volgende <   Pagina 15, ... , 13, 12, 11, 10, 9... , 1   > vorige

 

21 februari 2016

 

Vandaag het rechterdeel van spant 10 tegen de kiel gezet en vastgezet aan de mal. Daarna de delen van spant 9 in elkaar gezet. Nadat het linkerdeel van spant 9 gereed was en 'dry fit' op zijn plek gezet is, ben ik begonnen om het bovenste gedeelte van spant 9 passend te maken op het onderste deel.


Er zijn nu een paar zaken waar ik rekening mee moet houden. Spant 9 is de eerste spant van het luizenplecht en deze moet iets dikker zijn dan de andere zijspanten. Daarnaast gaan we nu richting de boeg en moet de bolling steeds minder worden. Na spant 7 moet deze bolling er namelijk uit zijn en blijft alleen de ronde vorm van de boeg over. Daarnaast is het spant een stuk korter vanwege de luizenplecht.

 

Verder draait het bovenste deel steeds meer van het onderste deel. Het verschil is nu al bijna 30 graden. Daardoor lukt het niet meer om de gehele verbinding naadloos aan elkaar aan te laten sluiten. Op zich niet erg, omdat dit later toch afgedekt wordt met planken en je niets meer van deze spanten ziet.

Bij de dubbelspanten, die later zichtbaar blijven, sluit de draaiing perfect aan. Kortom... ik ben tevreden.

_______________
Groet,

Henk

 

 

20 februari 2016


Het loopt lekkerder dan verwacht. Spant 11 is tegen de kiel geplaatst en inmiddels zit het linkerdeel van spant 10 ook al tegen de kiel. Het rechterdeel ligt nu te drogen en gaat er morgen op.

 

Het was even flink passen en meten met spant 10 omdat deze de laatste hoge spant is voor de luizenplecht. Op naar spant 9 dus.

_______________
Groet,

Henk

 

 

17 februari 2016

 

We zijn weer op stoom. Spant 12 is geheel opnieuw gemaakt en zit weer op zijn plek. Op de één of andere manier geeft het herstellen van een fout wel weer een extra boost om alles weer zo snel mogelijk normaal te hebben. Dan is het maar weer onder controle

 

Ik ben nu eindelijk tevreden over de bocht. Vandaag alles nog even extra gecheckt. Na hier en daar nog wat geschuurd te hebben ben ik begonnen met spant 11. Deze ligt nu te drogen en wordt aankomend weekend op de kiel geplaatst.

_______________
Groet,

Henk

 

 

14 februari 2016

 

Afgelopen week wilde ik beide delen van het dubbelspant 9 en 10 plaatsen, toen ik achter een fout in de tekeningen kwam.

 

In één van de tekeningen wordt een doorsnede van de romp aangegeven waardoor de vorm van de romp, van boven, goed zichtbaar is. Ik heb deze doorsnede over gezet op mijn zwevende plaat in de mal en deze exact op de doorgesneden hoogte gezet.

 

Bij het plaatsen van spant 9/10 kwam ik erachter dat de rondingen niet kloppen.  Het blijkt nu dat de doorsnede van spant 1 t/m 8 hoger aangegeven wordt, namelijk ter hoogte van het luizenplecht. Hierdoor is dan wel de ronding van de boeg goed zichtbaar, maar hij klopt niet t.o.v. de echte doorsnede waar de romp doorgesneden is.


Het enige wat ik kon doen is de mal aanpassen en de doorsnede van spant 1 t/m 8 op de juiste hoogte te zetten. Ik heb dus het voorste deel van de doorsnede over gezet op een 2e zwevende plaat en deze met 6 draadeinden op de juiste hoogte gezet. Daarnaast heb ik de ronding van de boeg op het lagere gedeelte aangepast, deze is nu zoals de ronding op deze hoogte behoort te zijn.

 

Na enige twijfel heb ik spant 11 en 12 ook van de kiel afgehaald, omdat de aanzet naar de nieuwe rondingen door deze 2 spanten, naar mijn mening, onvoldoende werd ingezet. Resultaat is een weer een berg afvalhout.

 

Mijn vrouw vindt mij veel te precies en gaf aan dat ik de lat wel heel erg hoog leg. Ik gooi namelijk bijna 2 weken werk weg. Doet nu even zeer, maar dat liever dan mij constant te lopen ergeren over het feit dat het niet naar mijn zin is

 

Aankomende week dus weer starten met het tekenen van spant 12.

_______________
Groet,

Henk

 

 

 

 

 

7 februari 2016

 

Gisteren en vandaag gebouwd aan spant 11 en 12. Ze zitten er dus inmiddels al op. Aankomende week dus starten met dubbelspant 9 en 10.

 

Vanaf hier ga ik afwijken van mijn collega in Canada, die hetzelfde model bouwt. Vanaf spant 10 ga ik beide zijden naar de boeg dicht bouwen. Ik zal even uiteenzetten waarom.

