30 april 2023

Afgelopen weekend de werkplaats maar eens opgeruimd, spinnen verwijderd, machines schoon gemaakt en we zijn weer opgestart. Ik heb inderdaad 1 jaar en 2 maanden niets aan Vic gedaan. Vorig jaar moest, vanwege een andere inrichting, het tuinmeubilair een paar weken opgeslagen worden in de werkplaats. Daarna had ik er gewoon geen zin meer in om op te starten. Inmiddels zijn we weer opgestart in een schone werkplaats.

 

 

Ik was vorig jaar al gestart met de boeg waarbij als eerste de Upper Cheeks geplaatst worden. Door hun driedimensionale vorm zijn het niet de gemakkelijkste onderdelen, er gaat hier veel hout bij verloren. Als eerste heb ik het hout grof in de benodigde vormen gefreesd en gezaagd.

 

 

Daarna was het een kwestie van steeds meer verfijnen en schuren. Uiteindelijk is de Upper Cheek aan de dichte rompzijde voorzien van de benodigde groeven. Inmiddels zijn ze geplaatst op de boeg en gaan we weer rustig verder.

____________________

Groet,

Henk

23 januari 2022

 

Vandaag ben ik precies 7 jaar bezig met de productie van Vic. Er wordt vaak gevraagd hoeveel jaar werk ik nog heb aan dit schip. Volgens mijn planning zit ik nu halverwege de productie.

 

In de afgelopen weken ben ik vooral bezig geweest met de verdere afwerking van de rails. Er ging veel tijd zitten in het maken van de vierkante gaten en ik was er eerlijk gezegd bang voor dat deze werkwijze niet zou gaan lukken. Uiteindelijk ben ik, na veel passen en meten, zeer tevreden met het resultaat.

 

 

Ik ken de Nederlandse naam niet in het boek 'The Anatomy of Nelson's Ships' worden ze "Kevels" genoemd. Ik heb er voor gekozen om een stuk Ebbenhout te lijmen op een stuk rond Perenhout. Op deze manier kan ik met het verdeelapparaat de vormen er in frezen.

 

 

Na het aanbrengen van de railingen heb ik moeten concluderen dat de huidige werkwijze van inrichten van 'The Quarter Deck' niet goed werkt v.w.b. het schoonhouden van de onderste dekken. Je wisselt teveel van werkzaamheden en daardoor valt er steeds stof naar beneden. Ik heb dus besloten om vanaf nu van voren naar achteren te gaan werken en daarbij zowel 'The Quarter Deck' ga inrichten en direct ook de buitenzijde van de romp ga afwerken. 

 

Dit gaat betekenen dat de ankers en het 'Carronade Gun'' eerder geproduceerd gaan worden. Ik ga de productie hiervan in  aparte bouwverslagen laten zien. Door deze wijziging ben ik daarom gestart met de sierlijsten op 'The Beakhead/ Bulkhead. Ik had al voor deze lijsten 2 verschillende soorten hout gekocht, namelijk 'Yellow Cedar' en 'Osage Orange'. Er is dus weer bouwoverleg geweest met de bazin van dit huis en we hebben uiteindelijk gekozen voor "Osage Orange". 

 

De lijsten maak ik zoveel mogelijk op de freesmachine. In veel gevallen maak ik een glijmal. Hierdoor blijft de frees op één punt staan en trek/ duw ik het hout door de mal. Daarnaast heb ik weer een stuk op een rond hout gelijmd zodat ik alle figuren in de lijst voor "The Roundhouse" kon frezen. 

Ik ga nu starten het afwerken van de boeg, The Beakhead en daarbij horende Gangboards. 

 

____________________

Groet,

Henk

 

19 december 2021

Na het afwerken van de "Gunholes" was het de beurt om de romp bij de "Fore Castle" op hoogte te maken. Op mijn tekeningen wijkt deze romp enorm af van alle foto's in de diverse boeken en zoals Vic nu in Engeland ligt. Ik heb al eerder besloten om Vic geheel conform de tekeningen te bouwen. Ik kwam daar een kleine fout tegen maar na wat zoekwerk heb ik de uiteindelijke maten kunnen vinden. De romp bij de "Fore Castle" is aan de onderzijde een stukje dicht. Een aantal spanten lopen wel door, zodat het bovenste gedeelte open is. 

