1 december 2018

In mijn blog van 21 oktober, Lower Deck, heeft u kunnen lezen hoe ik de zuigbuizen van de 4 pompen heb aangebracht. In de afgelopen weken heb ik 2 kettingen samen gesteld van messing platen. De dubbele platen van de kettingen zijn verbonden met een enkele plaat en deze zijn vastgezet met 1 mm pennen. Op deze manier ontstaat een ketting die lijkt op een fietsketting.

 

De gesloten pompen kon ik vrij eenvoudig op hun plek zetten, met de opengewerkte pompen was dat wel even anders. De trommels moeten namelijk in één lijn zitten en de kettingen moeten daar weer strak overheen lopen. Het kostte een avond werk, maar het resultaat mag er zijn.

 

De assen worden later verlengd met de hendels. Ik neem dat mee in de blog van het Lower Deck. In deze blog komt dan nog alleen het plaatsen van de Elm Tree pumps. 

_______________

Groet,

Henk

 


7 oktober 2018

In de afgelopen weken ben ik bezig geweest om alle onderdelen van de Chainpumps en Elm Tree pump te maken. Als eerste moest er een stuk ronde buis aan de houten vierkante zuigbuis gezet worden. Ik heb van messing koppelstukken gedraaid zodat er een mooie overgang is van vierkant naar rond. Na het plaatsen van de koppelstukken zijn de messing buizen geplaatst.

 

Van de 4 Chainpumps zijn er 2 aan de bovenzijde open, op deze wijze is het mechaniek te zien waarmee de ketting rond gedraaid werd. Nu heb ik een aantal foto's bekeken van andere modelbouwers waarop zij deze trommels ook laten zien. Ik heb toch lange tijd zitten twijfelen over de dikte van het materiaal dat zij voor deze trommels gebruikt hadden. De trommels op de foto's zagen er lichter uit dan John McKay op de tekeningen aan geeft. Omdat de Chain vrij zwaar is, heb ik besloten de tekening gewoon te volgen.

 

Ik heb dus 4 messing schijven gedraaid die 1,2 mm dik zijn en deze  voorzien van de benodigde gaten  en uitsparingen. Tussen de schijven zitten afstandsbussen en de schijven worden met elkaar verbonden met pennen. Ik heb hiervoor boutjes gebruikt van M1.

 

Nadat de trommels gereed waren, heb ik 8 messing lagers gefreesd. De assen van de trommels komen hier straks door heen te lopen. Als laatste zijn de poten van de Chainpumps gemaakt en zijn de gaten aangebracht om de zuigbuizen te bevestigen. De zuigbuizen steken namelijk door de bodem van de Chainpumps heen, deze gaten maak ik later vierkant en passend. De zuigbuizen zijn aan de onderzijde voorzien van houten ronde pennen. Op deze manier kan ik straks een stevige verbinding maken met het onderste draaipunt.

 

Naast de 4 Chainpumps komt op het Lowerdeck nog een Elm Tree Pump te staan. Het scharnier, enz., heb ik van messing vervaardigd en met pennen bevestigd.

 

Alle onderdelen, op de Chain na, zijn nu gereed. Ik wacht nog op een paar onderdelen voor de Chain, zodat ik deze straks ook kan maken. De pompen kunnen nu geïnstalleerd worden.

 

Ik ga nu eerst weer verder met het beplanken van het Lower Deck. Een deel, waar straks de pompen komen te staan, is iets hoger dan het dek. De achterste poten van de pompen staan namelijk op het verhoogde deel en de voorste poten op het Lower Deck niveau. De pompen worden pas bij het beplanken van dat deel geïnstalleerd. Ik kan dan direct de zuigbuizen goed wegwerken en alles goed ophangen.

_______________

Groet,

Henk

 


22 september 2018

Tijdens het beplanken van The Lower Deck, ben ik lang bezig geweest met de pompen. Het ging dat met name over de vraag hoe ze er precies uitzagen,  hoe ik ze wil bouwen en wat wil ik laten zien.

 

Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om alle 4 de Chain Pumps en de 2 Elm Tree Pumps te bouwen. De 2 pompen aan de stuurboordzijde bouw ik geheel dicht en bij de 2 pompen aan de bakboordzijde laat ik het bovenste binnenwerk zien. De ronde kap boven op de pomp laat ik weg een daardoor wordt het binnenwiel met de ketting zichtbaar. 

 

De basis van de pomphuizen is inmiddels klaar .

 

De pompbuizen van Vic zijn grotendeels van hout gemaakt, alleen het onderste deel van de buitenste buis is van staal. Ik maak alle stalen onderdelen van messing, dus ook dit onderste deel wordt van messing gemaakt.

 

Als eerste heb ik alle houten buizen in elkaar gezet, geschuurd en daarna voorzien van messing banden. Het is onmogelijk de banden om de buizen op deze schaal 100% na te maken, maar ik wil wel laten zien dat de buizen door deze banden bij elkaar gehouden worden. De messing banden zijn, zonder gebruik van lijm, om de buizen gespannen en zitten met 2 koperen spijkertjes vast.

 

Ik heb de planning nu maar even los gelaten omdat er overal meer tijd in gaat zitten dan gedacht. Alleen de messing banden aanbrengen kost per buis al ruim 4 uur. Ik heb gelukkig nu even geen andere projecten op de rol staan, dus ik kan voldoende tijd aan Vic besteden.

 

Intussen ben ik ook gestart met de voorbereidingen van de Elm Tree Pumps. De basis van deze pomp bestaat uit een buis van 8 zijde. Ik heb daarvoor een mal gemaakt waardoor ik de extra 4 zijden kon schuren. In het volgende verslag ziet u weer de vorderingen.

_______________

Groet,

Henk

 


21 juli 2018

 

In het midden van het Lower Deck komen 4 Chainpumps te staan. Hiermee wordt het water uit het ruim gepompt. Eén pomp heeft een capaciteit van 120 ton water per uur. De pompen kunnen alleen werken of per paar gekoppeld worden. Aan weerzijden van de pompen zaten de hendels en aan iedere hendel kunnen zo'n 30 man staan om deze te bedienen. Om alle 4 de pompen tegelijkertijd te laten werken, konden 120 man ingezet worden.

 

Ik heb nog niet alle tekeningen af van deze pompen en ik moet nog wat onderzoek doen naar het binnenwerk van deze pompen. Het is namelijk de bedoeling dat één pomp voor een deel open blijft zodat de bediening van de ketting zichtbaar wordt en de ketting wordt zelf ook aangebracht

 

Dit project start dus binnenkort.

_______________

Groet,

Henk