volgende <   Pagina 15, ... , 9, 8, 7, 6, 5, ... , 1   > vorige

 

16 oktober 2015

 

Afgelopen week toch maar bezig  geweest met het aanbrengen van de tussenblokken boven de onderste ronding van de romp. Aankomend weekend krijg ik namelijk controle uit het zuiden, mijn backoffice komt langs.

 

Af en toe moest er flink getrokken worden om de spanten in één lijn te krijgen. Het beste ging dat met een ouderwets hulpje, touwtje er omheen en aandraaien maar.

 

Vanmorgen alles nog even geschuurd en nagelopen. De binnenkant is nog niet helemaal afgeschuurd, maar dat komt in de bouw van de andere spanten wel goed. Bij het aansluiten van de nieuwe spanten moet er namelijk toch steeds weer geschuurd worden.

 

Het project gaat nu voor een paar weken onder het doek. Morgen gaan we het hout halen voor de vitrinekast voor de Vic 1:72. Aankomende weken dus aan het werk aan deze kast.

_______________
Groet,

Henk

 

 

11 oktober 2015

 

Vanmorgen de spanten tussen de onderste 2 tussenblokken geschuurd. Daar zit nu een vloeiende lijn in. Na de grijpvoorraden weer aangevuld te hebben ben ik begonnen om de rondingen uit te lijnen. Daar wordt nu ook een rij tussenblokken in gezet. Zodra deze er allemaal inzitten kunnen de rondingen inwendig geschuurd worden. Mooi vulwerkje tijdens het vervaardigen van de vitrinekast voor de Vic 1:72. Deze week kan ik het hout van de kast ophalen.

_______________
Groet,

Henk

 

 

10 oktober 2015

 

Bij het voorbereiden van sectie M ben ik er achter gekomen dat het vanaf nu niet meer mogelijk is om de spanten in een productielijn van 4 te vervaardigen.

De spanten worden nu snel dikker en soms scheelt het al 1 tot 2 mm tussen 2, naast elkaar liggende, spanten. Vanaf heden moet ik ze dus per stuk maken en daarbij steeds na voren kijken hoeveel dikker ze moeten worden. Ik heb namelijk niet van alle 149 spanten een tekening.

 

Vandaag dus maar druk bezig geweest om alle spanten, sectie H en K, op de kiel te plaatsen. Ze zitten er op en ik kan morgen tussen de spanten tussen de onderste afstandhouders schuren.

 

Intussen heb ik alle spanten in de ronding op elkaar proberen af te stemmen. Helaas lukt dat niet door alleen de spanten met een touw vast te spanten aan het bovenste blad van de mal. Dus toch nog maar eens in de foto's van Alexandru gezocht of ik daar iets kon vinden. Nu heeft hij, in de beginfase, vooral foto's gemaakt van de onderzijde van de frames en toevallig kwam ik een foto tegen waarin ik zag dat hij ook in de zijbenen van de spanten afstandblokken heeft aangebracht.


Door daar ook afstandblokken aan te brengen borg je de spanten v.w.b. de ronding en wordt het één vast blok. Op deze wijze kunnen de rondingen dan ook geschuurd worden. Daarnaast zie je de blokken straks toch niet meer omdat er aan beide zijden planken komen. Aankomende week dus extra afstandblokken aanbrengen en de rondingen schuren.

 _______________
Groet,

Henk

 

 

Foto van Alexandru's romp

De afstandblokken zijn linksboven zichtbaar

 

8 oktober 2015

 

De spanten van sectie K zijn gereed. Tijd om ze weer vast te zetten op de kiel.  Aankomend weekend eerst wat hout gereed maken voor de bovenste kielplank en daarnaast wat extra hout voor de afstandblokken. Even de grijpvoorraden weer opvullen. Ondertussen sectie M maar vast voorbereiden

_______________
Groet,

Henk

 

 

4 oktober 2015

 

Nou... hij heeft het gered gisteren hoor. Ik weet niet wie zenuwachtiger was... Déon of zijn moeder. Hij heeft het prima gedaan en heeft nu zijn A diploma. Oma liep trots rond in het zwembad....op naar het B diploma.

 

Vandaag flink aan de slag geweest. Na spant 41 en 43 is inmiddels ook spant 40 gereed. Spant 42 wordt op spant 41 gelijmd en deze schiet al aardig op. Eerst alles even laten drogen en aankomende week spant 41/42 afmaken. Daarna alles weer voorzien van penen en opschuren.

 

_______________
Groet,

Henk

 

 

3 oktober 2015

 

Afgelopen avonden bezig geweest om de spanten weer uit te knippen en over te trekken op het hout. Vanmorgen alle onderdelen voor de spanten uitgezaagd en gestart met het vlakken van de verbindingsstukken. De onderdelen van spant 41 en 43 zijn bijna gereed en de eerste onderdelen zijn al gelijmd. Morgen verder, ik moet nu eerst naar mijn oudste kleinzoon Déon. Die mag namelijk afzwemmen voor zwemdiploma A en opa en oma zitten aan de waterkant hem aan te moedigen.

 

 

 

30 september 2015

 

De spanten van sectie H (44 t/m 47) zijn gereed. Gisterenavond de laatste hand er aan gelegd en los op de kiel gezet. Betreffende de spanten heb ik nu 32 van de 149 spanten af. Hoewel er nog een hoop werk is te doen, blijft het onwijs leuk. 

 

Op naar de spanten van sectie K(spant 40 t/m 43).

________________
Groet,

Henk

 

 

25 september 2015

 

Afgelopen dagen de spanten gefreesd en in elkaar gelijmd. De halve spanten 44 en 47 zijn gereed en kunnen voorzien worden van pennen. Eerst het gezamenlijke spant 45 en 46 af maken. We liggen weer op koers.

 

________________
Groet,

Henk

 

 

20 september 2015

 

Vanmorgen gestart met het zagen van de onderdelen. Omdat alles lekker liep direct maar alle onderdelen van alle 4 de spanten van deze sectie gezaagd.

Daarna gestart met het frezen van de verbindingsvlakken. Ik moet eerlijk zeggen dat het spant 'Type 3' lastig te maken is. Hoewel de basis van dit type spant gelijk aan die van het type 1 is, heeft deze 4  onderdelen meer dan die van het type 1. In totaal heeft dit type 15 onderdelen. Het extra blokje in de knik maakt het juist dat er gauw afwijkingen komen in de kromming van het spant.

 

Het heeft even geduurd, maar het onderste deel van de 2 Type 3 spanten van sectie H zijn gereed. Aankomende week de rest gereed maken en alles in elkaar lijmen.

 

________________
Groet,

Henk