Home » HMS Victory 1:48 POF » Quarter Deck » Blog Quarter Deck

19 december 2021

Na het afwerken van de "Gunholes" was het de beurt om de romp bij de "Fore Castle" op hoogte te maken. Op mijn tekeningen wijkt deze romp enorm af van alle foto's in de diverse boeken en zoals Vic nu in Engeland ligt. Ik heb al eerder besloten om Vic geheel conform de tekeningen te bouwen. Ik kwam daar een kleine fout tegen maar na wat zoekwerk heb ik de uiteindelijke maten kunnen vinden. De romp bij de "Fore Castle" is aan de onderzijde een stukje dicht. Een aantal spanten lopen wel door, zodat het bovenste gedeelte open is. 

 

Dit alles heeft het resultaat gehad dat ik een flink stuk van de spanten af heb gezaagd. Voordat ik verder kon met deze romp moest eerst de "Catheads " geplaatst worden. Deze "Catheads" zijn in het echt voorzien van blauwe vlakken. Ik heb deze ingelegd met Ebbenhout. Net als bij de "Bulkhead" worden de blauwe vlakken bij mij zwart.

 

Daarna zijn de spanten, die wel door lopen, verlengd met Ebbenhout zodat ze direct de goede kleur hebben. De bovenzijde van de dichte romp wordt afgedekt met een rail. Ik heb deze in twee stukken gemaakt zodat de spanten, die doorlopen, direct goed opgesloten zitten.

 

Aan de buitenzijde van de romp is een extra rail, die bestemd is voor de "Hammock Nettting". Het werk verloopt op dit moment gewoon een stuk langzamer omdat ik ook direct aan de buitenzijde van de romp aan het werk bent.

 

Fijne feestdagen

____________________

Groet,

Henk

 

28 november 2021

Het heeft even geduurd maar het dek is beplankt en geheel geschuurd. Intussen is ook de romp aan de achterzijde beplankt. Op foto 5 staat de indeling aangegeven van de ruimtes voor de Captain, Master en de Secretary.  Omdat ik Vic bouw in de gevechtssituatie bouw ik deze wanden niet. Ik ga alleen de tegelvloer in de Captainsruimtes leggen en daarop komen  straks de Guns te staan.

 

Boven deze ruimtes komen straks de dekbalken voor "The Poop Deck te liggen en daarom is de binnenwand geheel naar boven beplankt. Ter hoogte van het stuurwiel tot aan de "Boom Deck" is de romp een stukje lager. Ik had de romp aan de buitenzijde al tot op de goede hoogte beplankt, maar heb alles toch nog even voor de zekerheid nagemeten. 

 

Na de buitenzijde afgeplakt te hebben met plastic heb ik de Gunholes op maat gebracht en de spanten afgekort. Ik ga nu de "Gunholes" verder afwerken en, waar nodig, voorzien van luiken. Daarna wordt de romp bij "the Fore Castle" afgewerkt en gaan we het dek van voren naar achter inrichten.

____________________

Groet,

Henk

 

12 september 2021

 

Net als bij de start van de vorige dekken ben ik begonnen met het aanleggen van een flinke voorraad hout.  Nadat deze op orde was kon ik eindelijk beginnen met het inrichten van "The Quarter Deck". Persoonlijk vind ik dit dek het mooiste dek van allemaal en ik weet nu al dat ik vrij lang bezig zal zijn om dit dek in te richten. Zo moeten als extra 'The Belfry', het roer en 'The Binacle' gemaakt worden. Deze ga ik in aparte blogs in de "Bouwprojecten HMS Victory' laten zien. Daarnaast moet het "Boom Deck" ingericht worden en worden ook direct de spanten op hoogte gemaakt.

 

De eerste klus was dus het afzagen van de spanten bij het "Boom Deck". Deze moeten gelijk zijn met de dekbalken waarna deze afgedekt worden met een "Sheer rail".  Ik heb deze van Ebbenhout gemaakt. Daarna ben ik de  roosterbalken gaan aanbrengen. Bij een aantal balken ben ik bewust van de tekeningen afgeweken. We hebben besloten om de beplanking van dit dek tot precies in het midden te laten lopen. Op de tekeningen wordt aangegeven dat een aantal roosterbalken boven op de dekplanken liggen en niet op de dekbalken. Ik heb dus bewust alles nu op de dekbalken laten rusten.

 

Vorige week ben ik dus eindelijk gestart met het beplanken van het dek. Dit klusje gaat nog wel een paar weken duren, dus ik meld mij weer zodra het dek beplankt is.

____________________

Groet,

Henk