pagina  2, 1 > vorige

21 januari 2018

Sinds deze week ben ik 3 jaar bezig met dit project, het verveelt nog steeds niet. Afgelopen week heb ik weer een deelproject kunnen afsluiten. De inrichting van het ruim is gereed. In de 'Light Space zijn 2 lichtbronnen aangebracht en alle deckbalken zijn geplaatst. Het ventilatiekanaal stopt nu achter de laatste deckbalk, deze wordt later verlengd naar het Orlop Deck.

 

Ik start dus nu met een nieuwe blog/deelproject, het inrichten van het Orlop Deck. 

________________

Groet,

Henk

 

14 januari 2018

Het bouwen van de achterste kamers neemt flink wat tijd in beslag, maar vordert gestaag. Ik heb besloten de Aft Powder Room compleet weg te laten en alleen het onderste deel van de Acces Room te bouwen. Omdat de vloer van de Floor Storage schuin omhoog loopt, moeten de constructiebalken wel waterpas staan, vandaar dat deze schuin op de vloer geplaatst zijn. De achterwand van de Floor Storage is inmiddels ook geplaatst. Aankomende week dus de wanden maken van de Wing- en Light Space.

 

Ik krijg leuke reacties op de geplaatste video's. Een video geeft een betere indruk dan een paar foto's. Ik zal dan ook regelmatig een video plaatsen, waarbij ik dan een oudere verwijder. Om deze wijze hou ik voldoende ruimte om te uploaden.

________________

Groet,

Henk

 

7 januari 2018

Het hoofdruim is nu zo goed als gereed, er moeten nog een paar kleine dingen aangebracht worden. Ik ben inmiddels gestart met het achterste deel van het ruim.  Dit deel van het ruim is verdeeld over 7 onderdelen, in de vierde afbeelding staat een overzicht van deze kamers. Ook aan deze zijde is de Floor Storage voorzien van ventilatiekanalen. Ik plaats, net als in de voorzijde, maar 1 kanaal, zodat het zicht goed blijft.

 

Net voor de jaarwisseling kreeg ik een bericht van mijn internetprovider dat ik nu ook filmpjes kan plaatsen op mijn site. Om het uit te proberen heb ik vorige week het eerste filmpje geplaatst. Ondanks alle leuke reacties, zit ik mijzelf hiermee weer enorm te pesten. Bij het bekijken van de film zie ik namelijk dingen waar ik eigenlijk even een schuurpapier over heen had moeten halen, enz. U zult deze puntjes wellicht ook zien, maar wedden dat ze bij de volgende film weg zijn;-)


________________

De allerbeste wensen voor 2018

Henk

 

31 december 2017

Even een kleine sfeervideo

30 december 2017

Bij de productie van de wanden voor de Hold Well liep ik tegen een flink vraagstuk aan. Op de tekening staat aanngegeven dat de Hold Well moet worden voorzien van een deur, maar deze komt in geen enkele andere tekening voor. Zover ik nu kan beoordelen zit er in de huidige versie van de Hold Well geen deur.

 

Ik heb wel eens een foto's gezien dat iemand de deur er in bouwde, maar maten, hoogte, enz., heb ik niet. Nu heb ik destijds van John McKay een extra tekening gekregen, deze staat ook op blz. 144 in het boek van Alan McGowan. Na enig zoekwerk heb ik de bevestiging van de deur in de versie voor 1805 kunnen vinden. Het is moeilijk te zien, maar er heeft een deur gezeten in de Hold Well van voor 1805.

 

Omdat ik de tekeningen van John volg, heb ik de deur zo veel mogelijk in schaal meegenomen in de Hold Well.  De Hold Well is nu, inclusief de shot locker, aangebracht. De schanieren zijn gemaakt van messing en die zijn weer gezwart met brass black. Achter de Hold Well is nog een lichtbron aangebracht en ik heb bewust de dekconstructie in het gat van de Well weggelaten. Het is de bedoeling dat ik een pomp half open bouw en die moet goed zichtbaar blijven.

________________

Fijne jaarwisseling

Henk

 

24 december 2017

Tot aan de hoofdmast, waar straks de 'Hold Well" komt te staan, betreffen de werkzaamheden alleen maar het aanbrengen van de dekconstructie. Volgens mijn lichtplan moet bij dekbalk 68 weer een lichtbron komen, hier komt een zichtbare lantaarn te hangen.

 

De afmetingen van een lantaarn op de echte Vic zijn 21" hoog en 7,5" in diameter. Mijn doel was om deze afmetingen in schaal 1:48 zoveel mogelijk te benaderen met de ledlampen, enz. Mijn lantaarns bestaan uit 5 onderdelen. De bovenzijde, waar de ledlamp aan bevestigd wordt, is gemaakt van ebbenhout, net als de onderplaat. Het gedeelte tussen de boven- en onderzijde bestaat uit 2 onderdelen, een styrene witte buis en een messing raamwerk.

 

Dit messing raamwerk neemt de meeste tijd in beslag. Ik gebruik daarvoor namelijk een messing buis, waar ik de openingen in frees. Hiervoor gebruik ik een verdeelapparaat op de freesmachine met een 1 mm frees. Vooral het frezen neemt enige tijd in beslag. Nu zijn er best anderen productiemethoden voor het raamwerk, denk aan CNC of 3D printen. Persoonlijk vind ik dat niets te maken hebben met modelbouw, ik kies bewust voor handmatig vakmanschap.

 

Na het messing raamwerk gezwart te hebben met brass black, kon de lantaarn in elkaar gezet worden. De lantaarn is eerst uitvoerig buiten de boot getest en onder dekbalk 68 gehangen. De voedingsdraden lopen weer door de dekbalk naar de draadboom.