 

Dit alles heeft het resultaat gehad dat ik een flink stuk van de spanten af heb gezaagd. Voordat ik verder kon met deze romp moest eerst de "Catheads " geplaatst worden. Deze "Catheads" zijn in het echt voorzien van blauwe vlakken. Ik heb deze ingelegd met Ebbenhout. Net als bij de "Bulkhead" worden de blauwe vlakken bij mij zwart.

 

Daarna zijn de spanten, die wel door lopen, verlengd met Ebbenhout zodat ze direct de goede kleur hebben. De bovenzijde van de dichte romp wordt afgedekt met een rail. Ik heb deze in twee stukken gemaakt zodat de spanten, die doorlopen, direct goed opgesloten zitten.

 

Aan de buitenzijde van de romp is een extra rail, die bestemd is voor de "Hammock Nettting". Het werk verloopt op dit moment gewoon een stuk langzamer omdat ik ook direct aan de buitenzijde van de romp aan het werk bent.

 

Fijne feestdagen

____________________

Groet,

Henk

 

28 november 2021

Het heeft even geduurd maar het dek is beplankt en geheel geschuurd. Intussen is ook de romp aan de achterzijde beplankt. Op foto 5 staat de indeling aangegeven van de ruimtes voor de Captain, Master en de Secretary.  Omdat ik Vic bouw in de gevechtssituatie bouw ik deze wanden niet. Ik ga alleen de tegelvloer in de Captainsruimtes leggen en daarop komen  straks de Guns te staan.

 

Boven deze ruimtes komen straks de dekbalken voor "The Poop Deck te liggen en daarom is de binnenwand geheel naar boven beplankt. Ter hoogte van het stuurwiel tot aan de "Boom Deck" is de romp een stukje lager. Ik had de romp aan de buitenzijde al tot op de goede hoogte beplankt, maar heb alles toch nog even voor de zekerheid nagemeten. 

 

Na de buitenzijde afgeplakt te hebben met plastic heb ik de Gunholes op maat gebracht en de spanten afgekort. Ik ga nu de "Gunholes" verder afwerken en, waar nodig, voorzien van luiken. Daarna wordt de romp bij "the Fore Castle" afgewerkt en gaan we het dek van voren naar achter inrichten.

____________________

Groet,

Henk

 

12 september 2021

 

Net als bij de start van de vorige dekken ben ik begonnen met het aanleggen van een flinke voorraad hout.  Nadat deze op orde was kon ik eindelijk beginnen met het inrichten van "The Quarter Deck". Persoonlijk vind ik dit dek het mooiste dek van allemaal en ik weet nu al dat ik vrij lang bezig zal zijn om dit dek in te richten. Zo moeten als extra 'The Belfry', het roer en 'The Binacle' gemaakt worden. Deze ga ik in aparte blogs in de "Bouwprojecten HMS Victory' laten zien. Daarnaast moet het "Boom Deck" ingericht worden en worden ook direct de spanten op hoogte gemaakt.

 

De eerste klus was dus het afzagen van de spanten bij het "Boom Deck". Deze moeten gelijk zijn met de dekbalken waarna deze afgedekt worden met een "Sheer rail".  Ik heb deze van Ebbenhout gemaakt. Daarna ben ik de  roosterbalken gaan aanbrengen. Bij een aantal balken ben ik bewust van de tekeningen afgeweken. We hebben besloten om de beplanking van dit dek tot precies in het midden te laten lopen. Op de tekeningen wordt aangegeven dat een aantal roosterbalken boven op de dekplanken liggen en niet op de dekbalken. Ik heb dus bewust alles nu op de dekbalken laten rusten.

 

Vorige week ben ik dus eindelijk gestart met het beplanken van het dek. Dit klusje gaat nog wel een paar weken duren, dus ik meld mij weer zodra het dek beplankt is.

____________________

Groet,

Henk