6 oktober 2019

Intussen zijn we weer een maand verder en ben ik een flinke stap verder gekomen. Intussen staat de eerste kaapstander ook al tussen de Middle Deck constructie. De hoogtes kloppen en ik maak bij het aanbrengen van de dekconstructie van het Middle Deck pas het lager waar deze in draait. Als ik die nu bouw, dan kan ik hem er niet meer uithalen. 

 

Af en toe ben ik flink bezig met de elektra. Met de dekconstructie kom ik nu bij het centrale punt van de kabels die naar de eerste "Inductive Charging Set - 5V" lopen. Het ruim, het Orlop Deck en het Lower Deck worden op deze eerste set aangesloten. Alle dekken daarboven worden aan de tweede set aangesloten. Ik controleer regelmatig of alle lantaarns werken en doe dat het liefst ook nog even in het donker. Ik moet eerlijk bekennen dat bij zo'n controle bijna de gehele avond niet gebouwd wordt, puur omdat het te leuk is om de onderste dekken te bekijken.

 

Intussen zijn ook de roosters aangebracht in het gat waar het ankertouw naar beneden loopt. Ik ben nog bezig om te onderzoeken over de vraag met hoeveel windingen nu de Messenger nu om de achterste kaapstander loopt. De bediening van de Chainpumps wil ik alleen aanbrengen aan de dichte zijde en wordt geheel van messing gemaakt. De onderdelen voor de bediening zijn gereed en kunnen straks eenvoudig aan de spanten aangebracht worden.

 

_______________
Groet,
Henk

 

 


8 september 2019

Door de warmte in de zomervakantie ben ik niet echt aan het bouwen geweest. Er zit dus een flinke periode tussen deze en de laatste blog. Ik heb mij in de zomervakantie meer gericht op de productie van voorraden. Zo is de houtvoorraad weer aangevuld, zijn er voldoende lantaarns gemaakt en ligt er een flinke voorraad pilaren.

 

Het inrichten van het Lower Deck is sinds vorige week weer echt opgestart. Intussen zijn 10 van de 15 kanonnen geplaatst en is er weer een flink stuk van de Middle Deck constructie aangelegd inclusief de bediening van de luiken. Ik heb hieronder een flink aantal foto's geplaatst.  Geniet er van.

_______________
Groet,
Henk

 


13 juli 2019

 

Het inrichten van het Lower Deck vordert gestaag. Het is nu een kwestie van kanonnen plaatsen en vastzetten.  Inmiddels staan nu 8 van de 15 kanonnen. Het meeste werk zit hem in het maken van de takels en de bedieningen van de luiken. Daar ben ik gewoon 3 tot 4 avonden per week aan kwijt. Intussen is er ook weer een lantaarn opgehangen. Volgens het lichtplan komen er totaal 8 lantaarns op dit dek. 

_______________
Groet,
Henk

 


16 juni 2019

Voor het voorste kanon zijn twee geschutspoorten beschikbaar. Ik heb de voorste geschutpoort gewoon voorzien van een bediening, maar dan met het luik dicht. Daarna bestaat het werk nog voornamelijk uit kanonnen neer zetten, luiken gereed maken en de dekconstructie van het 'Middle Deck' aanbrengen.

Intussen is bij spant 22 een lantaarn opgehangen en getest. De bedrading van de lantaarn worden weggewerk in de spanten en achter de dekconstructie.

 

 

In mijn vorige Blog heb ik aangegeven dat er nog een correcte Messenger gemaakt moest worden. Inmiddels is het goede touw binnen en is deze gereed.

Ik heb al eerder aangegeven dat ik het benodigde touw niet zelf maak. Ik koop mijn touw bij Modellbau Tackelgarn in Duitsland en die levert mooi touw voor een redelijke prijs. Nu levert herr Marx standaard touw tot maximaal 3 mm dik, maar kan ook leveren op aanvraag. Ik heb hem dan ook gevraagd of hij mijn ankertouw kon maken. Vorige week kwam het touw binnen en heb ik het eerst een paar dagen laten hangen met wat gewicht er aan. Dit laatste doe ik met alle touwen zodat de rek er altijd uit is.

_______________
Groet,
Henk

 


19 mei 2019

Voordat ik verder kan met het plaatsen van de kanonnen, enz., wil ik eerst het middelste gedeelte van het Lower Deck gereed hebben. Daarom is eerst de steunbalk voor de voorste mast aangebracht. De boegspriet wordt op het Middle Deck geplaatst tegen een constructie van balken die vast zit aan de dekconstructie van het Lower, Middle en Upper Deck. Ik kon niet de echte naam vinden van deze constructie, maar Longridge noemt het in zijn boek 'The Bowsprit housing'. Ook deze zit inmiddels op zijn plek en daarna worden de kaapstanders geplaatst. 

 

Nu is het ankertouw van de Victory zo dik, zo' 19,4 tot 20 cm, dat deze niet om de kaapstanders heen kan lopen. Om de kaapstander loopt een dunner touw, de 'Messenger', die steeds met Seizings wordt vastgemaakt aan het ankertouw om deze naar binnen te trekken. Deze 'Messenger' loopt aan de voorzijde om twee 'Rollers'. Nu staan deze 'Rollers' wel op de tekeningen, maar deze zijn niet echt gedetailleerd. Het was even zoeken naar foto's waar deze 'Rollers' op staan.  

