volgende <  Pagina 13, 12, 11, 10, 9, 8, ... , 1   > vorige

 

6 september 2015

 

Vandaag de onderdelen voor de Quarter davids gereed gemaakt. Intussen de eerste Main lower studding sail boom opgehangen, zodat de onderdelen konden drogen. Vanmiddag de eerste Quarter davids opgehangen en voorzien van tuigage. Moet eerlijk bekennen dat het een pittig klusje was omdat je bijna nergens bij kan komen. Straks nog even afwerken en dan kan ik de Main lower studding sail boom en de Quarter Davids aan de andere zijde er op hangen.

 

Intussen ook gestart om de ankers gereed te maken We liggen op schema.

_________________
Groet,

Henk
 

 

 

5 september 2015

 

Afgelopen dagen veel overleg geweest over de Fore en de Main lower studding booms. De Main booms komen langs de rusten te hangen en zijn uitklapbaar.
Deze blijven ingeklapt naast de rust hangen en zodra de leizeilen nodig zijn, worden deze naar buiten gedraaid. Nu is het niet mogelijk om bij de voormast deze in te klappen. Er zit wel een oog om deze boom in te hangen, de vraag was waar deze booms opgeborgen zijn als ze niet gebruikt worden.

 

Germt heeft daarom contact gezocht met het Recourse Forum en binnen een dag had hij antwoord. Ik citeer het antwoord even:

Omdat de booms aan de rusten zitten kan dat bij de rusten van de grote mast dus wél, maar aan de rust van de voormast niet omdat de ankers in de weg zitten. Deze For Studding sail booms werden dan ook gewoon opgeslagen op het halfdek, óf op de balken van de kuil, naast de sloepen.
Ze werden dan aan de rust gehangen op het moment dat ze nodig waren. Eigenlijk liggen op de balken boven de kuil vaak een hele hoop zaken zoals reserve masten en stengen, en alles wat men mee wilde nemen als reserve materiaal wat niet benedendeks kon worden opgeborgen.
Feitelijk had dat wel een voordeel.... Als het schip geënterd zou worden was de toegang tot het upper gundeck redelijk lastig voor de vijand vanwege de volgestouwde "open ruimte" boven de kuil

Hieronder het antwoord van Maurice Wilcox van het Recourse Forum;
There is scant information about stowage of the Fore swinging studding boom, on Victory or any other vessel for that matter. The Boom is a sizeable spar having a length of 54 ft and all records seem to agree that it was hooked into an eyebolt at the fore end of the hull/ Fore Channel but all my sources shy away from the stowage question. x3x

John Harland ( Seamanship in the Age of Sail) recognises the problem in relation to the stocks of the sheet anchor impeding stowage of the fore boom against the channel on a crutch as with the Main boom. He speculates amongst other possibilities that perhaps it was dropped inside the anchor stock, but looking at my Victory I don't see this a practical option. Even if the boom was hauled up on the topping lift, the hook arrangement would have to allow for swinging the boom in at a more acute angle, and it would still then tend to foul the arms of the anchor unless it was angled upwards, where it would then extend nearly half way along the waist.

From a purely model makers point of view I would see the skid beams as a suitable stowage place, secured between the boats. In relation to my Pegasus, David Antscherl indicates that the fore booms were stowed inboard (unlike the Main Booms). That leaves either secured on the Upper deck, or lashed on the Gallows.


Eigenlijk best grappig, Maurice schrijft ook dat bijna iedereen dat "probleem" vermijd, en het weglaat. Er zijn nagenoeg geen bouwers die de balken boven de kuil volleggen met reserve houten.


Opgelost dus, ook ik zal de Fore Booms weglaten omdat ik de kuil nu eenmaal open wil laten. Gisteren en vandaag dus de main booms gemaakt, de eerste 5 lagen zitten er op. Inmiddels ook de Quarter Davids gemaakt. Nog even zwart maken, voorzien van tuigage en dan kunnen ze er op. De anker had ik al in een la liggen. Ook deze kunnen nu verder afgemaakt worden en opgehangen worden.

_________________
Groet,

Henk
 

 

 

3 september 2015

 

De tuigage zit er op en is zo goed als gereed. Hier en daar nog wat afwerken en voorzien van trossen touw. Aankomende week de Quarter Davids gereed maken. Ik heb de onderdelen verzameld, want ik kan ze beter in de werkplaats maken. Gaat sneller en mooier.

 

Ik worstel nog wel met de Fore en Main lower studding sail booms. Ik ben er nog niet uit hoe deze aan de zijkant van de rusten komen. Gelukkig komt aankomend weekend mijn Back Office langs en dan moeten we maar eens flink in de boeken duiken.... Of hij moet het weten?