 

Afgelopen vrijdag kwam ome Jan op visite om mij vorderingen te bekijken. We hadden discussie over de zichtbaarheid van de dekken. Dit soort discussies zet je toch tot nadenken en, zoals Jan al zei, soms moet je in de beginfase al een besluit nemen over de toekomst van je model. Dit was er dus één.

 

Ik heb de back office in het zuiden nog even ingeschakeld en gevraagd hoe hij hier in zit. Na ieders advies afgewogen te hebben, heb ik dan toch besloten om beide zijden dicht te maken vanaf spant 1O.

 

Alexandru heeft zijn model zo gebouwd dat je aan de stuurboordzijde door de dekken heen kan kijken. De bakboordzijde bouwt hij geheel dicht. Dit geeft het nadeel dat je aan de boeg en aan de achterspiegel ver schuin naar voren/achter moet kijken om te zien hoe het e.e.a. in elkaar zit. Door nu vanaf spant 10 de beide zijden al dicht te maken, geeft dit de mogelijkheid om ook daar de boeg geheel van binnen te laten zien. Ik laat dus ook, net als bij Alexandru, de stuurboordzijde open tot spant 10. Vanaf spant 10 tot de scheg bouw ik beide zijden geheel dicht.  Op deze manier kun je direct om de hoek van spant 10 zien hoe het e.e.a. in elkaar zit.

 

Dit geeft ook de mogelijkheid om de boeg, inclusief de luizenplecht, compleet aan de buitenzijde goed te laten zien. Dit geeft het schip aan de voorzijde wat meer smoelwerk.

 

Door dit ook aan de achterzijde te doen, kan ik meer details aanbrengen in de loges, enz. Door te spelen met extra verlichting, kan dit ook nog eens mooier uitgelicht worden.

 

Zo zie je maar, er moeten nu al plannen gemaakt worden voor over een paar jaar.

_______________
Groet,

Henk

 

 

 

5 februari 2016


Afgelopen week heb ik in de stille uurtjes spanten 13 en 14 gebouwd en samengevoegd tot het dubbelspant van sectie Z. Het gaat nu hard richting de boeg.

Op naar spant 11 en 12.

_______________
Groet,

Henk

 

 

30 january 2016

 

Vandaag zat alles mee en zijn alle delen van spanten 15 en 16 tegen de kiel geplaatst. In totaal zijn er nu 61 spanten van de 149 spanten af, ze begint, in ieder geval voor mij, steeds mooier te worden. Ik heb de laatste foto even geheel aan de zijkant gemaakt om een beeld te geven hoe je straks alle dekken van het schip, van binnen, kunt zien.

 

Morgen ga ik starten aan het dubbelspant sectie Z (spant 13 en 14). Daarna nog 4 spanten en dan gaan we de echte boegspanten krijgen. 
_______________
Groet,

Henk

 

 

29 january 2016

 

Zo richting de boeg wijzigen de spanten steeds meer. Vanaf spant 16 bestaat een half deel niet meer uit 5 delen, maar uit 4. Je zou denken dat het dan wat eenvoudiger wordt om de spanten te bouwen, maar dat valt dan toch tegen.


Aan het eind van de morgen heb ik de 2 delen van spant 16 op elkaar gelijmd om deze tijdens mijn bezoek bij ome Jan te drogen. Vanavond  spant 16 voorzien van koperen pennen zodat die morgen tegen de kiel geplaatst kan worden.

 

Ome Jan(zoals ik hem noem, bij anderen bekend als Jan Zwart) is bezig met een project om de Victory binnenste buiten te bouwen. Hij bouwt ieder dek apart om te laten zien wat er allemaal in het schip aanwezig is en wat er allemaal dagelijks gebeurt. Ik ga niet zover als hij, maar ik wil wel een aantal dingen laten zien in mijn model.... later... over een paar jaar. Ik maak altijd een kopie van zijn foto's, zodat ik voldoende naslagwerk heb.

 

Gelukkig woont Jan bij mij in het dorp en gaan we regelmatig buurten. Ik zie zijn project dan ook regelmatig in het echt, terwijl anderen moeten wachten tot Duizel. Dit jaar zal ie het wel druk krijgen in Duizel. Verleden jaar had hij al heel veel te vertellen met 1 gereed dek, nu heeft ie er bijna drie gereed. Dat wordt nummertjes trekken;-)

_______________
Groet,

Henk

 

 

24 january 2016

 

Afgelopen weekend heb ik de het dubbelspant van sectie X samengesteld met spant 17 en 18. Vanmiddag alles geschuurd en beide helften tegen de kiel geplaatst. We gaan dus gestaag richting de boeg.


De dame begint intussen al aardig haar rondingen te krijgen aan de binnenzijde. Ik heb even een foto van de zijkant gemaakt, op deze foto is namelijk de oplopende lijn goed te zien. De buitenzijde is nog niet geschuurd, dit doe ik pas als de gehele romp uit de mal gehaald is. Ik richt mij nu vooral eerst op de binnenzijde.

 

Aankomende dagen de onderdelen van spant 15 en 16 tekenen.

 _______________
Groet,

Henk