren en dan kan ook deze aan de kiel gelijmd worden.

 

Intussen heb ik de spanten van sectie U (22 en 21) getekend en over getrokken op het hout. Als er morgen tijd over is, dan zaag ik deze vast.

_______________
Groet,

Henk

 

30 december 2015

 

Vandaag spant 24 voorzien van koperen pennen en geschuurd. Ik heb even een foto gemaakt van het spant op zijkant, op deze manier is de draaiing beter zichtbaar.

 

Daarna het spant aan de kiel gelijmd en opgespannen. Ik ben nog steeds tevreden met het resultaat, alles past perfect. Tijdens het drogen de onderdelen van spant 23 gezaagd en gelijmd. We zijn dus weer op stoom

_______________
Groet,

Henk

 

 

29 december 2915

 

Gisteren liep het dus echt niet. De onderdelen van 27 december heb ik dus mooi weg kunnen gooien. Ook een tweede poging liep op niets uit, ik kreeg de draai gewoon niet goed in het spant. Genoeg afvalhout geproduceerd, maar daarvoor zijn we niet bezig.

 

Een laatste oplossing zou zijn om een extra breed spant te bouwen en de draai er gewoon in te schuren, maar zo deden ze het vroeger dus ook niet.  Uiteindelijk heb ik dus de oplossing gevonden om een goede draai in het spant te bouwen. Het is maar 3 weken puzzelen geweest, eindelijk ben ik er uit. 

 

Gisteren alle stukken weer gezaagd en het spant weer gedeeltelijk in elkaar gezet. Vanmorgen was dus het grote moment om de 2 delen gedraaid in elkaar te lijmen. Het was even flink passen en meten, maar uiteindelijk was het naar mijn zin en konden de 2 delen aan elkaar gelijmd worden.

 

Nadat ze gelijmd waren ben ik bewust een paar uur uit de werkplaats gebleven. Je kent het wel als je in de werkplaats blijft, dan ga je steeds kijken en er weer met je vingers aanzitten.....

 

Uiteindelijk was alles droog en kon ik alles los maken..... het is dus eindelijk gelukt om een goede bouwmethode te vinden.....Moeders de vrouw hoeft mij dus niet meer een "grumpy old man"  te noemen..... yep, zo erg kan het zijn als iets 3 weken niet lukt.

 

Morgen is de lijm uitgehard en kan ik de spant voorzien van koperen pennen. Daarna alles opschuren en het spant aan de kiel lijmen.. De onderdelen van spant 23 zijn al gezaagd.... rustig aan dus;-)

_______________
Groet,

Henk, not a grumpy old man

 

 

27 december 2015

 

Ik heb de stille momenten tijdens en rond de kerst gebruikt om een nieuwe strategie te ontwikkelen. Er is namelijk geen doorsnede van sectie U, dus die moet ik zelf bouwen in de flow van de boeg. Normaal zit er ruimte tussen de spanten, maar vanaf spant 25 liggen alle spanten tegen elkaar aan. Sterker nog... de spanten lopen taps toe, zodat de draai naar de boeg ingezet wordt.

 

Na de mislukte poging om spant 9 en 10 te bouwen, is nu de beste optie om vanaf spant 25 naar voren te bouwen. De afgelopen dagen heb ik de onderdelen van spant 24 getekend en overgenomen op het hout. Vanmorgen dus begonnen met zagen en alles op maat zagen. Het onderste- en bovenste deel van spant 24 is nu gelijmd. Ik laat het nu eerst even goed drogen, dan kan ik morgen het onderste deel laten aansluiten op spant 25.

 

Het linkerdeel van spant 24 is gereed(zie eerste foto), echter dat was niet zoveel werk.

_______________
Groet,

Henk