volgende <  Pagina 3 2, 1

20 januari 2017

 

Afgelopen week heb ik de Balkwegers aangebracht van het Upperdeck en ben ik intussen bezig geweest met de Balkwegers van het Middledeck in de boeg. Deze moeten dus rond gebogen worden om in de boeg te passen.

 

Nu had ik geen ervaring met het buigen van Padoek en dat was toch nog een groter probleem dan ik dacht. Het bleek toch nog een hele klus te zijn om de juiste weg hier in te vinden. Nu zijn de Balkwegers behoorlijk aan de maat, 6.8mm x 4,8mm, en normaal week ik het hout > 24 uur in het water voordat ik het buig. Na het hout 24 geweekt te hebben braken de planken op diverse manieren. Na het breken bleek de kern van de planken nog droog te zijn. Ik heb het hout daarna ruim 80 uur laten weken, maar dit gaf hetzelfde resultaat. Het hout brak tijdens het buigen en de kern was nog steeds droog

 

Na flink zoekwerk heb ik een manier gevonden om het hout goed te buigen  en in vorm te houden. Van Azijnhout heb ik een mal gemaakt en ik klem de, te buigen,  plank op het midden van de mal vast. Aan weerszijden zet ik dan 2 stalen knijpers op de mal en de plank om alles daarna in de stoompan te leggen. Dan is het een kwestie van lang stomen en de knijpers steeds verder vanuit het midden naar de buitenzijde te verplaatsen. Op deze manier vormt het hout zich om de mal. Het ging alleen de eerste keer weer mis, omdat het hout direct ging splijten toen ik alles uit de stoompan haalde. Het koelde dus te snel af!

 

Dus weer opnieuw beginnen en toen alles gereed was heb ik het hout zachtjes laten afkoelen. Zo ben ik dus bijna 2,5 uur aan het stomen om het hout om de mal te krijgen en ben bijna een uur bezig om het hout trapsgewijs af te koelen. Daarna laat ik het een nachtje op de mal zitten, zodat de vorm er echt goed in blijft zitten

 

We gaan dus rustig door met het buigen en plaatsen van de Balkwegers

____________

Groet,

Henk

 

13 januari 2013

 

Omdat de Balkwegers langer geklemd moeten worden om de lijm uit te laten drogen, duurt het allemaal wat langer. We gaan gestaag door met het aanbrengen van de Balkwegers. Even een paar foto's voor de tussenstand.

____________

Groet,

Henk

 

8 januari 2017

 

Vandaag heb ik de eerste Balkwegers geplaatst van het Middle Deck. Deze zijn gemaakt van Padoek. Nu had ik nog nooit met deze houtsoort gewerkt en ik moet eerlijk bekennen dat het best even wennen was. Padoek is een wat vettiger houtsoort, maar met de machine zeer goed te verwerken. Het geeft wat meer problemen bij schuren en lijmen.

 

Bij het schuren van Padoek ontstaat het probleem dat het schuurpapier snel vol loopt . Waar je bij een andere houtsoort je schuurpapier weer eenvoudig schoon klopt, ontstaat bij Padoek een vettige korst op je schuurpapier. Even een stukje van een balk wegschuren op de schotelschuurmachine zit er dus niet in, omdat je schuurschijf zo vol zit. Het verbruik van mijn schuurpapier ligt nu dus een stuk hoger

 

Daarnaast zitten er wat stoffen in het hout die het uitharden van de lijm vertragen. De klemmen moeten er nu dus langer op blijven zitten. Op zich allemaal geen spannende zaken, maar het was even wennen.

____________

Groet,

Henk

 

5 januari 2017

 

De Balkwegers, waar het Lower Deck op komt te liggen, zijn geplaatst. Dit was op zich al een flinke klus omdat er flink wat buigwerk in ging zitten. Ik heb direct het voorste deel van de Deck Hook aangebracht.

