Verstelbare buig/lijmmal

Op de diverse sites staat allerlei info over het buigen van hout en wat de beste manier is. Dit buigen gaat meestal over het buigen van hout dat 1 tot 2 mm dik is. Dit dunne hout kun je buigen door eerst te weken in water en gebogen op te laten drogen. Een andere buigmethode is buigen door het hout warm te maken. Hiervoor zijn zelfs speciale machines te koop. Ik pas bij dun hout beide methoden toe, weken/buigen en warm buigen.

 

Het wordt anders zodra het hout dikker wordt. Bij mijn project heb ik ook te maken met het buigen van hout met een dikte van 3 tot 6 mm. Het weken en warm buigen gaat dan niet, omdat het zeer lang duurt voordat de kern nat of voldoende warm is.

 

Een andere goede manier is om het hout goed te stomen en dan te buigen. Dit wordt in de industrie ook zo gedaan. Mijn project is wat kleiner dan 'de industrie' en dan is een stoompan een goede uitkomst. Ik heb inmiddels al veel hout gestoomd op deze manier en daarvoor maakte in gebruikt van diverse vaste mallen. 

Zoals al aangegeven moet ik bij de Vic veel hout buigen en mijn verzameling houten mallen begon aardig groot te worden. Bij de constructie van de achterspiegel, kreeg ik steeds meer te maken met het buigen van hout in diverse rondingen en het lijmen van stukken hout in diverse rondingen.

 

Ik heb lange tijd gezocht of er geen verstelbare buigmal te koop was op internet, maar ik kon niets vinden wat naar mijn zin was. Totdat ik mijn kleinzoon zag spelen met mijn stalen liniaal... toen was het idee voor een verstelbare buig/lijmmal geboren.

 

Dus van watervast hout heb ik de basis van de mal gemaakt. Voor het buigende gedeelte heb ik eerst gezocht naar verenstaal, maar dat werd een kostbare kwestie., ik had maar 70 cm nodig. Dus bij mijn schoonzoon, die filiaalhouder is van een gereedschapswinkel, wat onderdelen besteld zoals 2 verenstalen linialen, diverse afstandsbussen en wat bouten met vleugelmoeren.

 

Dus eerst met de afstandsbussen 4 kolommen gemaakt waar de linialen op de zijkant tussen blijven staan.

 

Daarna alle onderdelen voor de buigstang aangebracht. Nu kun je dit op diverse wijzen doen, echter ik heb speciaal voor deze oplossing gekozen zodat ik deze, indien nodig,  ook nog extra met een lijmklem vast kan zetten.


Daarna dus de proef op de som, een paar papieren mallen gepakt en deze langs de linialen gelegd om die in vorm te buigen.

 

Indien nodig kan er met één liniaal ook prima gewerkt worden, echter door 2  linialen te gebruiken ontstaat er een goede basis om het te buigen hout er tegen aan te klemmen. Het is mijn eerste model en ik ga er zeker nog één maken. Ik heb nu dus een verstelbare buig/lijmmal die ik in verschillende rondingen kan zetten. Gaat mij zeker een hoop houten mallen schelen. 

 

Tnx kleinzoon

 

__________________

Groet,

 

Henk