volgende <  Pagina 15, 14, 13, 12, 11... , 1   > vorige

 

6 mei 2016

 

De spanten van sectie 19 (110 t/m 113) zitten op de kiel. Ik heb besloten om ze nu nog niet aan de binnenkant  naar een ronding te schuren. Op dit punt begint de ronding flink naar binnen te lopen en ik kan nu nog niet exact bepalen hoe deze gaat lopen. Dit kan ik pas doen als de spanten van sectie 21 en 23 er ook op zitten.

 

Nu eerst starten met de Transomspanten aan de achterzijde. Het hout is al op dikte. Deze spanten bestaan ook uit meerdere onderdelen, dus onderdelen tekenen, zagen en weer lijmen.

 

_______________
Groet,

Henk
 

 

 

5 mei 2016

 

De spanten 110 t/m 113 zijn gereed. Ze zijn voorzien van messing pennen en kunnen morgen op de kiel geplaatst worden.

 

Ik heb vandaag de achterzijde van de kiel opgehoogd. Na sectie 19 wordt alleen nog sectie 21 voor de kiel geplaatst. Spant 117 moet tegen de voorzijde van de verhoging komen. Dit weekend eerst het hout op dikte brengen voor de Transomspanten. Omdat de ruimte nu wel krap begint te worden, worden eerst deze spanten gemaakt en geplaatst.... Wordt vervolgd.

_______________
Groet,

Henk
 

 

 

4 mei 2016

 

Na een paar drukke dagen op het werk, ben ik vanmiddag  wat eerder gestopt en ben ik de werkplaats ingedoken... puur om even met iets anders bezig te zijn.

 

Ik ben gestart met het zagen van de onderdelen van spant 110 t/m 113 en heb direct de onderdelen gezaagd om de kiel aan de achterzijde te verhogen. Het liep gewoon lekker......op dit moment zijn de spanten 110 en 113 gelijmd en ligt spant 111 te drogen. Ik kijk hem straks nog even na of alles klopt en dan kan ik morgen de onderdelen van spant 112 er tegen aan lijmen.

 

_______________
Groet,

Henk
 

 

 

1 mei 2016

 

Vandaag bezig geweest met het tekenen van de spanten sectie 19. Ik ben nu zover dat ik de onderdelen over kan zetten op het hout, daarna zagen, bouwen, enz.

 

Ik ontdekte vanmorgen dat er geen dwarsdoorsnede is van de spanten van Sectie 21. Dit zijn de laatste spanten die op de kiel geplaatst worden. Spant 118, van sectie 23, is het eerste spant van de overige spanten die tegen de kiel geplaatst worden. Je zou kunnen zeggen dat de vorm van spant 118 hetzelfde is als spant 117, echter dit is helaas niet zo omdat spant 118 ook nog eens het eerste spant van het 'Poopdeck' is en daarom nog eens 2 tot 3 cm hoger/langer is.

 

Ik heb dus besloten om de strategie iets te wijzigen. Na het plaatsen van de spanten van sectie 19, ga ik de kiel ophogen zodat de bovenzijde van de overige spanten perfect kunnen aansluiten op de kiel. Omdat de spanten 120 naar 139 steeds krommer gaan worden, blijft er te  weinig ruimte over om de achterzijde te plaatsen. Deze achterzijde bestaat uit 11 Transomspanten en deze dwarsspanten worden ondersteund door spanten 140 t/m/ 145. De spanten lopen daarna weer door in de zijspiegels.  Eigenlijk is spant 139 de laatste spant die voor de Transomspanten vanaf de kiel geheel naar boven loopt.

 

Na het ophogen van de kiel worden dus de 11 Transomspanten gebouwd en geplaatst gezamenlijk met het onderste deel van spant 140 t/m 145. Daarna begin ik met de spanten van sectie 23, aansluitend sectie 21 en dan doorwerken vanaf sectie 23 naar achteren..... Werk genoeg dus;-)

 

Bovenstaande heeft weer geleid tot een paar keer vergaderen met de Backoffice in het zuiden. Ik heb hem maar eens even meegenomen in mijn strategie en overwegingen. Het gaat nu vooral nog over de vraag "Wat laat ik nu zien aan de achterzijde?"