 

Nu komen in de boeg en ruim extra verstevigingsbalken te zitten die de romp/boeg extra stijfheid geven. In de boeg worden later nog een aantal Breast Hooks(zie gele pijl) geplaatst, deze worden op de binnenbeplanking geplaatst. Bij het Lower, Middle en Upperdeck wordt een Deck Hook(zie rode pijl) aangebracht. Deze sluiten echter op de spanten aan en lopen dus door de binnenbeplanking heen.

 

De Deck Hook bestaat uit 4 delen. Ik heb nu alleen de 2 voorste delen aangebracht. Op deze manier heb ik direct de juiste hoogtemaat van de dekken in het midden van de romp en kan ik de beplanking goed aan laten sluiten. De andere 2 onderdelen plaats ik zodra ik het dek ga monteren. De Deck Hooks heb ik gemaakt van Swietenia. De dekbalken en dekconstructie worden namelijk ook van dit houtsoort gemaakt.  

 

Aankomende week dus starten met de Balkwegers van de andere dekken.

____________

Groet,

Henk

 

31 december 2016

 

Gisteren en vandaag heb ik de eerste delen van de Balkwegers geplaatst. Het was weer even inkomen in het proces, maar de gang zit er nu in. In tegenstelling tot de onderste Balkwegers, heb ik besloten om de verbindingen te plaatsen op de dubbele spanten. Dit geeft vooral aan de openzijde van de romp veel voordelen. Als ik daar de verbindingen tussen 2 spanten maak, dan ontstaat er een grote kans dat daar een knik op treedt.

 

Op de huidige wijze is daar nu geen kans op en wordt de lijn mooier.

____________

Groet,

Henk

 

29 december 2016


Voordat ik met de Balkwegers kon beginnen, moest ik eerst een ander (meet)probleem oplossen... namelijk het aftekenen van de hoogtematen van de Balkwegers op de binnenzijde van de spanten. Tijdens het aanbrengen van de maten voor de Balkwegers in het ruim zat de romp nog vast ingeklemd in de mal met zwevende plank. Daardoor stond de romp haaks vastgeklemd op de onderplank en was het dus vrij eenvoudig om zo de bovenzijde van de balkwegers aan weerszijden uit te meten vanaf de onderplank.

 

Nu zij uit de mal is en los op de onderplank staat, is het bijna onmogelijk de romp haaks op de onderplank te zetten. Het uitmeten en haaks plaatsen op de onderplank is geen  probleem, maar bij een kleine stoot beweegt de romp toch weer iets en staat zij uit het lood. Het aanbrengen van de diverse hoogtes vanaf de onderplank is dus geen optie!

 

Ik heb hier rekening mee gehouden en ik heb de onderste Balkwegers nog eens goed nagemeten en bijgewerkt voordat ze uit de mal kwam. Op dit moment is dus de bovenzijde van de onderste Balkwegers mijn referentiepunt voor de maten van de daarboven aan te brengen Balkwegers.

 

Om de Balkwegers goed vanaf de tekeningen in kaart te brengen, moest van iedere Balkweger de maat genomen worden vanaf de bovenzijde van de Balkweger tot aan de onderzijde van de kiel. Via een rekenmodel in Excel heb ik de verschillende hoogtes van de Balkwegers en de hoogtes tussen de Balkwegers in beeld gebracht. Dus ik kan volstaan door alleen de maten vanaf de onderste Balkweger naar de daarboven gelegen balkwegers aan brengen.

 

Om dit goed te doen moet de hoogte haaks vanaf de onderste Balkweger gemeten worden. De wanden lopen echter rond en door zomaar vanaf de balkweger schuin naar boven te meten, geeft een afwijking van tienden van mm's. Daardoor zou 40 mm schuin naar binnen meten uitkomen op 39,1 mm haaks gemeten. Een ander zou zeggen dat dit kleine verschil te verwerpen is, maar voor mij is dit niet acceptabel. Er moeten namelijk aan beiden zijden 4 tot 5 Balkwegers aangebracht worden en 4 x 0,9 mm is toch 3,6 mm verschil.

 

Omdat de onderste Balkwegers mijn referentiepunten zijn heb ik twee meetbruggen gemaakt die ik op beide Balkwegers kan leggen. Onder deze bruggen zit een steunlat waar ik verschillende hoogtemallen op kan zetten. Deze hoogtemallen zijn op de freesbank gemaakt en komen voort uit de rekenmodellen. Dit zijn dus de verschillende hoogtes tussen de balkwegers onderling.

