volgende <    Pagina 15, ... , 3, 21

 

 

17 januari 2015

 

Bijna 2 maanden geleden hebben we hier afgesproken dat ik de garage zou gaan inrichten als werkplaats. Ik heb mijn dochter en schoonzoon flink misbruikt om diverse machines te verkopen op marktplaats. Daarnaast heb ik de kerstvakantie gebruikt om alles eens flink op te ruimen.

Afgelopen weken flink bezig geweest om alles opnieuw in te richten. Ik heb flinke systemen aangebracht om planken te kunnen dragen en dit is het resultaat.

 

Een wand waar eerst wat kasten stonden, voorzien van werkbladen inclusief verlichting. Ik heb een granieten plaat neer gelegd om daarop te meten, enz. Ja Germt... we gaan vanaf nu op tienden van minimeters werken

 

 

De achterwand was al voorzien van planken. Deze is compleet opnieuw ingericht. Er staan nog wat spullen die nu nog te koop zijn. Hij wordt dus nog wat leger. Of voller en dan komt er een kleine tap :D

 

Onze oude eikenhouten kamertafel flink geschuurd en daar komt ze voorlopig op te staan. De achterwand gebruik ik voor tekeningen of mooie kalenders

 

Tijdens het opruimen kwam ik nog wat eiken tegen wat al 15 jaar droog lag. De eerste voorraad hout is dus binnen en de werkplaats begint direct naar echt hout te ruiken.

 

Dit is toch wel mijn plek om trots op te zijn. Een complete Proxxonhoek. Daar kan het dus niet meer aan leggen. Aankomende week nog wat kabels wegwerken, enz. Er moeten nog wat spullen overgebracht worden, maar dat heeft nog wat tijd. De kachel is aangezet en de werkplaats is nu dus in gebruik.

Tijd dus om nu echt te starten met het POF project. Hoewel ik met mijn andere project door ga, gaat mijn aandacht nu dus vooral hier naar toe.

_________________
Groet,

Henk

 

 

16 december 2014

 

Het boek van McGowan met 90 pagina's met tekeningen van John McKay is waardevol om te hebben. Die van mij is inmiddels al onderweg.

_________________
Groet,

Henk

 

 

12 december 2014

 

Germt op het forum van modelbouwschepen kon gaf aan dat hij de de nagels in de beplanking, diagonaal op de spanten en boven elkaar op de kopse einden kan verklaren; Dat is de geijkte manier van spijkeren; eigenlijk idem aan de dekbeplanking, daar zie je hetzelfde patroon steeds terug komen.

 

Omdat ik nergens iets kon vinden heb ik hem een e-mail gestuurd en wat blijkt..... er zijn toch weer boeken, enz., die veel meer antwoord geven.
Ik heb dus afgelopen week flink wat onderzoek gedaan n.a.v. zijn antwoord.

In het boek "H.M.S. victory, her Construction, career and restoration van Alan McGowan worden veel meer details weer gegeven.
De plaatsen van pennen, enz. staan daar duidelijk in aangegeven, ook die aan de zijkant, berghouten, enz.
John MCKay heeft voor dit boek alle tekeningen heeft gemaakt.

In Nederland is het boek, nieuw en 2e hands, niet te krijgen, ook niet als ik vraag om dit te bestellen.
Nu blijkt het boek nieuw rond de € 300,00 te kosten en dat wilde ik ook weer niet doen.
Daarnaast wil ik weten of dit boek voldoende onderbouwing geeft voor mij

Ik heb nu, via Amerika, een kopie van een aantal pagina's opgestuurd gekregen.
Deze man wil het boek voor een zeer schappelijke prijs verkopen, maar we zijn nog aan het onderhandelen
Ik hoef namelijk geen nieuw boek te hebben.

Zo zie je dat als je steeds verder de materie in duikt, er veel materiaal voor handen is om zo veel mogelijk 'historisch correct' te bouwen
Het kost alleen veel tijd en je moet gewoon brutaal om hulp durven te vragen.
 
Ik weet dat ik op de details ben, maar ik wil het nu eenmaal goed doen. Aan de ene kant wil ik morgen al starten, maar dan weet ik dat ik direct vast loop. Begin intussen het schip wel van binnen en buiten te kennen. Helaas meer in de Engelse taal, dan in het Nederlands.
 
Hieronder even een afbeelding uit het boek voor wat details.
 