_________________
Groet,

Henk
 

 

 

2 september 2015

 

Vandaag de losse schilpadden gemaakt voor het laatste gedeelte van de tuigage hoofdmast. Ik heb uiteindelijk besloten om de handleiding maar te volgen. Ik weet dat het allemaal iets ander in elkaar zit. Ik wil deze kit af hebben en ik laat de juiste uitvoering wel zien in de POF

 

Vanavond de schilpadden aangebracht en direct de tuigage aan deze zijde af gemaakt. Morgen het schip nog een keer draaien en dan kan ik dezelfde tuigage aanbrengen aan de andere zijde. Dan hebben we het meeste gehad en kan ik starten met de laatste details.

_________________
Groet,

Henk
 

 

1 september 2015

 

We zijn aardig op stoom. Gisterenavond en vanavond de laatste tuigage aan de voormast gereed gemaakt. De driespongen zitten zijn uitgelijn en zitten op precies dezelfde plaats. Alles nog even flink aangetrokken en gefixeerd.  De volgende stap is de laatste tuigage aan de hoofdmast.

_________________
Groet,

Henk
 

 

31 augustus 2015

 

Afgelopen week het schip maar eens flink afgestoft. Ik ben wel een beetje geschrokken over de hoeveelheid stof dat zo'n model aan trekt. Dan heb ik het nog niet eens over de spinnenwebben in de tuigage. De vitrine is dus een must.


Ik heb in de afgelopen maanden enkele rollen touw gemaakt. Bij het opspannen bleef het bij enkele wikkelingen, zodat ik alles nog even na kon trekken. Er moeten nog een paar rollen touw gemaakt worden, maar de meeste rollen zijn nu op het schip geplaatst.

 

Gisteren en vandaag de katrollen gemaakt voor de tuigage van de onderste ra's van de voor- en middenmast. Het betreft de onderste tuigage waarmee de ra's in de lengte van het schip geborgd worden.

Bij deze tuigage komt een driesprong in het midden te zitten. Net de eerste gereed, nog drie te gaan. Ik ben inmiddels wel zodanig geoefend dat ik knopen op een jas kan zetten.

_________________
Groet,

Henk
 

 

 

 

27 augustus 2015

 

Afgelopen weekend hebben we hoog bezoek gehad uit het zuiden. Omdat Germt op de botenkamer sliep, heeft ie uitgebreid te tijd gehad om alles te bekijken. Ik had speciaal voor hem een loep neer gelegd. Na een uitvoerige inspectie kwamen we er achter dat, na 3 maanden niets aan de Vic 1:72 gedaan te hebben, ze last heeft van stof. Vic is allergisch voor stof!!!

 

In een kringgesprek is besloten dat ik haar snel gereed ga maken, zodat ze in een vitrine kan. Nu waren er nog een paar twijfelgevallen waar een besluit over genomen moest worden, maar na veel (ook telefonisch) overleg zijn we er uit.

 

Volgens de handleiding komen op de kuil 3 tot 4 sloepen te liggen. Als men het schip bekijkt, dan heeft men juist de neiging om steeds in de kuil te willen kijken. Door daar nu sloepen op te leggen, gaat een hoop kijkplezier verloren. Er is even overwogen om een paar sloepen naast het schip te hangen, echter dit is ook niet realistisch. Uiteindelijk hebben we er voor gekozen om de sloepen naast het schip in de vitrinekast te zetten. Deze komen dan op extra houders.

Voordeel daarbij is dat het schip eerder de vitrine in kan en in een later stadium kunnen de sloepen er bij gezet worden.

 

Ik heb destijds voor de Resolve een stofkap van plexiglas laten maken en deze was behoorlijk aan de prijs. De Victory is echter groter, uiteindelijk is ze 1500 mm lang, 530 mm breed(op de breedste ra) en 1000 mm hoog. Ik heb hier en daar snel wat prijzen op gevraagd en dan kom je al gauw uit op 1,5K. Een extra probleem is dat er dan ook nog eens flink wat vrachtkosten bij komen.

 

We gaan dus de vitrine zelf maken en ik heb dochterlief Tamara ingeschakeld om weer de bouwtekeningen te maken. Uiteindelijk hebben we de benodigde inwendige maten van de vitrinekast bepaald en kwamen we uit op een inwendig lengte van 1600 mm, 600 mm breed en 1100 mm hoog. Nu nog de houtkeuze..... Na overleg is de keuze gevallen op mahonie. Ik heb net bij Fijnhout Amsterdam de bestelling geplaatst voor wat geschaafde mahonie latten en een onderplank van 30 mm dik, 1680 mm lang en 680 mm breed. Levertijd 4 weken en we hebben we weer een leuk projectje bij.

 

Ik zal de bouw van de vitrine meenemen in dit verslag

 _________________
Groet,

Henk
 

 

 

volgende <  Pagina 13, 12, 11, 10, 9, 8, ... , 1   > vorige