volgende <    Pagina 15, ... , 6, 5, 4, 3, 2 , 1   > vorige

 

 

14 maart

Besloten om toch nog een vierde spant te maken. Enerzijds om te kijken hoeveel tijd het nu echt kost om een spant te maken, want ik wil toch een eenvoudige planning maken. Anderzijds omdat in dit gedeelte van het schip de enkele spanten voor het dubbelspant nagenoeg gelijk zijn v.w.b. de vorm. Ze wisselen wel af qua spantdelen, het 4e spant moest dus contra samengesteld worden. Ik kan nu de, uit papier, gesneden vormen van het hoofdspant weggooien, het gedeelte rond de hoofdspant is nu gereed.

Voorlopig heb ik mijn planning zo uitgezet dat ik de aankomende 3 jaar wel bezig ben met de spantopbouw. Gemiddeld kan er iedere week een spant gereed komen. Ben er nu ook achter dat ik straks eerst de dubbele spanten moet vastzetten op de kiel en deze goed moet opspannen, voordat ik de 2 enkele spanten er tussen kan plaatsen. Alleen op deze wijze kan ik de enkele spanten goed afstemmen met de dubbele spanten.

_________________
Groet,

Henk

 

 

13 maart

Vandaag alles zo veel mogelijk gereed gemaakt voor Duizel. Na het hoofdspant heb ik van de week nog een tussenspant gemaakt. Deze aan de onderzijde afgekapt, zodat straks tussen de samengestelde spanten naar binnen gekeken kan worden.

Ik heb de kielplank boven op de kiel, waar de spanten op gezet worden, toch iets anders gemaakt dan Alexandru. Heb er voor gekozen om de echte bouw te volgen. Geeft wat meer meetwerk, maar dat hoort er bij. Ik heb daarvoor vulstukken gemaakt, zodat dit ook wel weer goed komt. Aan de bovenzijde staan de spanten niet gelijk. Dit komt weer goed zodra alles echt vastgezet wordt en opgespannen worden. Dit doe ik pas na Duizel, wil namelijk niet hebben dat tijdens het transport wat kapot gaat.

Aankomende weken hier en daar nog wat poetsen. Ga nu eerst weer verder met het tekenen en snijden van spanten en de ra's maken voor de andere Vic.
_________________
Groet,

Henk

 

 

8 maart

Gisteren waren eindelijk de 2 spanten gereed om het hoofdspant samen te stellen.

Alles grof geschuurd en kon ik eindelijk met het penneplan gaan werken
Zoals eerder aangegeven werk ik met een wat simpeler pennenplan, maar dan kom ik nog op zo'n 30 tot 34 pennen per spant uit
Vandaag de gaten geboord en de koperen pennen er in gelijmd

Na het samenvoegen van de spanten gaan er nog zo'n 20 tot 25 pennen dwars door de spanten heen
Hoewel een stuk minder dan in het echt, gaat er flink wat tijd door heen en zeker ook messing

Aankomende dagen het spant flink opschuren, dan kan ie mee naar Duizel


_________________
Groet,

Henk

 

 

 

 

 

4 maart

In mijn laatste verslag heb ik aangegeven dat ik zou overwegen om voor Duizel 1 spant gereed te maken. De volgende dag belde De Ouwe en die gaf aan dat dit maar moest gaan gebeuren. Het advies was om te starten met het hoofdspant. Ik had mij al iets verdiept, maar e.e.a. was aanleiding om discussie te voeren over kieren, luchttoevoeren, spleten, drainagesystemen, enz.

Afgelopen vrijdag maar een extra voorraad hout gezaagd en geschaafd. M.i. kon ik wel weer even vooruit Nu bestaat ieder spant uit 9 spantdelen, waarvan het hoofdspant een samengesteld spant is dat uit een dun en dikker spant bestaat. Halverwege splitsen de wangen zich nog eens. Kortom een mooi spant om het op te leren(Bedankt Germt)

Dus gestart met spantdelen over te zetten op papier, deze weer overtrekken op het hout, enz. Besloten om de rondingen te zagen op de figuurzaag, maar de verbindingstukken te frezen. Dan sluiten deze mooier aan en het werkt wat preciezer. Afgelopen zaterdag dus alles gezaagd.
 
Zondag mij voorgenomen om te starten met frezen en zoveel mogelijk in elkaar te zetten. Alles ging goed en paste precies. Tijdens het opstellen van een pennenplan, kwam ik er achter dat alles verkeerd zat. Er blijken nu toch weer systemen te zijn toegepast in de spanten, die onderling wisselen. Dit was mij tijdens alle discussies niet opgevallen. Het blijkt nu zo te zijn dat de spanten zich contra afwisselen en dat zelfs de samengestelde spanten contra in elkaar gezet moeten worden.

