volgende < Pagina 2, 1

 

11 juli 2015

 

Gisteren is Tamara weer aan de slag gewest met de onderdelen voor de kist. Het werk wordt steeds fijner en het hout nog dunner. Inmiddels zijn de onderdelen voor de buitenzijde van de kist gereed en zijn alle sleuven er in gefreesd. Ik moet eerlijk bekennen dat ik zeer tevreden ben met het resultaat. Ik heb vanmorgen alles nog even geschuurd en gecheckt. Het ziet er goed uit.

 

Omdat dochterlief dreigde uit haar werk te lopen heb ik gisteren, tussen de andere werkzaamheden door, de onderdelen gezaagd voor de lades, ladeschotten en flessenschotten. Alles uit 1 mm dik hout en overal moeten 1 mm sleuven en 1 mm tanden in. Ze heeft nog wel wat werk, maar ach... ze zijn op de Bataviawerf ook nog niet zover dat ze de kist al moeten hebben.

 

Ik heb wel alle onderdelen even op een aparte plaat gelegd. Ik wil namelijk verder met de POF en moet daarvoor ruimte hebben.

________________
Groet,

Henk

 

 26 juni 2015

 

Het heeft even geduurd, maar afgelopen week is het notenhout binnen gekomen. Ik heb diverse diktes genomen en speciaal gevraagd om een wat lichtere tint. Vandaag hebben we de productie weer opgepakt. Omdat ze al wat ervaring had met het produceren van de onderdelen heb ik mij vooral bezig gehouden met het op maat zagen van de onderdelen. Het was dus aan Tamara om het freeswerk te doen.

 

De houtkeuze is een enorme verbetering. De tanden blijven nu zitten, zelfs als deze op 1 mm dikte gemaakt worden. We zijn zeer tevreden met het resultaat.

 

We hebben helaas de productie moeten staken vanwege een ongelukje met de frees. Tussen de bekken frezen gaat wel, maar pas op voor de bekken van de klem. Dus direct maar nieuwe frezen besteld en dan kan ze volgende week weer aan de slag. Ach, dochterlief heeft ook weer een 'O Ja' momentje gehad.

_________________
Groet,

Tamara en Henk

 

 

 

7 juni 2015

 

Gisteren op bezoek geweest bij Germt. We bezoeken elkaar regelmatig om even bij te kletsen, elkaars bouwwerken te bekijken, wat te roddelen, enz.

Het mooie van dit soort bezoeken is dat je dan even rustig de tijd heb om bepaalde zaken te bespreken. Ze heb ik na het eten, toen hij met moeders de vrouw de afwas aan het doen was, even uitvoerig de tijd genomen om zijn Aggy te bekijken. Ik moet zeggen dat ze er prachtig uit ziet, alhoewel hij zelf nog niet helemaal content is met zijn koperen plaatjes.

 

Echter zo zitten wij ook weer in elkaar........het kan namelijk altijd iets beter.

 

Naar aanleiding van de werkzaamheden van vrijdag heb ik een paar stukken hout mee genomen om het project 'De Chirurgijnkist' eens uitvoerig door te nemen. We zitten toch met het probleem dat de tandjes er nu al gemakkelijk af breken en we moeten nog aan de slag met dunner hout(1mm).

 

Ik had wat verschillende diktes mee genomen en we zijn er nu wel uit. Het huidige eikenhout is schitterend hout, maar te grof van nerf om modellen met een schaal 1:10 te maken. De nerfstructuur is ook te groot ten opzichte van de tanden, enz. Hoe je de nerf ook laat lopen, het probleem met het afbreken van de tanden blijft bestaan. Daarnaast zou de kist een te grove nerfstructuur krijgen. Feitelijk zou de nerfstructuur ook maximaal 1:10 moeten zijn bij deze kist. Er moest dus gekozen worden voor ander houtsoort met een andere nerfverhouding. Na enige discussie en breken van hout zijn we uiteindelijk zijn op notenhout uit gekomen. Dochterlief zag gelukkig ook de noo(t)dzaak in om het houtsoort te wijzigen.

 

Vanmorgen dus wat extra notenhout besteld. Dit wordt aankomende week geleverd. We zijn dus weer terug bij af, maar wel weer een ervaring rijker. Aankomende week starten we dus de machines weer op en kan dochterlief weer aan de slag 

 

Hoe bedoel je.... Het kan altijd iets beter.....

 

_________________
Groet,

Tamara en Henk

 

 

 

6 juni 2015

 

Gisteren weer gezamenlijk aan de slag geweest met de chirurgijnkist. We zijn niet hard opgeschoten, omdat we flink geworsteld hebben met het hout. Na, vorige week, de tanden er ingefreesd te hebben moesten er wat sleuven voor planken in de voor- en zijkanten gefreesd worden. Op zich ging dit wel. Daarnaast moeten de tanden ook nog eens verdund worden, zodat de zij en achterkanten mooi in elkaar vallen.