 

Door deze hoogtemallen met de juiste hoogte op de meetbrug te zetten, kan eenvoudig de bovenzijde van de daarboven gelegen Balkweger op de binnenzijde van de spanten gezet worden. De afwijking is daardoor maximaal 0,1 mm.

Ik heb een extra constructie gemaakt om ook de hoogte van de Balkwegers te kunnen bepalen op de openzijde van de romp. Het was dus even wat puzzelwerk, maar ik ben zelf zeer tevreden over de werkwijze van mijn meetbruggen.

 

Morgen dus echt de Balkwegers aanbrengen.

____________

Groet,

Henk

 

28 december 2016

 

Gisteren en vandaag gestart met het aanleggen van een flinke voorraad hout voor de Balkwegers. Op dit moment heb ik ruim voldoende om alle balkwegers te plaatsen. Morgen starten met de balkwegers van het Orlopdeck

____________

Groet,

Henk

 

26 december 2016

 

Ik heb al eerder aangegeven dat bij dit project veel onderzoek komt kijken en dat soms meerdere tekeningen bekeken moeten worden om tot de juiste maten te komen.  Om de hoogte van de Balkwegers goed in kaart te brengen heb ik een rekenmodel moeten maken in Excel en daarin alle hoogtes ingebracht. Hieruit zijn 2 bladen gekomen met diverse hoogtes per sectie met daarbij de hoogteverschillen tussen de dekken.


Ik ga dus nu starten met het maken van een voorraad planken voor de balkwegers. De Balkwegers waar het Orlopdeck op komt te liggen worden van zwart notenhout gemaakt. De Balkwegers van de andere dekken worden van Pardoek gemaakt. Dit omdat de binnenzijde van deze dekken rood zijn en Pardoek  rood kleurt. Ik kleur dus het schip door de kleuren van de verschillende houtsoorten toe te passen.

 

Pardoek is een zeer mooi houtsoort, echter bij het verwerken van Pardoek moeten wel aanvullende maatregelen genomen worden. Padoek bevat inhoudsstoffen die er de oorzaak van zijn dat verwondingen door splinters flinke ontstekingen kunnen veroorzaken. Padoekstof dat tijdens bewerken ontstaat, kan bij daarvoor gevoelige personen ademhalingsproblemen veroorzaken.

 

Dus eerst maar even wat extra persoonlijke beschermingsmiddelen aan schaffen.

____________

Groet,

Henk

 

24 december 2016

 

Afgelopen week heb ik alle spanten, ook die niet naar mijn zin waren, gerepareerd en/of aangepast. De volgende stap is de balkwegers van de diverse dekken aan te brengen. Dit zijn de zijbalken waar de dekbalken van het dek op komen te liggen. Dit betekent dat de balkwegers voor het Lowerdeck tot en met het Quarterdeck geplaatst worden in de romp.

 

Zodra die er in zitten dan kunnen de tijdelijke klemlatten verwijderd worden. Daarna worden dan de spanten voor de achterspiegel en zijspiegels aangebracht. Er is dus nog genoeg te doen.


De aankomende dagen wordt het vooral meten van de hoogtes van de diverse balkwegers. Leuk klusje voor de uren tussen de bezoeken en diners van de kerst.

____________

Groet,

Henk

 

 

18 december 2016

 

Een half jaar geleden kwamen we de nieuwe Bagel-rolmaat tegen. Deze is niet verkrijgbaar in Nederland en we konden deze alleen kopen op inschrijving.  Deze rolmaat werkt niet met een metalen lint, echter je kan er op verschillende manieren mee meten,. Je kan meten door een touw, rolwiel en/of een laser.  Je kan hem ook nog koppelen aan een App, zodat hij de genomen maten automatisch daar opslaat. Ik werk er liever op de ouderwetse manier mee... gewoon meten is weten.  Kortom ik ben er zeer blij mee, zeker omdat hij digitaal meet met een precisie van 0,1 mm.