Ik hou jullie op de hoogte

_________________
Groet,

Henk

 

 

7 december 2014

 

terwijl iedereen op het andere forum over elkaar heen valt, heb ik mij wederom weer gestort op de voorbereidingen. Alexandru voorziet zijn schip van messing pennen. Waarom hij voor messing kiest, kan ik wel begrijpen. Deze zijn namelijk eenvoudiger aan te brengen dan houten pennen van circa 1 mm en ook sterker.

Bij mij heeft vooral de vraag gespeeld hoe hij op de plaatsbepaling komt van deze pennen. Hij doet dit zodanig dat het doet voorkomen dat er een bepaalde regelgeving voor is. Op zijn site staan diverse boeken, die hij geraadpleegd heeft. Ik heb er verscheidene kunnen doorzoeken op het internet, maar kan nergens iets ontdekken.

Ik heb hem net maar eens een e-mail gestuurd met de vraag waar hij dit nu vandaan haalt. 

_________________
Groet,

Henk

 

 

4 december 2014

Ik kreeg gisterenavond al het bericht dat het vandaag afgeleverd zou worden. Dan wordt je als 50+ toch weer een kleine jongen, die 's morgens in zijn gezette schoen mag kijken.

Affijn... Rond een uur of 10 ging de voordeurbel. Meneer, een pakketje uit het buitenland. U moet € 30,00 invoer en aangifteafhandelingskosten betalen.

Dit is een van de weinige keren in mijn leven dat ik graag en lachend belasting betaald heb.

Zware doos dus met een flinke inhoud

Eindelijk binnen... Henkie is een paar dagen niet bereikbaar en zit met zijn neus in de tekeningen en boeken.

_________________
Groet,

Henk

 

 
 
23 november 2014

Ik kreeg wat vragen binnen over welk hout ik ga gebruiken. Heb daar al wat onderzoek naar gedaan en ook van Alexandru enkele tips gekregen. Wat een kennis heeft deze man.

Ik heb dan ook besloten om grotendeels het advies van hem over te nemen. Er komt geen lik verf of lak op het model. De kleuren ga ik opzoeken door verschillende soorten hout te gebruiken.

Het model wordt hoofdzakelijk samengesteld uit gestoomd Zwitsers perenhout. De dekken worden samengesteld uit (Zuid Europees)eiken(Holly). De binnenkant van de dekken wordt afgeplakt met Bloodwood. Alle kleine onderdelen, enz. wordt vervaardig uit Zuid Amerikaans Buxus. Alle zwarte onderdelen worden vervaardigd uit Ebbenhout.

Ik heb al onderzocht of dit te koop is in Nederland. Ik zal dus een paar keer naar het oosten van het land moeten reizen.

Nu ik weet welk hout ik ga gebruiken, kan ik ook direct de juiste wijze van opslag meenemen in mijn toekomstige werkplek

_________________
Groet,

Henk
 
 
21 november 2014

Omdat gisterenavond laat een aantal opties en vragen beantwoord werden, kan ik eindelijk, na maanden voorbereiding, starten met mijn nieuwe project. Dit wordt een grote uitdaging voor mij, maar ik ben er heel blij mee. Dit wordt ook geen project van een paar jaar, maar gaat meerdere jaren kosten. Vandaag dus de start van een nieuw bouwverslag

Zoals iedereen wel weet ben ik de afgelopen 2 jaar bezig geweest om de H.M.S. Victory te bouwen op schaal 1:72. Ik heb daarvoor gekozen van het model van Caldercraft. De romp is nu een paar maanden gereed en ik ben nu bezig met de tuigage.

Nu is tuigage voor mij niet iets wat ik uren achter elkaar kan doen. Ik leg voor mij zelf de lat hoog om precies en netjes te werken, maar merk dat ik na een paar uur de concentratie verlies en wat slordiger wordt. Nu kwam dit goed uit, zodat ik mij ook weer meer kon richten op onderzoek voor dit project.

Tijdens de bouw van mijn huidige model heb ik veel onderzoek gedaan naar de bouw. In de afgelopen jaren heb ik veel bouwers leren kennen, waarbij ik veelvuldig contact heb met enkelen van hen. Die Ouwe uit het zuiden is er zo een, maar er is ook nog een Jan Zwart.

Jan is voor mij de lopende Nederlandse encyclopedie. Die man heeft ontzettend veel kennis van de Victory. Toen Jan afgelopen zomer eens bij mij kwam kijken, gaf hij uit zijn hoofd de benodigde details aan. Ik heb dan ook honderden foto's van de echte Victory van Jan mogen ontvangen.