 

Het volgende is namelijk ook nog aan de hand.... Voor de boeg heb ik destijds besloten om vanaf spant 10, naar de scheg toe, beide zijden dicht te bouwen. Je kunt dan schuin naar voren in de boeg kijken en daardoor kan ik de 'Luizenplecht', enz. geheel afbouwen. Dezelfde discussie speelt nu ook aan de achterzijde. Ik moet nu onderhand beslissen wat ik laat zien en vanaf welk punt je schuin naar binnen/achteren kunt kijken en een mooi beeld  blijft hebben.

 

Probleem hier is dat het ruim korter is dan het Middle deck, enz. Als ik besluit om vanaf sectie 23 aan beide zijden dicht te bouwen, dan zie je weer te weinig van het Quarterdeck. Daarnaast moet de scheiding ook nog eens zo zijn dat e.e.a. mooi aan sluit. Een wand mag dus niet in de lucht ophouden, enz.

 

Ik heb de vraag eigenlijk nu bij hem neer gelegd, dan heeft hij even hoofdpijn en kan ik rustig verder bouwen.

 

Ik kijk uit naar zijn advies(wedden dat hij e.e.a. hier uit gaat leggen)

 

_______________
Groet,

Henk
 

 

 

30 april 2016

 

De spanten van sectie 17, 106 t/m 109, zijn op de kiel geplaatst en alles is geschuurd.  Tijdens het schuren heb ik een 2 mm dikke lat bij de hand om zo de flow van de ronding te checken. Ik druk deze in de ronding om zo te controleren of alle spanten aansluiten.

 

De ronding aan de binnenzijde begint nu aan de achterzijde flink omhoog te lopen. Gemiddeld gaat deze, per 4 spanten, 5 mm omhoog. Ik werk nu nog steeds op dezelfde wijze zoals ik in mij post op 10 april aangegeven heb. De spanten worden vierkant op de hoogste maat geplaatst en daarna in de ronding geschuurd.

 

Ik heb ook weer een foto gemaakt van de buitenzijde. Daarop is nu ook al te zien dan de ronding aan de buitenzijde ook meer omhoog gaat. Zoals ik het steeds noem..... de dame haar billen beginnen langzaam aan te vormen.

 

 

Nog 2 secties spanten (8 spanten) en dan zijn alle spanten, die op de kiel geplaatst worden, gereed.   De spanten 118 t/m 139 worden aan de zijkant van de kiel geplaatst, dit zijn dus halve spanten. Op de bovenste rechtse foto(hieronder) is te zien dat de kiel dan nog te laag is. Deze moet ik nog ophogen met diverse balken, dit zijn er nog zeker 10 in een speciale vorm. Daarna komt er over de gehele lengte nog een balk te lopen vanaf de bovenzijde binnenkant boeg tot aan de achterbal, deze bestaat uit bijna 20 delen.

 

Dan heb ik het nog niet gehad over de 11 Transomspanten  en de achterspiegelspanten. Werk genoeg..............

 

Ik heb altijd aangegeven dat er 149 spanten gebouwd moeten worden en dat klopt nog steeds. De spanten 139 t/m 149 vormen de zijspiegels en achterspiegel. T.z.t. komt er dus nog een extra zwevende mal bovenop de huidige zwevende plank.

 

De aankomende 8 spanten zijn dus nu nog eenvoudige spanten en ik verwacht deze binnen 2 weken geplaatst te hebben. Daarna dan eerst de kiel maar verhogen aan de achterzijde voordat ik aan spant 118 t/m 139 begin. Lijkt nu een uitdaging, maar gezien de boegervaringen zal dat ook wel weer goed komen.

_______________
Groet,

Henk

 

 

28 april 2016

 

De spanten 106 t/m 109 van sectie 17 zijn grotendeels gereed, de messing pennen zitten er in. Aankomende dagen alles schuren en de spanten op de kiel plaatsen. De vaart zit er lekker in.

 

_______________
Groet,

Henk

 

 

22 april 2016

 

De spanten van Sectie 15 zitten er op. Alles is aan de binnenzijde geschuurd en gepolijst.  Ze begint nu wel erg imposant te worden, er staat nu ruim 90 cm aan spanten op één rij en dan heb ik iets meer dan 2/3 af. Het wordt daardoor wel steeds leuker om aan haar te bouwen.

 

Op naar de spanten 106 t/m 109 van sectie 17.