 

Zoals vrijdag al aangegeven heb ik inmiddels de achterste spant aan beide zijden gerepareerd. De nieuwe delen zitten er op en alles is nu aan het drogen. Morgen nog even de koperen pennen door de verbindingen steken en dan kan ik starten aan de spanten aan de boegzijde.

____________

Groet,

Henk

 

16 december 2016

 

Afgelopen week heb ik de achterzijde van de romp aangevuld en in vorm geschuurd. De 'Transomspanten' zijn aan de achterzijde dikker gemaakt. De achterzijde van de 'Transomspant' vormde feitelijk de voorzijde van de aanvulling.  De gehele onderzijde van de romp is dus nu gereed en ik kan mij nu richten op het repareren van de spanten.


Ik heb haar dus weer omgedraaid en in de andere mal gezet.  Dit weekend eerst de 2 achterste spanten repareren. Deze waren al een hele tijd geleden afgebroken. Zodra deze er weer op zitten, dan ga ik mij richten op de bewuste spanten aan de voorzijde.

____________

Groet,

Henk

 

 

10 december 2016

 

Beide zijden zijn nu geschuurd en ik kan mij nu gaan richten op de achterzijde van de romp. Eerst alles eens goed uitmeten en dan aan de slag

____________

Groet,

Henk

 

 

4 december 2016


Gisteren en vandaag heb ik het achterste deel van de bakboordzijde van de  romp geschuurd. Dit was flink wat werk omdat ik de spanten aan de buitenzijde ruim aan de maat heb gehouden.

 

Voor wat betreft de snelheid zou ik  met grover materiaal kunnen beginnen, maar alles is met de Proxxon gedaan. Puur om mijzelf te dwingen constant te meten, enz.

 

De lijnen in de bakboorzijde van de romp zitten er goed in, voorlopig laat ik het hier bij. Aankomende week dus de stuurboordzijde schuren en dan kan ik mij richten op de achterzijde.

____________

Groet,

Henk

 

 

2 december 2016

 

Afgelopen week heb ik ben ik gestart met het schuren van de romp aan de buitenzijde. Ik schuur eerst de onderzijde van de romp tot aan de lat waar de spanten achter geklemd zijn.

 

Na diverse avonden en ruim 15 uur schuren zijn de boeg en beide zijkanten  gereed. De rondingen zitten er goed in en beide zijden zijn identiek.

 

Op de eerste foto(links boven) is te zien dat 2 spanten boven de klemlatten zijn verdwenen. Ik heb deze verwijderd om te kijken hoe ik deze spanten het eenvoudigst kan wijzigen. Zoals al eerder aangegeven in mijn andere blog, is de bovenzijde van deze spanten en de 6 spanten daarachter geheel niet naar mijn zin. Zodra de onderzijde geschuurd is, draai ik Vic om en ga ik eerst die spanten wijzigen.

 

Aankomende week dus eerst de achterzijde van de romp schuren. Werk genoeg dus.

____________

Groet,

Henk

 

 

27 november 2016

 

Onze jongste dochter is door haar vriend 'ten huwelijk' gevraagd na het kopen van een huis. Pa en Ma hebben dus in de afgelopen weken menig uurtje in het nieuwe huis door gebracht om alles naar wens te krijgen. Afgelopen vrijdag is het gelukkige stel getrouwd en wonen nu in hun nieuwe huis.

 

VIc heeft dus ruim een maand onder het doek gestaan zonder dat er iets aan haar gebeurde. Nu Opa en oma weer in een wat stiller leven terecht zijn gekomen was het weer tijd om weer de machines op te starten. Gewoon weer lekker in de vrije uurtjes met hout werken in plaats van een kwast/roller in mijn handen.

 

Als eerste ga ik de romp aan de buitenzijde glad schuren. Ik had al een mal gemaakt waar Vic, op haar kop, behandeld kan worden. Ze is dus voorzichtig uit haar mal gehaald en op de andere mal geplaatst. Voorlopig ben ik dus even zoet met het schuren van de buitenzijde.

____________

Groet,

Henk