volgende <   Pagina 13, ... , 8, 7, 6, 5, 4, ... , 1   > vorige

 

 

30 maart 2015

 

Afgelopen week bezig geweest om de ra's in elkaar te zetten. Nu alleen nog de laatste hand leggen aan de middelste ra van de hoofd- en voormast. Dan kan alles geschilderd worden en kunnen ze de masten in.

 

Groet,

Henk

 

 

22 maart 2015

Dit weekend weer eens gewerkt aan Vic 1:72. Na Duizel ga ik weer verder met de Vic POF. Het is de bedoeling dat ik dan alle ra's gereed heb, zodat ik eenvoudig kan wisselen tussen beide projecten. Gisteren het grootste gedeelte van de ra's gedraaid op de houtdraaibank. Is allemaal 3 tot 6 mm hout, dat gaat wel goed en snel. Ik heb wel het rondhout, wat bij de kit zat, vervangen door beukenhout. Dit hout is harder en werkt veel fijner op de machines. 
 
Nu worden veel ra's bij de Vic voorzien van leispieren(met dank aan de back office, ik kende de Nederlandse naam niet). In de verhouding 1:72 moest dit gemaakt worden uit rondhout tot 3 mm. Dit hout is moeilijk te bewerken met beitels, enz., omdat het dan uit het center slaat of versplinterd.

Ik los dit op door de beitelsteun onder het rondhout te plaatsen met 1 tot 2 mm speling. Voor de grove fase leg ik een stuk schuurpapier, korrel 80, op de beitelsteun. Op de bovenzijde leg ik een vijl waarmee ik het hout op het schuurpapier druk. Op deze wijze vijl en schuur ik gelijktijdig het hout, waardoor je supersnel een taps verloop krijg. Daarnaast kun je simpel regelmatig meten. Even nawerken door het grove schuurpapier te vervangen door fijn schuurpapier. Ik duw het hout dan of met een stuk fijn schuurpapier tegen het onderste schuurpapier, of met de achterkant van het schuurpapier, naar gelang wat er nog af moet

Hoewel de leispieren op meerdere ra's zitten, heb ik besloten de beschrijving van Caldercraft te volgen. Heb anders niet voldoende onderdelen. Voorlopig genoeg ra's en leispieren gedraaid. Aankomende weken alles monteren en zwart maken. Wordt vervolgd.

_________________
Groet,

Henk

 

 

1 februari 2015

 

Ik kreeg de opmerking van Eric dat het wigje van het kanon bij de trap op de foto links ondersteboven lijkt te zitten en de hint van Jan Zwart  dat op foto 12 te zien is dat een van de lansen op de hoofdmast is geknikt. Germt vond dat deze ook nog zwart moesten zijn en vond nog een foutje: Op diezelfde foto 12 zit ook de witte winding van het 3e hoofdtouw vanaf de voorkant anders dan de rest, de knoop zit daar boven de winding i.p.v. aan de onderkant zoals bij de rest.

 

Heb wel even gekeken of ik e.e.a. nog kan repareren
De wig zit te stevig vast, de knoop kan ik niet omzetten
De kromme lans is weer recht en heb ik bewust in koper gelaten
Die worden vanzelf donker ;)

Ok, 2 fouten dus.... Jullie hebben mij

_________________
Groet,

Henk

 

 

1 februari 2015

 

Gisteren inspectie gehad uit het zuiden Was een gezellige dag en we zijn ook nog even bij Ome Jan geweest. Was eerlijk gezegd best een beetje zenuwachtig voordat Germt mijn Vics zag. We pesten elkaar dan wel vaak en zijn eerlijk, maar het was toch al meer dan een jaar dat hij haar niet gezien had. Daarnaast is het ook nog eens mijn eerste statisch model. Gelukkig ben ik goed door de keuring gekomen

Vanmorgen de laatste hand gelegd aan de vaste tuigage. Op de 2 takelblokken (boven de kuil) na is dat nu gereed. De takelblokken breng ik bewust later aan, omdat ik die dan direct kan vastzetten. De paarden zijn aangebracht, die ga ik nooit meer vergeten. Alle muizen nog even gecontroleerd.

Ok, mijn aanslagen van de geschutspoorten zijn dus niet goed. We hebben gisteren alle tekeningen en boeken bekeken en zijn tot de conclusie gekomen dat zelfs Alexandru hier de plank mis heeft geslagen. De enige die het dus nu goed heeft is onze ouwe makker uit het zuiden. Let op... die gaat straks in Duizel zitten gniffelen en aan iedereen vragen waarom we het niet op de juiste manier gedaan hebben. (tenminste bij de Engelse modellen)

 

We zijn er gisteren gezamenlijk achter gekomen dat het plankensysteem, zoals wij die nu toepassen, niet correct is. Dit dient, volgens de boeken die we nu hebben, 1 plank minder te zijn. Maar ach... we moeten wat te kwebbelen hebben in Duizel

 

De hoofdingang is gisteren uitvoerig bestudeerd door de inspecteur. Hij heeft zelfs gebruik gemaakt van mijn vergrootglas.

Tot zover een overzicht van Vic met het vasts tuigage. Ik zal haar nog een keer goed stofvrij maken en dan ga ik eerst weer eens verder met haar grote POF zus en maakt in de tussentijd de ra's, enz. gereed.

_________________
Groet,

Henk

 

 

27 januari 2015

 

Paul had nog verder gezocht na aanleiding van mijn vraagstuk van 25 januari: 

 

paard, paardlijn: zwaar touw parallel onder de ra lopend, waarop de bemanning staat tijdens aanslaan en innemen van het zeil.

Bron: http://www.vocsite.nl/woordenlijst/tuigage.html?of=50

 

 

Het lichte touw met de knoopjes is de horse. Gekopieerd uit Middleton op MSW.
 

_________________
Groet,

Henk

 

 

 

 

25 januari 2015

 

Ik zit even met een klein probleem. In de handleiding staat dat ik 2 flying jip horses en 2 jibboom horses moet aanbrengen. Op dit tekeningen staan deze niet aangegeven. Ik kan deze ook bij Gil niet zien en de boeken zeggen er ook weinig over. Wie weet hoe deze er uit zien en waar deze nu precies zitten en lopen??
 
Ik kreeg al snel van Paul de onderstaande afbeelding van Lennarth Petersson waar de flying jibboom horse staat, maar het is onduidelijk waar die naar toe gaat. Hij gaf na onderzoek aan dat hij vermoedt dat een horse een touw is om op te lopen. Men ziet deze ook  aan de onderkant van de ra's. Zijn idee is dat de flying jib en de jibboom allebei zo'n touw hadden, zie de tweede onderstaande foto waar de man op 1 van de "horses" staat. Verder naar voren, onder de flying jibboom zie je er nog een.
 
Ik ga hier verder mee aan de slag

_________________
Groet,

Henk
 
 

 

volgende <   Pagina 13, ... , 8, 7, 6, 5, 4, ... , 1   > vorige