Kon dus een groot deel weggooien en opnieuw snijden, tekeningen contra maken, zagen, enz. Het zit dus niet altijd mee en dit gaat nog wel een paar keer gebeuren. Afgelopen dagen het dunne spant voor het grootste deel in elkaar gezet en het eerste contra spantdeel van het dikke spant er op gelijmd.
Net kwam ome Jan nog even langs met een mooie H.M.S. Victory pet voor mij. Die had zijn dochter meegenomen(Nogmaals bedankt Jan)>
We hebben gezamenlijk het spant even in de spanbox gepast en hij zit echt naar mijn zin.

Aankomende week het spant gereed maken. Verwacht minstens een week per spant nodig te hebben. Het zijn er maar > 150. Ben dus nog wel even bezig.

_________________
Groet,

Henk

 

 

 

 

25 februari

Naar aanleiding van wat tips besloten de opspanbox toch iets anders in elkaar te zetten. Voor het opspannen van de spanten moet je er aan beide zijden goed bij komen en dan zorgt een extra zijkant weer voor problemen.

Vanmorgen kwamen de laatste dingen binnen en kon ik eindelijk starten om alles in elkaar te zetten. De box komt standaard op de tafel te staan en ik ben zeer tevreden met de maatvoering. Ik heb alles zo gemaakt dat, als de box op tafel staat, deze eenvoudig is vast te zetten. Nu hij leeg is kan hij wat bewegen, maar dat verdwijnt vanzelf als de spanten er in staan.

Ik heb de zijwand er afneembaar op gemaakt. Deze gaat er af tijdens de bouw en gaat er op als ik naar Duizel, enz., ga. Op deze manier heb ik een soort kijkdoos gemaakt en kan iedereen zien hoe groot zij wordt.

 

De kiel staat er vrij stevig in, maar kan gewoon uitgenomen worden.

 

 

24 februari

Ik heb gemerkt dat er toch een afwijking zat in mijn tekeningen. Dit kwam gisteren aan het licht toen ik de zijkant van mijn opspanbox aan het beplakken was. Direct gebeld met mijn Back office in Baarle Nassau en dat heeft weer geleid tot flinke e-mailwisselingen met Canada. Iedereen aan de slag dus. De Back office is daardoor zelf niet aan het bouwen gekomen aan zijn eigen model...... sorry. Vanmiddag kwam het uiteindelijke antwoord binnen. Conclusie: de Engelse schepen wijken, qua bouw, af van de andere schepen.

Ik laat de eer over aan mijn Back office om u te informeren over de discussie
Was een leuke en interessante discussie.

 

Antwoord Germt: 

Diederik vroeg laatst hoe het zat met de stuurlast.....

Nu blijkt bij Henk dat volgens de tekening de spanten 2 mm op een hoogte van ongeveer 30 cm (geschat) achterover hangen.
Dit viel pas op omdat Henk één zijwand op zijn bouwhelling wilde voorzien van een tekening om het richten van de spanten te vergemakkelijken.
Het zou in Duizel dan ook voor anderen duidelijk zijn welke kant de bouw opgaat.......
Maar dan die 2 mm........
Na een telefoontje van Henk met dit bericht gaan we zoeken, wordt John ingelicht en Alexandru gevraagd hoe het zit.
Ik heb gezocht in het boek "The Anatomy of Nelson's Ships" en die zegt dat de "slope" van de kiel van de Victory 1ft is.
Dat is +/- 30 cm op de volle lengte van de kiel.
M.a.w. ze ligt achter 1ft lagen in het water dan aan de boeg.
Ik heb nog een verslag van de bouw van de HMS Bellona in dezelfde stijl, en ook daar vind ik géén afwijking in de stand van de spanten.
De Hollandse bouw heeft daarintegen wél een stuurlast ingebouwd in de constructie van de kiel en spanten.
John McKay wist dit niet, Alexandru heeft zich daar niet druk over gemaakt, en de spanten dus verticaal gezet.
E.e.a zal straks bij het maken van de geschutspoorten dus eenvoudig gecorrigeerd kunnen worden.

Maar het lijkt er dus op dat de "stuurlast" van de Engelse schepen in die periode (vanaf 1750) te verwaarlozen is.....

Zo, vandaag zelf niet gebouwd, maar wél weer veel geleerd.......
Heerlijk dit soort discussies

volgende <    Pagina 15, ... , 6, 5, 4, 3, 2 , 1   > vorige