 

Dit laatste gaf veel problemen. Het lukte wel om de tanden van 3 naar 2 mm dikte te krijgen, maar van 3 mm naar 1 mm was een probleem. De tanden braken, ondanks grote voorzichtigheid, gewoon af op de nerf. De houtnerf van het geleverde eiken is vrij grof en daardoor kwetsbaar. Eigenlijk zouden we Zuid Europeesch eiken moeten gebruiken.

 

We hebben besloten om de planken dan nog maar een keer te maken en het freesproces om te gooien. Na het op maat maken van de planken hebben we de plek, waar de tanden moeten komen, direct afgefreesd naar 1 mm. Daarna hebben we de tanden er weer ingefrees door er een stuk hout achter te zetten.

Desondanks bleken toch een aantal tanden weer te wiebelen. Deze zijn direct gefixeerd door er verdunde houtlijm op te smeren.

 

Na een warme dag stoeien met het hout, hebben we dan toch de buitenzijde gereed. Volgende week nog een paar kleine sleuven frezen en dan kunnen we de kist in elkaar zetten.  O, ja en dan mogen we nog een paar planken van 1 mm dik maken. Wordt een uitdaging.

_________________
Groet,

Tamara en Henk

 

 

 

 

 

30 mei 2015

 

Omdat er nog wat van de tanden afgefreesd moeten worden, heb ik ze al vast geimpregneerd met verdunde houtlijm. Op deze manier worden ze zo hard als beton en breken ze niet af.

_________________
Groet,

Tamara en Henk

 

 

 

29 mei 2015

 

Vandaag gestart met de chirurgijnkist. Dochterlief is vandaag naar Hillegom gekomen om een aanvang te maken met de productie van de kist. Omdat ze nog geen ervaring had met de machines, heeft ze vandaag een korte opleiding gekregen om de machines te bedienen. De kist is dus haar project geworden en ik geef alleen maar instructies.


Als eerste gestart met het op dikte brengen van de latten. Dit geeft nog al wat stof, dus voor de dame maar een stofjas aangekocht. Haartjes netjes in een staart en verder met de productie. Er moet wel veilig gewerkt worden.

 

Nadat de meeste onderdelen op maat gezaagd en gefrees waren, zijn we gestart met de tandverbindingen. Ondanks dat ze voor het eerst de machines bediende, heeft ze een flinke productie gedraaid vandaag. Opa had het gelukkig wat rustiger en kon daarom gezamenlijk met de jongste kleinzoon toezicht houden.

 

Volgende week vrijdag gaan we de laatste sleuven frezen en dan starten we aan de onderdelen van de lades en flessenhouders

 

_________________
Groet,

Tamara en Henk

 

 

20 mei 2015

 

Vandaag kwam Jan Zwart langs met een flinke hoeveelheid hout voor de kist. Jan heeft vandaag een bezoek gebracht aan de werf en kreeg direct hout mee. We hebben nu zoveel dat we wel meer kisten kunnen maken. Morgen met dochterlief maar eens wat afspraken gaan plannen.

_________________
Groet,

Tamara en Henk

 

 

 

12 mei 2015

 

In 2014 hebben een aantal collega modelbouwers de Bataviawerf te Lelystad bezocht.  Op deze werf wordt op dit moment een model gebouwd van de Zeven Provinciën Schaal 1:10. Er is aan de collega’s gevraagd of er interesse was om een vrijwillige bijdrage te leveren voor dit model. Dit ging om het vervaardigen van kleine onderdelen en meubels. 

Aangezien mijn dochter Tamara een opleiding meubelontwerp heeft gevolgd en af en toe een Papsietamsietijd wil, hebben we besloten ons hiervoor op te geven.

Afgelopen week hebben we bericht gekregen dat we de chirurgijnkist mogen maken.

 

 

De kist wordt dus 10 x zo klein en komt straks daadwerkelijk in het model op de Bataviawerf te staan.

Erik Agterhuis heeft de tekeningen voor de kist gemaakt en dan wordt de kist als volgt:

 

Chirurgijnkist 1-4
PDF – 56,3 KB 585 downloads
Chirurgijnkist 2-4
PDF – 161,1 KB 560 downloads
Chirurgijnkist 3-4
PDF – 82,2 KB 571 downloads
Chirurgijnkist 4-4
PDF – 44,3 KB 568 downloads

Nu is het nog wachten op het eikenhout en dan kunnen we gaan starten.

Via deze blog houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen.

_________________
Groet,

Tamara en Henk

 

 

 volgende < Pagina 2, 1