 

Ik ben tevreden met de eerste lantaarn. Ik kan tussen de werkzaamheden door een flinke voorraad lantaarns gaan maken. 

Werk genoeg dus

________________

Fijne feestdagen

Henk

 

 

16 december 2017

 Mijn lichtplan voor het ruim is inmiddels gereed. Na extern advies heb ik besloten om het ruim vooral te belichten met een oranje gloed. De oranje gloed maakt het ruim wat meer mysterieus, waardoor het meer tot leven komt . Als ik geel of wit licht zou gebruiken, dan wordt het meer een goed verlichte werkplek.

 

In het gat bij dekbalk 51 komt straks het Hanging Magazine en deze loopt onder de dekbalken door. Door in dekbalk 51 een lichtpunt te maken, zie je straks de lichtbron niet meer. Geen zorgen.... Er komen ook nog zichtbare lantaarns in het ruim te hangen, de benodigde materialen zijn besteld.

 

De grootste zorg is om de elektradraden goed weg te werken. Deze worden nu weggewerkt tussen de dekconstructie en de spanten. Onder de dekconstructie zit de ventilatiegleuf en daar mogen ook geen draden te zien zijn. Dit geeft nog al wat extra werk.

 

Om een lichtpunt te voeden werk ik de draden weg in de dekbalken. Normaal maak ik die uit één stuk, maar nu maak ik de balk uit 2 lagen. In het onderste deel frees ik 2 gleuven voor de voedingsdraden, daarna soldeer ik ze vast aan de ledlamp en monteer het geheel af met het bovenste deel.

 

Voor de rest een paar sfeerfoto's

________________

Groet,

Henk

 

10 december 2017

 Het platform aan de zijkant van het hoofdruim is geplaatst en de dekconstructie boven het voorste platform is gereed.  Tussen de laatste 2 dekbalken zat nog een ingewikkeld werkje. Daar lopen de 'lodging knees' over elkaar heen, waardoor de voorste met een ronding naar beneden loopt. De drainagegoten zijn tot aan de hoofdmast afgedekt met planken. Ik heb er één bewust naast de goot geplaatst, zodat men kan zien hoe e.e.a. in elkaar zit.

 

Ik heb nog even zitten twijfelen of ik nog vaten, enz., zou maken om in het hoofdruim te leggen. Het probleem is dat als ik hier aan begin, dit overal moet doorzetten. Na uitvoerig overleg, hier thuis, is besloten om dat niet te doen. Zodra ik vaten, enz., ga neer leggen, dan wordt het zicht vanaf de zijkant beperkt.

 

Aankomende week ga ik aan de slag met de dekbalken waar het 'hanging magazine' komt te hangen en intussen ga ik de 'Hold Well' voorbereiden. Deze laatste komt om de hoofdmast te staan.

________________

Groet,

Henk

 

3 december 2017

Afgelopen dinsdagavond is zwager Rob langs gekomen om de ledlampen aan te sluiten en alles werkend te maken. Hij was enigszins teleurgesteld dat er maar 2 lampen aangesloten moesten worden. Hij dacht dat hij er wel 30 lampen aan moest sluiten. Ik snap zijn teleurstelling, maar voor mij was het belangrijker om te weten of alles conform plan werkt en hoe ik alles moest aansluiten. Dan kan ik namelijk verder met mijn lichtplan.

 

Omdat het systeem 5 Volt levert, worden de ledlampen per 2 stuk seriegeschakeld. Geeft was meer denkwerk voor het lichtplan. Als ik de lampen normaal zou aansluiten, dan moet er een weerstand voor en iedere weerstand kost een lamp. Na de les elektra heeft ie alles voorgedaan en hebben we de wand geplaatst. Even zoeken met de spoel en er is licht in Vic. Alles lijkt nu fel te branden, maar dat wordt minder als er meer ledlampen aangesloten worden.

 

De voedingsdraden van de eerste lampen zijn nu netjes weggewerkt en de scheidingswand tussen het voorste en midden ruim is geplaatst. De dekconstructie boven het voorste ruim is gereed. Ik kon het vanmiddag niet laten om alles nog even te checken en wat sfeerfoto's te maken.

 

Op naar het midden ruim

 

________________

Groet,

Henk

 

26 november 2017

De 2 ankerbetingen zitten eindelijk goed op hun plek en zijn gereed. De stijlen van de ankerbetingen staan op de vloer van het ruim, lopen door het Orlop Deck en komen dan uit op het Lower Deck. Omdat de dekconstructie om de betingstijlen heen zit, moest ik ze dus nu plaatsen. Het heeft drie avonden gekost om ze goed uit te meten en te plaatsen. Dat laatste lag meer aan mijzelf omdat ik weer eens niet tevreden was met de eerste plaatsing.

 

Zwager Rob zou afgelopen week langs komen voor de verlichting, maar dat is verplaatst naar aankomende dinsdag. Gelukkig heb ik meerdere projecten lopen en hoef ik niet stil te zitten. Een van de volgende projecten is het platform dat in het middelste ruim tegen de scheidingswand, met het voorste ruim, geplaatst wordt.

 

Ik werd daarbij direct geconfronteerd met het feit dat het platform op de tekeningen van John gedeeltelijk weer af wijkt van wat andere bouwers bouwen of gebouwd hebben. Zo zijn er nog meer kleinere afwijkingen. Ik ga er van uit dat de tekeningen van John de werkelijkheid weergeven van de periode voor 1805 en heb besloten geheel conform de tekeningen te bouwen. Zo heb ik een halfronde balk aan de voorzijde op het platform geplaatst en zijn de vierkante steunen onder het platform voor een deel rond.

 

Op naar de verlichting, dan kan ik het voorste ruim verder af gaan bouwen.

________________

Groet,

Henk