 

 

Inmiddels zijn ook de twee kaapstanders geplaatst. Deze lopen door naar het 'Middle Deck' en worden in de dekconstructie van het 'Middel Deck' rondom ondersteund. Op deze wijze kunnen de kaapstanders niet kantelen. Voor alle zekerheid heb ik de hoogtes nog eens nagemeten en alles zou nu moeten passen.

 

 

Daarna moesten er twee Roller Fairlaids gemaakt worden. De 'Messenger' wordt door deze 'Fairlaids' op de benodigde breedte gebracht en op hoogte gehouden. Deze heb ik gemaakt van Black Walnut' hout en de rollers zijn van messing gemaakt. Ik kon het niet laten om alles uit te proberen en heb even een 'Messenger' gemaakt om te kijken of alles werkt. Uiteindelijk loopt deze keurig rond en werkt alles, kortom ik ben tevreden.

 

In de aankomende weken ga ik verder met het afwerken van het middelste gedeelte van het dek. Er moeten nog roosters, kikkers, enz., gemaakt en geplaatst worden. Er moet ook nog een goede 'Messenger' gemaakt worden, de tijdelijke is van rechts gedraaid touw en dit moet links gedraaid touw zijn. 

_______________
Groet,
Henk

 


28 april 2019

Het achterste gedeelte van het 'Lower Deck' is zo goed al klaar. Er staan inmiddels 4  van de 15 kanonnen, drie luiken zijn gereed, verankeringen zijn aangebracht en de 'rail stanchions' staan om het eerste trappengat. Ik heb nog niet alle verbindingsgangen tussen de dekbalken aangebracht.  Ik wil namelijk de luiken nog wat beter kunnen afstellen en soms moet ik nog even bij een kanon kunnen om e.e.a. te beter te structureren. Als ik deze balken nu aanbreng, dan kan ik er bijna niet bij.


Als eerste ga ik nu de kaapstanders plaatsen. We hebben besloten het anker en ankertouw toch aan te brengen. Dit betekent dat ik nog wel even wat extra werk ga krijgen met het aanbrengen van al het benodigde touwwerk, ankers maken, de Roller Fairlaids maken, enz. Daarnaast moeten ook de overige kanonnen geplaatst worden. Veel werk, maar leuk om te doen.

_______________
Groet,
Henk

 

 


31 maart 2019

Voordat de dekspanten 122, 118 en 113  geplaatst konden worden, moesten er eerst een aantal kanonnen op hun plek gezet worden. Dit betekent dat ik vaak op verschillende plekken aan het werk ben. Zo ben ik een avond takels aan het maken, een volgende keer ben ik weer aan het dek bezig of moeten er pilaren gedraaid worden op de draaibank.

 

De productie lijkt op deze wijze niet hard te gaan, maar het kost veel tijd om alles te maken. Inmiddels zijn nu ook de touwen van het roer weggewerkt en kan ik ook laten zien dat alles echt werk. Vandaag heb ik even gezamenlijk met mijn vrouw een korte video gemaakt om te laten zien dat de luiken echt werken en dat het roer netjes bediend kan worden door de touwen.

 

_______________
Groet,
Henk

 


17 maart  2019

De luiken van de 'Gun ports' wil ik echt werkend hebben en ik ben er inmiddels achter gekomen dat dit flink wat werk en tijd kost. Nadat de touwen aan de luiken zijn bevestig heb ik alles een paar dagen onder spanning gezet door een tang aan het luik te bevestigen. Daarna is het een kwestie van afstellen en de touwen vastzetten. Als het nodig is kan ik een luik altijd iets bijstellen.

 

Geopende luiken maken het risico op afbreken een stuk groter. Nu kunnen deze luiken wel wat hebben, maar ik heb er voor alle zekerheid een afneembare afscherming aan de zijkant geplaatst. Vic staat altijd onder een laken om stof tegen te gaan. Op deze manier kan ik het laken blijven gebruiken zonder dat er een luik afbreekt.

 

Daarna was het tijd om het eerste kanon te plaatsen. Voordat deze geplaatst kan worden moet alles even in de olie gezet worden. Na het plaatsen zijn alle takels en de broekriem bevestigd. De takels en de touwen voor de bediening van de luiken maak ik op mijn andere werkplek. Inmiddels liggen deze al weer gereed voor het tweede kanon.

 

Ik wil nu eerst de touwen voor het bedienen van het roer wegwerken en dat betekend dat ik eerst een paar spanten( nummer 126, 122, 118 en 113) naar de boeg toe ga plaatsen. Ik moet ook nog rekening houden met mijn lichtplan en dat betekend dat spant 126 wordt voorzien van een lantaarn. Nu was mijn voorraad aan onderdelen voor de lantaarns op en zodoende ben ik eerst gestart met de productie van de benodigde onderdelen.

 

Op verzoek laat ik nog een keer zien hoe ik mijn lantaarns maak. De basis is dat er een ledlamp in een kunststof buisje zit dat geheel opgesloten wordt in een 6 mm messing buis. In deze buis frees ik de openingen van de lantaarn en de boven- en onderzijde worden afgedekt met een deksel van ebbenhout. Als alles in elkaar zit, dan heb ik een lantaarn van 11,5 mm lang met een doorsnede van 6 mm.

 

Voordat ik spant 126 helemaal ga sluiten, wordt de lantaarn nog een keer getest. Dan kan ik weer verder met de knieën en dekconstructie.

_______________

Groet,

Henk