Een paar weken voor de bijeenkomst in Barneveld ben ik bij Jan op bezoek geweest. Nu is dat geen grote opgave omdat wij in hetzelfde dorp wonen. Ik was enorm onder de indruk van Jan zijn nieuwe project. Dit heeft mij mede doen besluiten om iets meer te doen met de Victory. Daarnaast heeft Jan echt een bibliotheek aan boeken over dit schip.

Op dit forum werd regelmatig de naam van Alexandru op MSW aangehaald. Ik heb een paar maanden geleden contact met hem opgezocht en ook hij heef mij voorzien van wat tips en trucs. Echter het project van Alexandru heeft mij destijds aan het denken gezet en is voor mij het startpunt geweest om na te denken over dit project.

Een dergelijk project als Alexandru start je niet even zomaar op. Er zitten diverse werkmethoden, werkwijzen, enz., achter. Niet veel mensen weten het, maar Alexandru heeft een eigen site met allerlei blogs, albums, enz.

Omdat wij hier op het forum alles delen, hierbij de link: Alexandru Gurau WEB site

Via hem ben ik dan ook weer achter de volgende site gekomen: The Wood 'n' Sail Ship Modelling Workshop

En dan kom je ineens bij The Mother of all Maritime Links: The Mother of All Maritime Links: Contents

Ik heb een week rond gekeken op de laatste link en heb begin vorige week aan Germt gevraagd of hij deze link kende. We bellen elkaar regelmatig en het gebeurt niet vaak, maar hij was voor het eerst een keer stil. Nu weten jullie ook direct waarom hij afgelopen week niet veel gedaan heeft aan zijn Aggy. 

Ik weet dat Alexandru als basis de tekeningen van John McKay gebruikt. Hij kon ze echter niet aan mij geven omdat er een 'International Copywright' op zit. Ik heb de contactgegevens van John gekregen, echter deze bleken niet meer juist te zijn. Ik ben bijna een maand bezig geweest om contact te krijgen met John en afgelopen week is dat eindelijk gelukt.

Ik heb van hem een overzicht gekregen van wat hij allemaal heeft. Deze man is met recht de professor van de Victory.

Ik mijn ander bouwverslag had ik al een keer aangegeven dat de vrouw des huizes aardig onder de indruk was van het schip op schaal 1:72. Ik heb haar netjes op de hoogte gehouden van mijn onderzoeken en plannen. Heb haar de foto's van Alexandru laten zien en aangegeven dat ik ook zo iets wil gaan bouwen. Als ze vroeg hoe groot deze dan was heb ik netjes verteld dat dit een schaal 1:48 is. Zij was in de veronderstelling dat 1:48 kleiner is dan 1:72, dus dat zat wel goed.

Totdat gisterenavond de ouwe uit het zuiden op een ander tijdstip belde.
We zitten elkaar wel eens op te fokken, maar hij heeft haar gisteren dus uitgelegd wat 1:48 in cm is. Bedankt ouwe

Ach, na een borreltje ingeschonken te hebben en er nog eens over gesproken te hebben is gezamenlijk besloten dat ik de garage naar eigen inzicht mag inrichten en zij mijn werkplek boven mag hebben. Hoe zeggen ze dat? Happy Wife... Happy Life.

Gisterenavond laat nog diverse malen contact gehad met John en besloten om alle tekeningen bij hem te bestellen. Ze worden vandaag afgedrukt en naar Holland opgestuurd. Heb ze dus eind volgende week binnen.

Moet eerlijk toegeven dat het best wel een investering is, maar als je dit uitsmeert over de jaren van bouwen.

Laat ik maar eens duiden wat ik nu ga bouwen. Het wordt de H.M.S. Victory schaal 1:48 Plank on Frames, of ook wel scratch genoemd.
De uitdaging voor mij is hem bijna gelijkwaardig te bouwen zoals Alexandru hem nu bouwt. Ik heb veel informatie gekregen van hem. Het schip wordt(in de lengte) aan de ene zijde dicht, maar wel zodanig dat alle lagen zichtbaar blijven. Aan de andere zijde worden spanten weg gelaten zodat de dekken zichtbaar zijn.

Ik wil hem ook voorzien van koperen nagels, enz.

Voor de bouwtijd maak ik geen planning. Ik zie het een beetje als een levenswerk

Ik hou regelmatig de ontwikkelingen bij op dit bouwverslag, echter gezien de voorbereidingen, snelheid, complexheid, enz., zal dit minder vaak zijn dan bij mijn andere verslag

_________________
Groet,

Henk

volgende <    Pagina 15, ... , 3, 21