_______________
Groet,

Henk

 

21 april 2016

 

Inmiddels zijn spant 102 t/m 105 gereed. De pennen zitten er in en ze zijn geschuurd. Morgen ge ik ze weer op de kiel plaatsen en dan kan alles weer geschuurd worden.

 

Het wordt wel steeds moeilijker om de koperen pennen er in te krijgen. Normaal boor ik een 1 mm gat om de 1 mm messing pennen er in te duwen. Nu de spanten dikker worden wordt het wisselen met de boortjes. Wil ik ze er nog in krijgen moet ik toch 1,1 tot 1,2 mm boren.

_______________
Groet,

Henk

 

 

17 april 2016

 

Vandaag wel een klein hoogtepunt in dit project. Na ruim 13 maanden spanten bouwen, staat nu de 100e spant op de kiel. Gisteren alle spanten 98 t/m 101 van sectie 13 op de kiel geplaatst en vanmorgen alles geschuurd en gepolijst. Ik heb de binnenlijnen wel 5 keer gecontroleerd en alle lijnen lopen perfect.

 

 Ik heb alles nog even na zitten rekenen voor mijn planning en ik denk dat ik uiterlijk eind 2016 alle spanten er op heb moeten zitten. Nu nog 48 te gaan dus...

 

Op de 2e foto is Vic aan de zijkant te zien. Daar is al duidelijk te zien dat de spanten weer omhoog lopen. Het lijkt nu wat blokkerig aan de zijkant, maar dat gaat allemaal nog goed komen. Zodra de romp uit de mal kan, dan wordt de buitenkant geschuurd.

_______________
Groet,

Henk

 

 

 

15 april 2016

 

De spanten 98 t/m 101 zijn bijna gereed. De koperen pennen zitten er in. Morgen alles schuren en dan kunnen de  spanten op de kiel geplaatst worden. Naar verwachting is dan zondag alles gereed betreffende sectie 13.

_______________
Groet,

Henk

 

 

10 april 2016

 

Tussen de nieuwe voorraad hout maken en het voorjaarsgereed maken van de tuin, heb ik toch nog wat tijd kunnen vinden voor de spanten 94 t/m 97 van sectie 11. Eigenlijk waren deze best wat ingewikkelder dan normaal. Vanaf hier begin de romp naar achteren weer smaller te worden en loopt de romp van binnen ook weer omhoog. Het verloop tussen spant 94 en 97 is bijna 3 mm, wat op foto 2 goed zichtbaar is. Op foto 3 is alles geschuurd en zit de lijn er weer in.

 

Ook aan de buitenzijde van de romp gaat de vorm nu wijzigen. Normaal loopt de vorm rond, maar nu beginnen de billen van de dame zich al te vormen;-)


Op naar spant 98 t/m 101 van sectie 13. Volgende week dus weer een mijlpaal, dan hebben we 100 spanten af van de 149.

_______________
Groet,

Henk

 

 

31 maart 2016

 

Afgelopen avonden gewerkt aan de spanten 90 t/m 94. De spanten van sectie 9 zitten op de kiel. Alles nog even geschuurd, ik ben tevreden. Begin van de maand heb ik een flinke voorraad hout gezaagd en geschaafd. Ik dacht voldoende te hebben voor de aankomende maanden, echter de voorraad is nu al bijna op.

 

Klopt ook wel, er zijn deze maand bijna 20 spanten gebouwd. Dit weekend de voorraad maar eerst weer eens aanvullen en daarna met sectie 11 starten.

_______________
Groet,

Henk

  

 

 

26 maart 2016

 

De spanten van sectie 7(86 t/m 89) zitten op de kiel. Ik heb op pagina 7 uitgelegd dat de spanten steeds gewisseld worden. Zo heb je type 1 afgewisseld met type 2. In het stuk op pagina 7 kwam type 3 naar voren. Deze lijkt op type 1, echter deze bestaat uit meer stukken. Vanaf spant 86 wordt niet meer gewisseld met type 1, maar wisselt type 2 af met type 3.

 

Geeft iets meer werk, maar werken met hout...... wie wil dat nou niet!

Dat blijft toch het mooiste om te doen;-)

 

Ik heb een foto gemaakt van de zijkant en daarin is te zien dat de romp nu aan de achterzijde ook omhoog begint te lopen. Op naar de spanten van sectie 9.

Eerst weer even wat tekenen en dan weer fijn met hout werken.

_______________
Groet,

Henk